Ministrul mediului, Tanczos Barna, pe contrasens cu Guvernul din care face parte pe tema steagurilor secuiești: Ținutul Secuiesc a fost, este şi va fi, iar noi nu vom renunţa la folosirea simbolurilor noastre care ne definesc identitatea
„Pentru noi, secuii, folosirea simbolurilor noastre constituie ceva firesc” – a afirmat marţi seara, în cadrul unui interviu televizat, Barna Tánczos, ministrul mediului din guvernul de la Bucureşti. Politicianul UDMR a fost întrebat după ce MAE l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti. Diplomatului i s-a comunicat că: în România toate cele 20 de minorităţi naţionale îşi pot folosi liber simbolurile, dar în ţară nu există o unitate administrativ-teritorială cu acest nume („aşa-numitul Ţinut Secuiesc”) ceea ce ar putea însemna o justificare juridică pentru folosirea unui simbol oficial propriu, relatează Magyar Nemzet, publicație pro-guvernamentală de la Budapesta, citată de Rador.
Bucureştiul a reacţionat la postarea pe Facebook a lui Zsolt Németh, în care preşedintele comisiei externe din parlamentul ungar a publicat o fotografie înfăţişând un steag secuiesc arborat la primăria din localitatea Budafok-Tétény şi a scris dedesubt: „Steagul secuiesc va flutura pe frontispiciul instituţiilor publice ungare atâta vreme cât statul român va permite folosirea sa fără restricţii pe întreg teritoriul României. Hai, secui! Hai, Transilvania!”
Barna Tánczos a precizat la postul TV Digi24 că Ţinutul Secuiesc este o regiune istorică a cărui existenţă nu poate fi negată. „În România există numeroase alte regiuni istorice asemănătoare cu Ţinutul Secuiesc care de asemenea nu sunt unităţi administrative. Acest lucru nu poate constitui obiectul unei dispute” – a formulat ministrul.
„Noi înţelegem că ministrului Aurescu şi tovarăşilor săi cu aceleaşi principii le este greu să împace această idee cu propria lor conştiinţă, dar fie că place sau nu, orice ar gândi sau ar spune ei, Ţinutul Secuiesc a fost, este şi va fi, iar noi nu vom renunţa nici măcar de dragul lor la folosirea simbolurilor noastre care ne definesc identitatea” – a postat pe facebook politicianul ales deputat pe lista UDMR.
Zsolt Árus, preşedintele Fundaţiei „Székely Figyelö” (Observatorul Secuiesc) din Gheorgheni, i-a adresat lui Bogdan Aurescu o scrisoare deschisă, în care menţionează: „Observăm cu regret că autorităţile române îşi continuă lupta împotriva steagului secuiesc în pofida faptului că CEDO a stabilit încă în 2021 că îndepărtarea acestuia de pe frontispiciul unei clădiri contravine Articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.”
Fundaţia i-a cerut lui Aurescu să-şi revizuiască punctul de vedere faţă de steagul secuiesc, să retragă comunicatul de presă al Ministerului şi să-şi ceară public scuze faţă de Zsolt Németh.
Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Autor: István Pataky /
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii