Ministrul Mediului: În Sectorul 1, până se găsesc soluții juridice, primarul trebuie să se asigure că serviciul de ridicare a deșeurilor funcționează cu actuala companie Romprest
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a replicat în emisiunea „Insider Politic”, de la Prima TV, că dincolo de disputele juridice, primarul Sectorul 1, Clotilde Armand are obligația de a se asigura că serviciul de salubritate funcționează, că toate gunaoiele menajere sunt ridicate la timp. Tánczos Barna spune că i-a atras atenția primarului Clotilde Armand că nu trebuie să se mai întâmple ca deșeurile să fie lăsate în stradă și că până la soluționarea conflictului cu Romprest pe cale juridică, compania trebuie să-și facă treaba.
„În București există multe războaie pe tema deșeurilor, dar din punctul notru de vedere (al Ministerului Mediului – n.red), cel mai important lucru este ca deșeurile să fie ridicate. Știu că din păcate, în Sectorul 1 au fost câteva zile când acest lucru nu s-a întâmplat și i-am atras atenția primarului că acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Dincolo de disputa cu Romprest, serviciul de ridicare a gunoaielor trebuie să fie prestat în continuare”, a spus Tánczos Barna.
Ministrul Mediului a precizat că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, pentru a vedea care sunt etapele pentru rezolvarea conflictului cu compania de salubritate Romprest.
„Sigur, dacă nu există înțelegere cu Romprest se va ajunge în instanță, dar până atunci, serviciul obligatoriu trebuie prestat. Până la găsirea altui operator, serviciul de salubritate trebuie prestat de compania actuala (Romprest)”, a comentat Tánczos Barna.
Din informațiile pe care le deține, ministrul susține că pentru tot ceea ce înseamnă deșeuri menajere în Sectorul 1, Primăria ar fi plătit în avans facturile astfel încât să nu existe niciun pretext de blocaj.
„Am cerut ca la întâlnirea cu primarul să vedem și documentele care au stat la baza încheierii contractului cu Romprest. Sigur, nu e rolul Ministerului să rezolve o astfel de dispută financiară, dar pe noi ne interesează ca serviciul să se presteze, ca gunoaiele să fie ridicate la timp, să fie sortate și reciclate în proporție cât mai mare. Dacă obiectivul Primăriei este să desemneze un alt operator de salubritate, foarte bine, dar până când se întâmplă vrem să nu existe sincope în procesul de ridicare a deșeurilor menajare”, a menționat Tanczos Barna.
Reamintim că sâmbătă, compania Romprest a transmis un comunicat de presă prin care anunța că va relua activitatea de ridicare a deșeurilor.
Tánczos Barna a transmis că salută atitudinea Romprest.
„Salut atitudinea responsabilă a operatorului de salubritate și mă bucur că apelul nostru de reluare a colectării deșeurilor a contribuit la o normalizare a situației din sectorul 1 al Capitalei. Anunțul oficial al operatorului este în primul rând o veste bună pentru locuitorii sectorului 1. În al doilea rând, este o veste bună pentru un climat de mediu normal într-o capitală europeană.
Orice oraș are nevoie de colectarea continuă a deșeurilor, indiferent de discuții sau neînțelegeri birocratice. Nicio autoritate nu-și poate permite să pună în pericol sănătatea populației sau să anuleze orice responsabilitate de mediu, chiar și temporar.
Nu în ultimul rând, mă gândesc la cum privesc oamenii astfel de incidente: oare nu cumva pot fi ei demotivați în a avea conștiința de mediu câtă vreme autoritățile dau semnale ca se poate suspenda un serviciu indispensabil? Sper ca odată reluat serviciul de colectare, acesta să nu mai înregistreze întreruperi și astfel de episoade să nu se mai repete. De aceea, atât Primăria Capitalei, cât și primăriile de sector trebuie să găsească soluții comune de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor așa cum prevede legea”, a transmis Tánczos Barna, pe pagina de facebook a Ministerului Mediului.
Tot sâmbătă, după anunțul Romprest, primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a scris pe pagina de facebook că va face plângere penală împotriva companiei Romprest, pe care o acuză de șantaj.
„Înţeleg că operatorul de salubritate a anunţat că reîncepe să strângă gunoiul din sector şi a recunoscut vina pentru şantajul creat în aceste zile în care nu ridicat gunoiul. Da. Iată că am avut dreptate! Legea spune foarte clar că este interzis să întrerupă serviciul de salubrizare şi administratorilor companiei le-a fost frică să mai continue cu şantajul. Dar lucrurile nu vor rămâne aşa. Toţi cei care şi-au permis această situaţie vor răspunde în Justiţie pentru că au pus în pericol sănătatea populaţiei din Sectorul 1. (…)” a scris Clotilde Armand.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
60 comentarii