G4Media.ro

Ministrul Mediului răspunde îngrijorărilor politicienilor maghiari de la Jobbik: Protecţia mediului trebuie…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministrul Mediului răspunde îngrijorărilor politicienilor maghiari de la Jobbik: Protecţia mediului trebuie lăsată în afara bătăliilor politice ieftine / Nu există o cantitate semnificativă de deşeuri transportate din râurile din România către Ungaria

Tánczos Barna, ministrul Mediului spune că protecţia mediului trebuie lăsată în afara bătăliilor politice ieftine şi că în prezent nu există o cantitate semnificativă de deşeuri transportate din râurile din România către Ungaria Ministrul a răspuns, astfel, acţiunii a trei politicieni ai partidului de opoziţie Jobbik, care au protestat în faţa ambasadei României de la Budapesta cu saci de deşeuri comunale, spunând că râurile transportă în Ungaria deşeuri din ţara vecină vreme de mai multe decenii, informează News.ro.

”Problema poluării râurilor este o problemă reală care trebuie combătută cu soluţii concrete. În ultimii doi ani, atât la nivel diplomatic, cât şi la nivelul specialiştilor din România şi Ungaria, am lucrat la găsirea acestor soluţii pentru a stopa fenomenul poluării râurilor transfrontaliere. Rezultatul: în prezent nu există o cantitate semnificativă de deşeuri transportate din râurile din România către Ungaria”, a transmis ministrul Mediului, într-o postare pe Facebook.

Tánczos Barna mai arată că Ministerul Mediului lucrează în continuare pentru a menţine râurile curate.

El afirmă că specialiştii de la Apele Române au dezvoltat o soluţie integrată pentru eliminarea deşeurilor plutitoare de pe cursurile de apă din vestul ţării. Anul trecut la Tulca a fost pus în funcţiune primul colector de deşeuri, iar anul acesta am inaugurat cel de-al doilea sistem la Oradea, instalat pe cursul Crişului Repede. Alte patru colectoare de deşeuri vor fi instalate anul aceste din totalul de zece astfel de sisteme.

De asemenea, la propunerea Ministerului Mediului, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care prevede că arderea, incendierea sau îngroparea deşeurilor constituie infracţiuni şi se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, am clarificat, în lege, definiţia abandonării deşeurilor, pentru care amezile se pot ridica la 20.000 de lei pentru persoane fizice şi 70.000 de lei pentru persoane juridice, menţionează Tánczos Barna.

”Am iniţiat campania Curăţăm România! pentru că dorim să schimbăm modul în care factorii de decizie şi cetăţenii se gândesc la gestionarea deşeurilor. În primele săptămâni ale campaniei Apele Române au organizat maim ult de 300 de acţiuni de ecologizare prin care au adunat mai mult de 131 de mii de kilograme de deşeuri de pe cursurile râurilor.  Lucrăm la implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare prin care încurajăm ca ambalajele să fie returnate în magazine şi să ajungă ulterior la reciclare”, mai spune Barna.

Trei politicieni ai partidului de opoziţie Jobbik (Pentru o Ungarie mai Bună) au protestat, vineri, în faţa ambasadei României de la Budapesta cu o petiţie şi trei saci de deşeuri comunale, spunând că râurile transportă în Ungaria deşeuri din ţara vecină vreme de mai multe decenii, potrivit MTI.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Nu ai facut nimic pentru MEDIU!

  2. Ungurii sunt revoltați pe ungurul corupt de la mediu care transformă România in coș de gunoi! Culmea ironiei! 😏

  3. Eu mi-am facut un obicei in ultimii ani-fac un circuit cu trenul prin Romania, primavara, inainte sa dea frunza. Ca sa am o masura buna asupra ce se intampla in tara. Adevarul e ca Romania e o mare groapa de gunoi. E un adevar trist, si masurile de curatenie nu sunt suficiente. Ce ar fi sa recuperam materialele provenite din constructii depuse ilegal pe maluri, plus cele care ar proveni din dezafectarea multor cladiri in ruina – toate pot fi folosite inteligent in constructii, drumuri. Dupa modelul Germaniei, Marii Britanii, Frantei -ce au facut cu molozurile de dupa al doilea razboi mondial? La fel plasticele recuperate de pe rauri. Idem sedimentele din barajele supercolmatate. E mai usor, si cred ca mai ieftin, sa scoti surplusul de materiale depuse din lacurile de acumulare, decat sa construiesti noi baraje. Si sa il folosesti, evident. Si mai lasi raurile in pace, nu te arunci cu balastiere peste tot. Sunt solutii, trebuie doar viziune si coerenta. Politizat sau nu, Ungaria are dreptate aici.

    • Din pacate politicienii nostri sunt preocupati doar de furat. Niciunuia nu ii pasa de poluare, sanatate, invatamant si in general orice ar aduce bunastare.

  4. Mai pune un pic de frana la Sistemul Garantie-Returnare pentru ca nu il lasa Coca Cola & friends.
    Hai odata!
    Cu padurile si fauna ce mai faci? Poduri naturale, conservarea padurilor.. Move it!

  5. Exista oameni in romania care arunca gunoaie , plastice si toatea alea, de zici ca suntem in india. Oameni de la tara. Gospodari, nu? Sau poate gresesc si gunoaiele astea vin din spatiul cosmic.
    Hai sa facem niste ONG-uri sa stranga dupa toti mitocanii si neispravitii astia.

  6. O prezentatoare de la,, Alefniuz” cerea dovezi clare ungurilor, care să demonstreze că gunoiul vine din România. Mai continua cucoana cum că în marile orașe ca Paris, Milano sunt munți de gunoaie pe străzi. Or fi jobbik extremiști și ungurii în marea lor majoritate la fel, dar sunt înzecit mai civilizați.

  7. Dacă e să privim lucrurile, numai din batalurile chimice din Târnăveni, curge crom, sulf cu duzina și tot ce înseamnă chimicale in Târnava Mică ajunge