G4Media.ro

Ministrul Mediului: România susţine ţintele stabilite prin Pactul Ecologic European / Trebuie…

Sursa Foto: Facebook/ Tanczos Barna

Ministrul Mediului: România susţine ţintele stabilite prin Pactul Ecologic European / Trebuie să ne asigurăm că nu vor exista cetăţeni europeni care să resimtă implementarea acestor măsuri mai mult decât alţii

România susţine ţintele stabilite prin Pactul Ecologic European şi ne dorim să contribuim activ la îndeplinirea acestor ţinte, dar trebuie să ne asigurăm că nu vor exista cetăţeni europeni care să resimtă implementarea acestor măsuri mai mult decât alţii, a susţinut, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, la Consiliul Informal de Mediu al Uniunii Europene, relatează Agerpres.

„Avem în faţă, cu siguranţă, cel mai ambiţios set de măsuri propus vreodată în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte lupta împotriva schimbărilor climatice. Aşa cum şi-a asumat, România susţine ţintele stabilite prin Pactul Ecologic European şi ne dorim să contribuim activ la îndeplinirea acestor ţinte. Iar pentru a atinge acest deziderat, vom avea nevoie de sprijinul, încrederea şi implicarea cetăţenilor noştri, a societăţii civile, a industriei şi a sectorului financiar pentru ca acest pachet să atingă nivelul nostru de ambiţie, protejând în acelaşi timp bunăstarea cetăţenilor şi a economiei noastre. Trebuie să ne asigurăm că principiul echitabilităţii este respectat şi că nu vor exista cetăţeni europeni care să resimtă implementarea acestor măsuri mai mult decât alţii”, a declarat Barna Tanczos, legat de planul Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice, denumit „Fit for 55”, care are ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de anul 1990.

El a afirmat că pentru România va fi o negociere foarte importantă, iar fondul social şi fondul de modernizare vor trebui să ofere soluţii de compensare şi de reducere a impactului din punct de vedere economic şi social al acestor măsuri complexe prevăzute de Fit for 55.

„De asemenea, evaluăm complexitatea şi impactul măsurilor propuse pentru sectoarele transportului rutier, construcţiilor, mobilitate, care pot avea un impact larg, la nivel economic. Rolul sistemului de comercializare a emisiilor este unul extrem de important în procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest sens, acesta este unul dintre elementele pe care avem nevoie să ne concentrăm şi să avansăm cel mai mult”, a mai spus Tanczos, citat într-un comunicat al ministerului de resort.

În intervenţia sa pe tema schimbărilor climatice şi pregătirea pentru COP26, ministrul Mediului a precizat că UE are un istoric demonstrat în calitate de lider în domeniul climei şi va face tot posibilul pentru a susţine acest rol, atât în ceea ce priveşte continuarea dialogului cu partenerii, cât şi implicarea deplină în organizarea COP 26, „pentru a ne asigura că maximizăm progresul şi minimizăm întârzierea”. „În ceea ce priveşte termenele comune, credem, de asemenea, că există loc pentru un acord constructiv, în limitele Legii privind clima”, a adăugat oficialul român.

Delegaţia României, condusă de ministrul Mediului, a participat marţi la Consiliul Informal de Mediu, eveniment organizat la Ljubljana, în perioada 20-21 iulie 2021, sub egida Preşedinţiei Sloveniei a Consiliului Uniunii Europene.

Alături de miniştrii mediului şi climei din UE, au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai Parlamentului European (Comisia ENVI), ai Comisiei Europene (vice-preşedintele executiv, Frans Timmermans şi comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius), precum şi ai altor organizaţii şi instituţii europene.

Pe agenda primei zile a reuniunii se află subiecte importante precum: priorităţile în domeniul climei pentru 2030, prezentarea pachetului „Fit for 55” şi aspecte referitoare la schimbările climatice în context internaţional – pregătirea pentru COP 26.

Sursa Foto: Facebook/ Tanczos Barna

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Uite, căcatul dracului de curvă udemerista, cum e el fuga de acord cu taxele, dar cu proiectul ala de împăduriri – nu! Ți-ai dracu de trădători!

  2. Domnule Barna, cum veti rezolva problema ursilor?

    • Au fost vehiculate 2 cauze pentru aceasta problema: o lege si lipsa padurilor. Ati confirmat prima cauza. Nu cumva trebuia sa luati in calcul si cauza 2? Cand UE vine cu proiectul impaduririlor, nu trebuia deja sa va apucati de lucru? Ce inseamna aceasta taraganare?

  3. Vestea proasta e ca romanii nu susţin „ţintele stabilite prin Pactul Ecologic European”
    La nivelul impactului imediat asupra nivelului de trai implementarea masurilor ecologiste din planul verde echivalează cu revenirea la calitatea vieții din epoca Ceaușescu.
    România nu își permite sa fie ecologista asa cum vor politicienii de la Bruxelles.

  4. Ce vrăjeală! La noi zice ceva, in UE altceva…