Ministrul Mediului: Apa e pompată afară din Lacul Tăul Mare / S-a format o pâlnie de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m- 2m, în coronamentul barajului
O pâlnie de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, s-a format în zona centrală a acestuia, transmite Ministerul mediului în urma ședinței Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), organizată în această dimineață.
Sâmbătă, în jurul orei 16, reprezentanți ai primăriei Roșia Montană au observat apariția unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roșia Montană a anunțat evenimentul prin SNUAU 112.
”În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa 1 metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La fața locului se află echipe ale ISU Alba și ale A.N „Apele Române”, intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervențiilor. De asemenea, pe baza informațiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creșteri importante de debite ȋn bazinul hidrografic Roșia Montană, debitele vor fi relativ staționare”, a subliniat ministrul Barna Tánczos.
Deținătorul acumularării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024.
Șpecialiștii ANAR au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0.15-0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar și un debit redus prin conducta de preaplin. Pentru coborârea nivelului în lac cu 4-5m IJSU Alba a început deja montarea pompelor de 10000 l/min. Pomparea se va face gradual, ținând cont de condițiile din aval. Nu sunt semnalate infiltrații în galeria golirii de fund.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii