G4Media.ro

Ministrul Mediului vrea modificarea ”substanțială” a programului pentru fotovoltaice, dar bugetul pentru…

Sursa foto Pixabay

Ministrul Mediului vrea modificarea ”substanțială” a programului pentru fotovoltaice, dar bugetul pentru proiecte rămâne de 5.000 de euro

Administraţia Fondului de Mediu (AFM) nu are capacitatea instituţională să implementeze simultan sute de mii de proiecte şi, de aceea, acum o lună au început discuţii cu autorităţile publice pentru apune la punct un parteneriat între primării şi AFM pentru a fi multiplicată capacitatea instituţională de analiză şi încărcare a dosarelor în sistem, a declarat miercuri ministrul Mediului, Barna Tanczos, citat de Agerpres.

  • Economedia a scris în urmă cu o săptămână că Administrația Fondului de Mediu a inițiat o licitație pentru servicii de evaluare a cererilor de finanțare depuse de solicitanți în cadrul programelor finanțate din Fondul pentru mediu, în valoare de până la 9.000.000 lei. Potrivit licitației de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), în cadrul acestei proceduri vor fi achiziționate servicii, respectiv servicii de evaluare a cererilor de finanțare pentru a eficientiza și accelera procesul de evaluare a cererilor și dosarelor de finanțare care vor fi depuse, în cadrul programelor de finanțare ce urmează a fi lansate de către AFM, de către persoane fizice sau juridice. (Citește mai multe pe Economedia.ro)

„Bugetul pentru programul pentru fotovoltaice este mai mare şi programul îmi doresc să fie modificat substanţial, pentru că experienţa de până acum a arătat că Administraţia Fondului de Mediu nu are capacitatea instituţională să implementeze zeci de mii, sute de mii de proiecte simultan, motiv pentru care acum o lună am început discuţiile cu autorităţile publice locale, prin Asociaţia oraşelor şi comunelor, astfel încât să reuşim să punem la punct un parteneriat între primării şi AFM. Astfel putem multiplica capacitatea instituţională de analiză şi de încărcare a dosarelor în sistem şi AFM trebuie să devină o agenţie de plată care, după verificarea din teritoriu, să asigure finanţarea”, a explicat ministrul la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

El a subliniat că suma alocată proiectelor finanțate rămâne în principiu aceeaşi, pentru că, deşi preţurile au crescut, se încadrează în cei 5.000 de euro, capacitatea de 3KW putând fi instalată din banii respectivi.

Întrebat dacă are în vedere şi un program pentru pompele de apă ca sursă de încălzire, Barna Tanczos a răspuns că în prezent acestea sunt prevăzute ca şi cheltuieli eligibile în programul de eficientizare a clădirilor publice, dar ar putea fi extins şi la nivelul caselor individuale.

„Putem extinde inclusiv la casele individuale asemenea programe. În momentul de faţă pompele de căldură sunt ca şi cheltuială eligibilă în programul de eficientizare a clădirilor publice, acolo unde primăriile aplică pentru toate clădirile aflate în domeniul public sau privat al comunei. Este posibilă o finanţate şi pentru pompele de căldură. Momentan ne concentrăm pe fotovoltaice pentru că în momentul de faţă criza cea mai mare este pe energie electrică”, a punctat ministrul.

Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi a livrării surplusului în reţeaua naţională are un buget de 986 de milioane de lei, care va fi distribuit astfel: 686 de milioane de lei pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor cu persoanele fizice care au fost înscrise în Program în sesiunea desfăşurată în luna decembrie 2021; 300 de milioane de lei pentru relansarea înscrierilor în Program în cursul anului 2022. (Foto: Pixabay)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Proiect prost conceput! cu 20K lei nu poti instala mai mult de 3kW, care e mult prea putin pt. o gospodarie! Trebuia impusa obligatia ca sistemul sa furnizeze macar 6kW, si beneficiarul sa plateasca diferenta!

    In plus, sunt bani luati de la cei care fac bani si dati la cei care ii papa!
    Unde nu e cap … vai de bani!

  2. Program de finantate prost conceput!
    Cu 20K lei nu poti instala mai mult de 3kW, care e mult prea putin pt. o gospodarie! Trebuia impusa obligatia ca sistemul sa furnizeze macar 6kW, si beneficiarul sa plateasca diferenta (care ar fi fost sub 10K lei)!

    In plus, sunt bani luati de la cei care fac bani si dati la cei care ii papa!
    Unde nu e cap … vai de bani!

  3. Program de finantate pr00st conceput!
    Cu 20K lei nu poti instala mai mult de 3kW, care e mult prea putin pt. o gospodarie! Trebuia impusa obligatia ca sistemul sa furnizeze macar 6kW, si beneficiarul sa plateasca diferenta (care ar fi fost sub 10K lei)!

    In plus, sunt bani luati de la cei care fac bani si dati la cei care ii papa!
    Unde nu e cap … vai de bani!