G4Media.ro

Ministrul mediului, despre proiectul de OUG: Urşii agresivi care atacă pe teritoriul…

sursa foto: Pixabay

Ministrul mediului, despre proiectul de OUG: Urşii agresivi care atacă pe teritoriul localităţilor să poată fi tranchilizaţi şi relocaţi sau împuşcaţi de o echipă formată de jandarmi şi vânători, în 24 de ore

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că proiectul de ordonanţă la care se lucrează ar permite ca urşii agresivi, care atacă pe teritoriul localităţilor, să poată fi tranchilizaţi şi relocaţi sau împuşcaţi de o echipă formată de jandarmi şi vânători, în 24 de ore, în funcţie de gravitatea situaţiei. El a afirmat că, potrivit datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar şi 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urşilor, transmite News.ro

Tanczos Barna a scris, pe Facebook, că a avut, luni, o şedinţă cu primarii, reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi asociaţiilor fermierilor din judeţul Harghita despre ordonanţa care ar permite intervenţia imediată în situaţiile de urgenţă cauzate de urşi.

El a explicat că prezentat, în cadrul întâlnirii, cele mai importante puncte din proiectul de ordonanţă la care se lucrează şi care permite ca, „în funcţie de gravitatea situaţiei, urşii agresivi care atacă pe teritoriul localităţilor să poată fi tranchilizaţi şi relocaţi sau împuşcaţi de o echipă formată de jandarmi şi vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezenţa ursului”.

Totodată, astfel ar fi oferită primăriilor posibilitatea de a semna un contract cu asociaţiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urşilor prin intervenţie imediată.

„De asemenea în zonele de tampon ale localităţilor am oferi posibilitatea de prevenire prin alungarea, tranchilizarea şi relocare sau împuşcarea urşiilor agresivi”, a afăugat ministrul Mediului.

El a prezentat o statistică potrvit căreia, pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar şi 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urşilor.

„Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omeneşti. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenţii imediate. Din fericire, sunt din ce în ce mai mulţi cei care conştientizează gravitatea situaţiei, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivelul guvernului. În următoarele zile vom continua discuţiile pe acest subiect”, a conchis Tanczos Barna.

În ultimele zile, doi bărbaţi din judeţul Harghita au fost atacaţi de urşi, fiind răniţi. Primul atac a avut loc vineri, un bărbat de 54 de ani fiind atacat la ferma sa şi suferind multiple leziuni toracice, dar şi la nivelul capului şi feţei. El a fost operat timp de şase ore la Spitalul din MIercurea Ciuc. Duminică, un alt bărbat, de 53 de ani, din Căpâlniţa, a fost atacat de un urs când verifica gardul electric din zona unde are animale. Şi el a fost dus la spital, fiind operat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Mai bine nu ar rezolva problema defrisarilor de paduri sau s-ar apuca sa verifice cum unii au primit autorizatie de constructie pentru viloace fix in creierii muntilor? Tot vorbeste de atacurile ursilor, acest ministru, dar nu vorbeste de cauza lor. O fii fiindca unii baietii au dat niste spaga ca sa construiasca case fix in creierii muntilor? Nu ar trebui sa vorbim despre faptul ca ursii vin la casele oamenilor, ci despre faptul ca OAMENII vin in casa ursilor. Dar deh, traiasca spaga.

  2. Între timp un alt atac la Zabola,Covasna a unui concetățean in propria gospodărie. Înțeleg ambele părți dar unde-i limita? Până moare un om in fiecare zi?
    Si nu înțeleg nici acea de ce Autorizațiile trebuie trimise fizic de la instituție la instituție. Formatul electronic de ce nu este de ajuns?

  3. O idee sa angajeze vanatori profesionisti( de exemplu fosti militari specializati)

    • Ursul si glontul.
      Cu 4000 de cartuse se rezolva problema suprapopularii.
      Bine face Tanczos, vrem sa ne plimbam in siguranta in localitati, dar si pe traseele montane.

    • De unde stii ca e nevoie de 4000 esti neam cu Mafalda?
      Deocamdata toti isi dau cu parerea sa faca un fel de recensamant dar nu cel facut de asociatiile de vanatoare….. dupa aia vedem.

  4. Nu te supara dar unde ar trebui sa fie interactiune mai numeroasa intre urs-om? La Bucuresti sau Braila? Sper ca dai seama ca cea mai mare populatie de ursi din regiune e curbura Carpatilor, nu? Adica zona Mures-Harghita-Bacau-Covasna-Vrancea-Brasov.
    Si sper sa intelegi si lucrul acela ca fara luarea unei decizii constructive (nu aratatul cu degete unul pe celalat) incet devina problema si a altor regiuni.
    Cand o sa devenim ca natiune mai matura si intelegem sa abordam problemele noastre in loc sa aratam cu degetul la ceilalti (nu noi ca noi nu putem gresi niciodata, nu?) si sa asteptam ca altcineva sa rezolve problemele noastre.

  5. Normal că vin dacă nu se alocă fonduri pentru hrana lor. Ursii vin să caute mâncare, scotocesc ghenele pentru că nu au ce manca. Oare nu este atribuția ocoalelor silvice sa le asigure un minim de hrana? Tot corupția e de vina și lipsa totala de interes.