G4Media.ro

Ministrul Mediului, după ce Iohannis a promulgat legea privind vânătoarea urșilor: ”Ursul…

sursa foto: Captură video

Ministrul Mediului, după ce Iohannis a promulgat legea privind vânătoarea urșilor: ”Ursul poate fi din nou vânat în România, astfel putem salva vieţi omeneşti”

Senatorul UDMR Tanczos Barna, iniţiatorul legii care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi, a declarat miercuri că noua legislaţie trebuie implementată pentru a proteja vieţile omeneşti, transmite Agerpres.

„După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România. Astfel, putem opri creşterea populaţiei de urs brun şi putem salva vieţi. Din 2016, UDMR a fost singura formaţiune politică ce a căutat constant soluţii la problema urşilor, în scopul protejării vieţilor omeneşti. Această muncă de mulţi ani s-a concretizat, marţi, când preşedintele a promulgat legea care stabileşte cotele de prevenţie şi intervenţie”, a subliniat Tanczos Barna, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Precizările acestuia vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ adoptat de Parlament săptămâna trecută.

Tanczos Barna a adăugat că trebuie pusă în practică vânătoarea şi continuată implementarea pachetului de măsuri iniţiat în timpul mandatului său de ministru al Mediului.

„Trebuie semnate contractele de finanţare pentru gardurile electrice, aplicată intervenţia imediată, continuate studiile de estimare a populaţiei, astfel încât şi în anii următori să se poată emite cotele şi vânătoarea trebuie pusă în practică. Pe termen lung, aceasta este singura modalitate de a gestiona populaţia de urşi, de a reduce conflictele om – urs şi de a preveni o nouă tragedie”, a evidenţiat fostul ministru al Mediului.

Legea introduce cote anuale de vânătoare pentru populaţia de urşi, pe baza unui studiu ştiinţific. Pentru 2024 şi 2025, sunt aprobate cote de prevenţie pentru 426 de exemplare şi cote de intervenţie pentru 55 de urşi bruni. De asemenea, legea prevede că şi în anii următori este obligatoriu să se aprobe noi cote, pe baza estimărilor privind numărul populaţiei de urs.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Dacă vanam toți urșii, nici o viață omenească nu va mai fi pierdută. Logic, nu?!

    • Și o singură viață de om pierdută doar ca să salvăm unul sau toți urșii din România ori ca să conservăm specia de urs brun (care nu este pe cale de dispariție în România) este deja prea mult.

      Ar trebui ca autoritățile să aibă toleranță ZERO la astfel de situații.

      Gândiți-vă că suferințele fizice și psihice ale supraviețuirilor atacurilor urșilor produse în gospodăriile propii, în locurile publice sau pe poteci de munte) nu pot fi uitate, alinate și vindecate cu nimic.

      Frica de a nu putea ieși pe stradă în localitățile de deal și de munte, de a nu-ți putea lăsa copilul să se joace în curtea proprie sau în curtea școlii din cauza urșilor ar trebui să înceteze.

      Iar despre pagubele materiale, incluzând aici și animalele ucise de urși (oi, capre, vite, porci, câini etc.).

      Măsurile trebuie să fie complexe (informare cetățeni – pericole, prevenire atac, comportare în caz de atac, nehranirea urșilor-, garduri electrice, tomberoane anti-urs, câini de stane, vânătoare etc.), să fie continue și finanțate în mod corespunzător de către stat.

  2. Dacă inconștienți vor merge prin păduri ca pe bulevard, putem omori toate animalele nu doar urșii. Și ar trebui să nivelăm și munții pentru a nu se pierde nici o viață a celor care sunt inconștienți.

    De fapt nu viețile oamenilor interesează pe ministrul mediului, ci banii pe trofee și cărnița proaspătă de urs.

    • Ursul bantuie liber prin orase. E doar o chestiune de timp pana executa pe cineva care merge sa isi cumpere o paine!

  3. Adică 8 ani am stat cu mâinile în sân că așa au vrut tehnocrații, ONG istii și interese celor care au dorit distrugerea turismului în natura din România. In acest răstimp ecologiștii apărătorii ursului or fi mâncat friptură? Dacă nu atunci să îi acuze pe zootehnisti și măcelari de cruzime împotriva suinelor.

  4. În loc să vă asumați eșecul instituțional, treceți la ceea ce știți voi cel mai bine. Exterminarea. Așa cum reușiți și cu bătrânii din azile? Sau bolnavii din spitale?