G4Media.ro

Ministrul moldovean de Externe Nicu Popescu: România ne ajută, ne salvează să…

Foto: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

Ministrul moldovean de Externe Nicu Popescu: România ne ajută, ne salvează să ne păstrăm europenitatea

Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, a declarat că țara sa are nevoie de sprijinul României pentru a putea adera la UE și a spus că acquis-ul comunitar (ansamblul de legi UE pe care Republica Moldova trebuie să le adopte) este deja tradus în limba română, care este o limbă oficială a Uniunii Europene.

Fragmente dintr-un interviu acordat publicației Vocea Basarabiei:

Rep: 7 ani i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă țară membră UE?

Nicu Popescu: Acesta este obiectivul nostru, să corespundem criteriilor, să ajungem unde erau statele din Europa Centrală la momentul aderării. Evident, nu vom transforma Republica Moldova peste noapte în Germania sau Franța, sau chiar Slovacia, sau Cehia, dar scopul nostru este să ajungem la acea etapă de consolidare a instituțiilor, a democrației, de aliniere la normele europene, la standardele europene în toate domeniile către sfârșitul acestui deceniu, astfel încât să fim acolo unde era România în 2007, Slovacia în 2004, în momentul în care au aderat la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Vreau să ne spuneți foarte clar – când ar putea să înceapă negocierile propriu-zise pe aceste 35 de capitole?

Nicu Popescu: Mi-ar face foarte mare plăcere să vă spun foarte clar, însă, din păcate, nici eu, nici dvs. nu putem prezice viitorul. Eu prefer să vă spun ce putem noi face ca țară. Or, în momentul în care noi îndeplinim recomandările, îndeplinim alte măsuri necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană, noi vom prezenta aceste progrese Comisiei Europene și statelor membre, și decizia de inițiere a negocierilor depinde de fiecare stat membru al Uniunii Europene în baza recomandării Comisiei Europene. Și eu nu pot să-mi asum previziunea deciziei Ciprului sau Olandei, sau Spaniei la o etapă ulterioară. Ceea ce putem noi face ca țară, ca guvern este să ne facem temele pe acasă, să explicăm acest lucru, însă următoarea etapă importantă este ca în primăvara acestui an noi să raportăm Comisiei Europene progresele realizate atât pe cele 9 recomandări, cât și pe alte domenii, în octombrie Comisia Europeană va publica un raport în care va constata starea de fapt în Republica Moldova și ne va face noi recomandări. Aceste recomandări pot ține de acțiuni concrete sau pot recomanda inițierea negocierilor, dar există întotdeauna și acest factor politic în statele membre ale Uniunii Europene asupra căruia noi nu avem capacitate de decizie.

România ne ajută, ne salvează să păstrăm în continuare europenitatea noastră, să o fortificăm, să o aprofundăm și să aderăm la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, se spune despre Republica Moldova că este un stat norocos, pentru că există România care face parte din Uniunea Europeană și poate fi preluat acquis-ul comunitar, și este un mare avantaj, și dvs. repetați cu insistență că România rămâne a fi un avocat important sau un prieten, un partener important al Republicii Moldova pe calea integrării europene, dar am auzit și voci care spun că nu e suficient doar să preiei acquis-ul comunitar, pentru că aici trebuie să se livreze rezultate concrete.

Nicu Popescu: Într-adevăr, România este ancora noastră culturală, identitară, economică, politică, diplomatică în spațiul european. România ne ajută, ne salvează să păstrăm în continuare europenitatea noastră, să o fortificăm, să o aprofundăm și să aderăm la Uniunea Europeană. În planul acquis-ului comunitar, ne este mai ușor decât Georgiei, decât Ucrainei, decât Serbiei, pentru că, într-adevăr, acquis-ul comunitar deja este tradus în limba română care este o limbă oficială a Uniunii Europene, însă știți bine că în Republica Moldova principala problemă nu sunt legile, ci aplicarea acestora. Noi avem multe legi frumoase care nu funcționează, în special în domeniul justiției și, evident, faptul că acquis-ul comunitar este prezent în limba română ne ușurează, dar oricum lucrul de aplicare a acestei legi, de luptă cu corupția etc., el urmează a fi făcut, de la faptul că ai scrise niște cuvinte frumoase în legislație sau în Constituție nu ți se rezolvă toate problemele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Romania nu reuseste intrarea in schengen si voi vreti sa va ajute . Avem politicieni neperformanti , slab pregatiti , posibil si plagiatori .

  2. Lepadati-va de Rusia!

  3. Romania va da de toate, dar primeste numai ingratitudine de la Moldova.
    Pana cand?!

  4. @Nichi: Nu cred că e vorba de ingratitudine, aici. La ei, situația internă politică este extrem de complicată, dar, ca să simplific ce vreau să spun, trebuie să avem în vedere că societatea este divizată între părți care nu se întâlnesc, iar separarea asta nu este neapărat lingvistică, deși e în cea mai mare parte.
    Mulți dintre ei gândesc și se comportă în cadrul paradigmei rusești, dar e normal să fie așa, după mai mult de un secol de ocupație țaristă și sovietică.
    Dar, dar dacă ei vor să se alăture României, românii de dincoace de Prut trebuie să le pună o întrebare simplă: vreți să fiți cu noi doar pentru că o ducem mai bine acum, sau vreți să fiți cu noi și la bine, și la greu pentru că suntem unii și aceiași? Dar asta înseamnă să nu vă mai uitați în est.