G4Media.ro

Ministrul Mediului, despre obiceiul oamenilor de a hrăni urșii: „E condamnat la…

Sursa foto: Facebook / Sebastian Barbu

Ministrul Mediului, despre obiceiul oamenilor de a hrăni urșii: „E condamnat la moarte. Un urs învăţat cu felia de pizza aruncată prin geamul maşinii nu va mai merge niciodată în viaţa lui în pădure să caute fragi sau mure”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că un urs hrănit de oameni este un animal condamnat la moarte şi a adăugat că ”un urs învăţat cu felia de pizza aruncată prin geamul maşinii nu va mai merge niciodată în viaţa lui în pădure să caute fragi sau mure”, transmite News.ro.

”Pentru că v-aţi referit mai devreme la acei oameni care hrănesc animalele, vedem acele imagini pe la Barajul Vidraru. Poate că nu toţi ştiu că un urs hrănit e un urs condamnat la moarte 100%. Acel urs nu poate să ajungă decât în faţa unui vânător la un moment dat. Pentru că, din ceea ce mi-au spus specialiştii în managementul urşilor, un urs hrănit, un urs care mănâncă o oaie, un urs nărăvit, cum spun oamenii de la ţară, acel urs cel mai probabil, nu va mai alege niciodată calea grea, aceea de a căuta hrană în pădure, aceea de a căuta diferite fructe. Acel urs mereu va alege calea uşoară, când va fi hrănit de om, va fi mulţumit şi când nu va mai fi, probabil se va duce în gospodăria cuiva şi îi va lua oaia, vaca, alt animal sau, Doamne fereşte, în situaţii precum tragedia de săptămâna trecută, va ataca un om”, a declarat ministrul Mediului, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Mircea Fechet a fost întrebat dacă oamenii care hrănesc urşii pe marginea drumului nu ar trebui amendaţi.

”Ei ar trebui amendaţi. (…) Eu cred că mulţi nu ştiu. Cred că e acelaşi lucru ca situaţia în care unii hrănesc cu pâine, cu franzelă albă lebedele, neştiind că asta le dăunează foarte tare. La fel se întâmplă şi cu urşii. Cred că mare parte din cei care îi hrănesc fac acest lucru crezând că îi ajută cu ceva. Pe lângă faptul că se expun unui foarte mare pericol, problema principală e că aceşti oameni contribuie la decizia ulterioară de a împuşca acei urşi pentru că un urs, repet, învăţat cu felia de pizza aruncată prin geamul maşinii, ăla nu va mai merge niciodată în viaţa lui în pădure să caute fragi sau mure”, a explicat Mircea Fechet.

El consideră că oamenii au nevoie să fie informaţi înainte de a fi amendaţi.

”Cred că e nevoie de informare. Am dispus colegilor şi au discutat deja cu cei de la CNAIR,  mai concret cu Direcţia Regională de Drumuri Argeş şi cu Direcţia Regională de Drumuri Braşov, să monteze în cadrul unui proiect pilot, pentru început pe Transfăgărăşan, nişte panouri de avertizare care asta să spună: ”Dacă hrăneşti ursul, îl condamn la moarte. Dacă hrăneşti ursul, poţi primi 5.000 de lei amendă”. Vom instala camere de supraveghere video ca la rovinietă unde să putem amenda în baza numărului de înmatriculare şi ulterior, la fel cum vom dispune prin lege împuternicirea Jandarmeriei, că tot stă Jandarmeria acolo şi păzeşte obiectivul de la Vidraru, să fie şi Jandarmeria împuternicită să aplice amenzi contravenţionale acelor oameni care hrănesc urşii. Şi dacă l-ai hrănit şi ştiai că n-ai voie, eşti bun de plată, dar cred că oamenii trebuie mai întâi bine informaţi”, a mai declarat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului nu este de acord nici cu punctele de observare unde urşii sunt hrăniţi de turişti.

”La fel cum mai am o problemă cu acele puncte de observare. Din păcate mi s-a adus la cunoştinţă că există acele puncte turistice.  Plăteşti o sumă de bani şi eu îţi garantez că vezi ursul. Duc oamenii la nişte puncte de observare unde în mod evident urşii sunt hrăniţi.  Problema este că atunci când nu există turişti, cel mai probabil cei care practică în mod ilegal un astfel de turism n-au niciun motiv să hrănească urşii. Şi îmi imaginez că un urs învăţat să fie hrănit într-o anumită zonă, o zi, două, o lună nouă, în momentul în care nu va mai primi mâncare, cel mai probabil se va duce către prima aşezare  umană pe care o va întâlni şi unde îşi va procura singur. Ori şi asta e o chestiune de care mă voi ocupa personal  Pentru că nu poţi să faci un astfel de turism. Este ilegal şi nu foloseşte nici ursului, nici statului român”, a transmis Mircea Fechet.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. helou, domn ministru,
    care fragi și care mure? Cele vândute de romsilva? Chiar nu aveți puțină rușine? Unde sunt adăposturile cu legume cedate de agricultori pentru a hrăni animalele sălbatice?

    • Hai ma lasa gargara… nu hranesti ursul pe sosea!
      Nu ai nici o scuza sa faci asta!
      Sa fie impuscati direct, daca nu iti convine fa tu rezervatie, strange donatii si ocupate. Asa din gura toti aveti solutii!

  2. Si tonele ilegale de fructe de padure care se vand non stop in piete?

  3. Unde o fi vazut asta fragi si mure in padure? Problema e ca numarul ursilor creste, resursele alimentare sunt, in cel mai bun caz, constante si atunci ursii ies la cautat mancare indiferent daca sunt sau nu invatati cu hrana de la oameni. Pe Transfăgărășan se circula cateva luni pe an, nu din asta traiesc ursii.

  4. $10 000 amendă pentru cel ce hrănește ursul prin geamul mașinii…