G4Media.ro

Ministrul Mediului: În Bucureşti, de 20 de ani cel puţin, nu s-a…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Ministrul Mediului: În Bucureşti, de 20 de ani cel puţin, nu s-a luat nicio măsură prin care să se reducă poluarea/ Am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizaţie de construire fără centrală comună

Ministru Mediului, Tanczos Barna, cataloghează drept „foarte mare” nivelul de poluare din Capitală şi afirmă că în ultimele două decenii în Bucureşti nu s-au luat măsuri pentru reducerea poluării, transmite News.ro.

Barna anunţă că a propus administraţiei locale să ia în calcul eliberarea autorizaţiilor de construire doar pentru acele blocuri care au prevăzută centrală pentru imobil, nu pe fiecare apartament.

„În Bucureşti, de 20 de ani cel puţin, nu s-a luat nicio măsură prin care să se reducă poluarea, nici pe poluarea industrială, nici pe poluarea casnică, adică din încălzire rezidenţială. Sunt din ce în ce mai multe centrale termice individuale din cauza faptului că nu merge sistemul centralizat de încălzire. Noi am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizaţie de construire fără centrală comună, chiar şi la nivel de bloc, pentru că a scoate la fiecare apartament o centrală individuală duce poluarea la un nivel mai aproape de sol”, a declarat ministrul Mediului, marţi seară, la Digi 24.

El a precizat că aşteptă răspunsul primăriei, subliniind că speră să ajungă „la o decizie fermă” a administraţiei locale, în sensul ca investitorii să fie obligaţi să monteze centrale de bloc, nu pe fiecare apartament.

sursa: News.ro

sursa foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Dacă reduce poluarea, hai cu o hotărâre de ministru !

  2. Dar, de ce nu se incepe cu oprirea arderii ilegale a deșeurilor? Si cu ecologizarea centralelor termoenergetice care ard combustibili fosili – am inteles ca Titan se redeschide?! Si de ce nu se continua cu santierele complet neprotejate, cum nu mai exista in nicio capitala europeană, din care vantul spulbera praful?!

  3. Sau hai sa facem controale in trafic pe bune si sa tragem pe dreapta toate conservele cu filtrul de particule „anulat” …. sau hai sa nu mai toaletam pana la distrugere copacii … hai sa facem piste de biciclete … centralele de apartament aproape ca nu ard nimic vara si tot e super poluare si atunci

  4. Sa vezi acum certuri cu toate maimutele de vecini care vor incalzirea sa ramana oprita pe parcursul iernii, fiindca vezi doamne, gazul costa prea mult.

    In Romania trebuie sa ai propria centrala, altfel ai tot felul de probleme tipic romanesti.

    • Nici vorba. Nu se voteaza pentru închis/deschis centrala, fiecare deschide caloriferul cum poftește. Și plateste in funcție de asta.

  5. O propunere insuficient gândită. O centrală termică comună va consuma mai mult decât suma centralelor independente și deci va polua mai mult. Cred-că trebuie insistat pe controlul periodic de către specialiști a centralelor termice, specialiști care să facă și reglajele necesare unei arderi cu randament ridicat. Ministrul Mediului are nostalgii comuniste dacă vrea să facem toți din bloc baie în același timp și cum făceau comuniștii să risipească resurse fără să asigure gradul de confort necesar. Singurul avantaj ar fi că oamenii ar depinde de bunăvoința celui care face focul !!

    • Tot Occidentul o fi nostalgic comunist? In Europa de vest clădirile noi sunt dotate cu centrala comuna. Consumul și-l reglează fiecare cat vrea.

    • @mircea: Cred ca suferi de sindromul neuronului singuratic. De ce ar consuma o centrala comuna mai mult? Tu ti-ai pus cate o centrala in fiecare camera, ca sa consumi mai putin?
      Suntem in 2021. Cine „face focul” la centrala?

      Somnul ratiunii naste monstri..

    • @pH
      1. Ia in calcul pierderile pe retea. Cu cat mai mare reteaua cu atat mai mari pierderile.
      2. Centrala comuna inseamna automat un angajat sa supravegheze, sa verifice, sa curete, sa aeriseasca instalatia.
      3. O singura defectiune, o lipitura-imbinare proasta creaza probleme pt toti de pe un tronson.

      Sunt o sumedenie de surse de poluare cu impact mult mai mare. Asta cu centralele individuale e hai sa ne bagam in seama si sa deranjam niste oameni nevinovati cu prostiile noastre.

    • @Dunn:
      1. Nu sunt „pierderi” in retea. Toata caldura se produce in interiorul cladirii.
      2. Nu trebuie supravegheata nici o centrala non-stop. Este suficient un contract de mentenanta anuala. La fel cum nu stai de paza 24/7 langa centrala de apartament.
      3. O singura defectiune pe o conducta de apa? Acum nu ai conducte de apa? Mai ai si o gramada de conducte de gaz prin toata cladirea. Cu o centrala comuna, nu mai ai nevoie de ele.

      Stiu despre ce vorbesc. Locuiesc intr-o cladire cu sistem comun de incalzire extrem de avansat comparativ cu ce discutam noi aici. Panouri solare pe acoperis + centrala pe gaz + incalzire in pardoseala in toate apartamentele. Evident, nu in Romania.

  6. Foarte bine. Asa si trebuie: sa fie obligati sa aibe centrala comuna. De asemenea o alta obligatie ar fi sa aibe in interior loc de parcare pentru fiecare apartament. Daca nu pot sa sape sa aibe beciuri, sa faca parcarea la parter + primele etaje. Am vazut chestia asta prin Asia de S-V.

  7. Centralele individuale in condominium sunt interzise deja în Olanda și sunt planuri de a fi interzise în tot UE. Ideale ca eficienta economica si poluare, ar fi centralele de cvartal, dar măcar sa avem noi astea de bloc.

    https://www.euractiv.com/section/energy-environment/interview/academic-oil-and-gas-boilers-should-be-banned-across-europe-by-2030/

  8. Asta doar o sa creasca preturile la locuintele individuale 🙂

    Eu refuz sa ma incalzesc cu o centrala pe care mi-o inchide seful de scara ca lui ii e bine.

  9. @pH
    Nu conteaza ca tevile sunt calde. Caloriferul sau instalatia din pardoseala trebuie sa fie calde. Asta da senzatia de confort. Nu tevile pe holuri.

    Poate stiti ce spuneti dar nu pare ca ati facut o aerisire a tevilor. La fel, nici nu cred ca ati incarcat un sistem solar. (In cazul asta lungimea tevilor e si mai importanta).

    Cu cat sistemul e mai mic cu atat e mai usor de intretinut.

    In fine. Oricum e un mare pas inainte fata de monstruozitatile tip CET.

  10. Si de arderile ilegale din jurul Bucurestiului cine se ocupa? De eliberarile de hidrogen sulfurat de la Rudeni din weekend si noaptea cine? Am gasit marii vinovati!