G4Media.ro

Ministrul Mediului: Toate prognozele pe termen lung arată că sudul și estul…

sursa foto: ISU Botoșani

Ministrul Mediului: Toate prognozele pe termen lung arată că sudul și estul României se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că România este afectată în fiecare an de inundaţii şi secetă sau de o combinaţie a acestor fenomene extreme. Potrivit oficialului, toate prognozele pe termen lung arată că partea estică şi cea sudică a ţării se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile, transmite News.ro. Ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, conduce delegaţia României la Consiliul Informal de Mediu de la Budapesta, care are loc în perioada 11-12 iulie 2024. Reuniunea este organizată de Preşedinţia ungară a Consiliului UE.

Pe ordinea de zi a Consiliului se află teme importante de discuţie: pregătirile pentru COP29, competitivitatea economiei circulare, gestionarea rezilientă a apei, poluarea transfrontalieră a apei şi a aerului, finanţarea tranziţiei verzi.

În intervenţia privind pregătirile pentru a 29-a Conferinţă a părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite referitoare la schimbările climatice (COP29), ministrul român a arătat că UE îşi poate consolida poziţia de lider mondial în domeniul combaterii schimbărilor climatice, sporindu-şi influenţa în cadrul negocierilor şi formând agenda globală privind schimbările climatice:

„Ar trebui să evidenţiem capacitatea UE de a adapta politicile ca răspuns la provocările economice pentru a ne asigura că obiectivele climatice sunt îndeplinite fără a compromite competitivitatea economică, cum ar fi mecanismele de ajustare a frontierelor în materie de carbon şi stimulentele pentru practici de afaceri durabile. Totodată, ar trebui să subliniem angajamentul UE privind echitatea în acţiunile în domeniul climei, asigurându-ne că ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare împărtăşesc aceleaşi responsabilităţi şi beneficii”, a spus Mircea Fechet, într-un comunicat.

Ministrul Mircea Fechet a participat la prânzul de lucru care s-a axat pe aspectele legate de competitivitatea tranziţiei către o economie circulară. Demnitarul a punctat importanţa creării unui Portal al UE pentru Economie Circulară, care este poarta către toate informaţiile şi documentele oficiale. Organizat de Comisia Europeană, acesta va permite statelor membre să afle informaţii relevante privind reglementările, bunele practici, oportunităţile de finanţare, proiectele, orientările.

Dezbaterea ministerială din a doua parte a zilei s-a concentrat asupra rezilienţei apei, pentru crearea condiţiilor trans-sectoriale pentru gestionarea flexibilă şi rezilientă a apei. Mircea Fechet a accentuat că România este afectată în fiecare an de inundaţii şi secetă sau de o combinaţie a acestor fenomene extreme. Toate prognozele pe termen lung arată că partea estică şi cea sudică a ţării se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile, arată ministerul, în comunicat.

„Promovarea rezilienţei la apă este vitală şi, prin urmare, sprijinim orice iniţiativă de a dezvolta o politică europeană specifică în acest sens. Considerăm că această politică ar trebui să fie dezvoltată în jurul cadrului existent, şi anume, Directiva Cadru privind Apa şi Directiva privind Inundaţiile şi să includă elementele specifice din Green Deal. Această politică ar trebui să continue să fie dezvoltată la nivelul bazinului fluvial, inclusiv al bazinelelor transfrontaliere. Pe de altă parte, aspectele privind seceta şi deficitul de apă trebuie mai mult abordate de politicile viitoare şi corelate cu gestionarea mai înţeleaptă şi mai atentă a apei. În plus, politica de rezilienţă a apei trebuie să fie conectată cu politica de poluare zero a apei”, a subliniat demnitarul român.

A doua zi a reuniunii informale de mediu va cuprinde dezbateri pe tema poluării transfrontaliere a apei şi a aerului, în vederea găsirii unor soluţii pentru consolidarea cooperării transfrontaliere, atât prin identificarea surselor de poluare, prin reducerea emisiilor, cât şi prin furnizarea de informaţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Pai și când vă apucați de împădurire masivă, papagalule?

    • El nu e pus acolo pentru împădurire. El nu a propus asta vreodată in campanie si nici oamenii nu i-au cerut. Oamenii din regiunile alea au votat PSD si PNL masiv si acum „culeg” ce au semănat. Din partea mea sa o facă orbește tot așa.

  2. Ăștia nu se dezmint. Mă, maimuțoi, știm de secetă și noi! Ce plan de măsuri ați gândit ne-ar interesa.

  3. Bine.
    Dar daca dupa ce trece canicula si seceta iar se pune batista pe tambal si nimeni nimeni nu mai continua subiectul, nici macar ca suntem in plin „miez” de schimbari climatice, lasand tema sa lancezeazasca sau sa ni se explice cacofonic ca nuuu, nu exista asa ceva, cercetatorii care sustin asta sunt cam intere-prosti-isterici, talibani verzi, iar politicile UE sunt niste ambitii fanteziste iritante pentru dragii de oameni cocotati in varful evolutiei, care ii va vulnerabiliza economic, chiar daca au sau nu basma pe cap, au sau nu vaci flatulente in ograda sau grane inecate in pesticide si insecticide pe camp (iar daca vine ursu’ – pai zbang cu bazuca, nu stau eu la povesti cu nimeni – sa fie clar!)… atunci toate aceste discutii risca sa nu duca prea repede spre ceva consistent.

  4. Pe cand o demisie macar sa fie din bun simt pentru dezastrul defrisarilor si a poluarii din romania ?Romania arata ca o groapa de gunoi ,este de ajuns sa te duci pe cursul raurilor in aval si vei gasii sute de tone de deseuri .(poate chiar mii).Protejarea mediului a devenit o gluma proasta pentru birocratii corupti platiti regeste de comunistii de la putere .