G4Media.ro

Ministrul Mediului, despre deşeurile care ajung în România: Putem spune că există…

sursa foto: Poliția de Frontieră

Ministrul Mediului, despre deşeurile care ajung în România: Putem spune că există o crimă organizată în acest domeniu / Ministrul anunţă schimbări legislative

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că autorităţile române vor adopta o Hotărâre de Guvern care va limita numărul de puncte de trecere a frontierei care vor putea fi tranzitate de către mijloace de transport încărcate cu deşeuri reciclabile, el arătând că, potrivit legislaţiei, alt tip de deşeuri nu poate face obiectul exporturilor sau importurilor între statele UE, relatează news.ro

Conform ministrului Mediului, în România se aduc cantităţi de deşeuri reciclabile şi din România se exportă astfel de deşeuri, existând, la nivelul Uniunii Europene, o Directivă care obligă statele membre să permită comerţul cu astfel de materiale.

„În România problema apare în momentul în care aceste cantităţi nu sunt urmărite pe traseu şi nu avem o trasabilitate clară a acestora şi nu ştim dacă ajung la reciclare, dacă ajung la o companie autorizată să desfăşoare o activitate legală de reciclare a materialelor respective. (…) Dinainte să pice guvernul precedent am avut Hotărâre de Guvern pregătită cu cele 15 puncte de trecere a frontierei care se stabilesc pentru a fi limitat numărul acestora, unde poate intra material reciclabil în România, pentru reciclare, pentru că deşeu în sensul adevărat al cuvântului nu are voie să plece din niciun stat membru în alt stat membru, pot pleca doar cantităţi de materiale reciclabile”, a declarat Tanczos Barna, joi seară, la Antena 3.

El a menţionat că, pe lângă limitarea numărului de puncte de trecere a frontierei pe unde pot intra materiale reciclabile, Hotărârea de Guvern care urmează a fi adoptată va stabili trasabilitatea obligatorie de la graniţă până la locul unde se va face reciclarea, pentru a elimina posibilitatea ca autocamioanele încărcate cu deşeuri să se poată deplasa fără GPS. Administraţia Fondului pentru Mediu va fi instituţia care va urmări cantităţile care intră şi se va asigura că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deşeurile ar trebui să ajungă.

Conform ministrului, în ciuda legislaţiei, se întâmplă ca unele firme să încerce să introducă în România alte tipuri de deşeuri. În acest context, de la începutul acestui an s-au făcut peste 2.400 de controale ale Gărzii de Mediu pe tema deşeurilor care intră în ţară, iar peste 140 de transporturi au fost întoarse de la graniţă, existând dosare penale deschise şi persoane deferite justiţiei în aceste dosare.

„Există acţiuni concertate ale autorităţilor pentru a opri acest fenomen. (…) Există acest fenomen, nu-l neagă nimeni, este o luptă continuă împotriva celor care fac asemenea ilegalităţi. Putem spune că există crimă organizată în acest domeniu”, a afirmat ministrul Mediului, potrivit news.ro

sursa foto: Poliția de Frontieră

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. HAHAHAHA !
    Acum v-ați dat și voi seama???
    De aici e poluarea din București în mare măsură nu doar de la mașini și șantiere !
    Se ard deșeuri la greu in incineratoare improvizate clandestine !

    • Iar Garda de Mediu, azi controlata de PNL, zice ca „fumul e de la gratare”.

    • Poate reușesc totuși să facă ceva în sensul ăsta să controleze ce fel de deșeuri intră și unde se duc. Nu e nimic complicat la fel se poate face și la lemn

    • Lupul paznic la oi. În Harghita și Covasna (nu numai) s-au ras pădurile într-o veselie. De conaționalii ministrului mediului, sub oblăduirea udemereului. Pe astea nu le vede țanțoșul ministru? Sau doar romanii sunt buni de plata.

  2. Crima organizata? Spune vorbe mari. Cum sa existe crima organizata intr-o tara sigura ca Romania, condusa de un guvern respectabil si competent? Sigur se insala, este un fake news.

  3. România este sac de gunoi si voi luați șpagă pentru asta.

    • NIMENI nu aduce deșeuri FĂRĂ PERMISIUNEA CUIVA.
      La fel se întâmplă și cu pădurile și cu investițiile și cu orice. Totul se face dacă ai aprobarea cuiva și ai aprobarea doar dacă dai banul.

  4. underlining the obvious … Tanczos, f m m de incompetent

  5. am ajuns sa deschid geamul si sa il inchid la loc imediat 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

  6. Crima fara pedeapsa.

  7. Nu-i adevarat, că, dacă ar fi fost, dracii ar fi luat-o cu DIICOT ul nostru supervigilent!

  8. Pai, arderea ilegală a acestor deșeuri generează o poluare uriașă, nu traficul auto!

    Dupa ce rezolvam problema aceasta si cea a combustibililor fosili, ne concentram si asupra mașinilor electrice, dar deocamdată este absurd sa vorbim despre masini, cand noxele din deșeuri sunt cu mult mai mari.

    • spune-i asta unuia care sta la oras scoate oleac capul pe geam dinimeata pentru aer proaspat si se „bucura” de trafic cu mers bara la bara la primele ore ale diminetii fix sub geamul lui.

  9. Il intreaba cineva pe ministrul asta daca poate sa ne spuna si noua care sunt statiile de reciclare din Romania? Publica ministerul sau Garda pe website-ul lor unde sunt? Ca eu nu prea vad reciclare, de ex de plastic.
    Ar trebui asezate la margine de rauri si sa inventam pescuitul de PETuri ca activitate sportiva nationala. Ce dotare si ce campioni am fi!

    • Nu are nici o legatura existenta statiilor de reciclare cu importul de deseuri.
      Tot vad comentarii pe aici ca strainii ne invadeaza cu deseuri.
      Nu taticule, noi singuri ne tarnsformam tara in depozit de deseuri.
      Strainul nu trimite in neant un container cu deseuri.
      Exista firme romanesti care care importa deseurile. Cu contracte de transport, contracte vamale, declaratii vamale…..
      Noi nu suntem in stare nici sa facem segregarea deseurilor.
      La mine pe strada am containere pentru selectare.
      Nici macar cineva dintr-o primarie nu a avut curiozitatea sa vada ce culori trebuie sa aiba containerele respective.
      Plasticul se colecteaza in containere galbene (care de fapt sunt pentru sticla,hartie si metal, daca tin bine minte). Plasticul numai in containere rosii trebuie colectat, are regim special.
      Astia suntem taticule, mereu altii sunt de vina, noi stim cel mai bine.

    • Te cred, asta banuiam si eu. Sunt multi oameni care castiga bani din fatzaiala lucrurilor si a gunoaielor. Intrebarea adresata ministrului ce face declaratii pompoase ramane. Ca poate ar trebui sa se gandeasca si ce se intampla cu deseurile in Romania, interne sau importate. Adica, finalitatea?
      In plus, sa fie mai receptivi cand oamenii reclama calitatea aerului, de ex, an de an si ei nu fac nimic. Ca nu pt vorbe frumoase i-a angajat poporul pe bani multi!

  10. Tanczos Barna, nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase. Arderile ilegale si poluatoare sunt facute la combinatele de ardere a deseurilor de catre clientii politici ai partidelor. Sa nu ne mai abureasca cu arderile facute de nu stiu cine pe camp, sau cu faza cu masinile, ori cu centralele de apartament ca nu tine.