Ministrul Mediului, despre sistemul de monitorizare prin satelit a pădurilor: Discutăm despre 350 de puncte video. Sistemul va genera anumite alerte, în situaţia în care identificăm o problemă confirmată în fondul forestier
Ministrul Mediului Mircea Fechet a declarat, despre sistemul de monitorizare a fondului forestier naţional prin intermediul imaginilor satelitare, proiect de digitalizare finanţat cu bani europeni, prin PNRR, că vor fi 350 de puncte de monitorizare video, iar sistemul respectiv va genera anumite alerte, în cazul în care este identificată o problemă în fondul forestier.
„În această achiziţie nu discutăm doar despre hărţi satelitare, discutăm despre drone, discutăm despre camere video inteligente puse în fondul forestier, discutăm despre un avion care va monitoriza şi va surlova fondul forestier, discutăm şi despre deplasarea Gărzii forestiere la faţa locului”, a mai explicat el.
„La fiecare trecere de satelit vom suprapune noile imagini peste cele vechi pentru a observa dacă există vreo diferenţă. În măsura în care există astfel de diferenţe, interogăm SUMAL, serviciul electronic pe care l-am implementat deja, şi în condiţiile în care se generează o alertă pentru că nu se corelează descoperirea de fond forestier cu vreun amenajament silvic, în acea situaţie urmează o nouă scanare la o rezoluţie şi mai mare.
Sau, dacă este cazul, pentru că în această achiziţie nu discutăm doar despre hărţi satelitare, discutăm despre drone, discutăm despre camere video inteligente puse în fondul forestier, discutăm despre un avion care va monitoriza şi va surlova fondul forestier, discutăm şi despre deplasarea Gărzii forestiere la faţa locului.
În acest mod, cred că România va fi cel mai avansat stat din UE, dacă nu cumva din lume, care să folosească cele mai noi tehnologii şi cele mai bune practici pentru a avea grijă de propriile păduri”, a afirmat Mircea Fechet, duminică la Digi 24.
Întrebat despre câte camere video şi drone este vorba, ministrul Mediului a răspuns: „Discutăm despre 350 de puncte video”.
„Ele vor funcţiona asemănător cu sistemul de monitorizare a rovinietei. Bineînţeles că vor beneficia de cele mai noi tehnologii nu doar în ceea ce priveşte rezoluţia imaginilor, dar mai ales în legătură cu interpretarea în timp real a datelor.
Am discutat cu colegii mei care m-au asigurat că aceste noi tehnologii vor putea să interpreteze volume de masă lemnoasă, vor putea să citească numerele de înmatriculare ale camioanelor ce urmează să scoată masa lemnoasă din fondul forestier şi vor corela în timp real toate aceste date cu informaţiile deja existente în SUMAL. Deci din acest punct de vedere discutăm despre un sistem integrat care va gestiona toate aceste date”, a completat Fechet.
Chestionat dacă vor fi publice aceste imagini şi cine va avea acces la ele, Mircea Fechet a replicat: „Există şi azi informaţii publice legate de hărţi satelitare. Uniunea Europeană are sateliţi care pun la dispoziţia publicului astfel de imagin”i.
„Nu imaginea în sine este importantă, ci interpretarea acestor date. Acest nou sistem va fi public în ceea ce priveşte interpretarea datelor, pentru că imaginea în sine nu ar folosi nimănui dacă nu are şi aplicaţia informatică să o interpreteze.
Sistemul va genera anumite alerte care, în măsura în care se confirmă la faţa locului, bineînţeles că va genera şi informaţii publice, pentru că nu este un secret nici pentru Ministerul Mediului, nici pentru Guvern situaţia în care identificăm o problemă confirmată în fondul forestier”, a mai precizat el.
Pe 7 iulie, Ministerul Mediului a anunţat, într-un comunicat de presă, că a finalizat de depunere a ofertelor pentru dezvoltarea sistemului de monitorizare a fondului forestier naţional prin intermediul imaginilor satelitare.
Proiectul este finanţat prin PNRR şi are o valoare totală de 46 milioane euro.
Astfel, proiectul „are în vedere dezvoltarea unui sistem naţional de monitorizare video, prin intermediul căruia să se genereze alerte în cazul unui transport ilegal de material lemnos, implementarea unui sistem de monitorizare prin imagini satelitare, achiziţia unui senzor LiDAR aeropurtat împreună cu echipamentele conexe necesare şi a unor senzori mobili LiDAR”, arată comunicatul de presă al Ministerului Mediului.
„Suprafaţa vegetaţiei forestiere care va face obiectul monitorizării este de aproximativ 70.000 km2”, mai indică sursa citată.
Totdată, au fost deschise, joi, cele şase oferte ce au ca obiect achiziţionarea de „servicii de dezvoltare şi implementare a unui sistem naţional de monitorizare prin intermediul imaginilor satelitare”.
Ministerul Mediului a mai precizat că, în perioada următoare” va fi derulată procedura de evaluare, care are ca termen de evaluare începutul lunii septembrie.
Valoarea contractului este de 35,5 milioane de lei, adaugă sursa menţionată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank