G4Media.ro

Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: Nimeni nu a vorbit despre…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: Nimeni nu a vorbit despre o obligație în acest sens. Suntem departe de a lua o decizie pe acest subiect

Guvernul este departe de a lua o decizie privind majorarea vârstei de pensionare, nu există o propunere conturată în sensul de proiect şi absolut nimeni nu a vorbit despre un imperativ, despre o obligaţie în acest sens, a declarat luni seara, la B1 TV, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, citată de Agerpres.ro.

„Suntem în prima etapă de documentare, fără să fi conturat propriu-zis un proiect de amendare legislativă, ci mai degrabă ne facem o părere despre ceea ce se întâmplă în celelalte ţări din Uniunea Europeană, despre ceea ce se întâmplă în România şi ţinem cont de toţi factorii specifici României. Mă refer la speranţa de viaţă, care e diferită faţă de cea a celorlaltor ţări, mă refer la disponibilitatea românilor de a munci, pentru că sunt persoane care au disponibilitatea să-şi continue activitatea, mai ales în învăţământ, în mediul rural, şi există la Ministerul Muncii semnale, precum există semnale şi din partea celor care vor să se pensioneze mai devreme. Prin urmare, suntem departe de a lua o decizie pe acest subiect”, a precizat Alexandru.

Ea a semnalat că este vorba despre o abordare serioasă, de o documentare, dar în niciun caz despre o modificare a legii în sensul de a fi obligatoriu să lucrezi până la o vârstă înaintată.

„Este o abordare serioasă, riguroasă, în sensul de a documenta care sunt practicile europene şi de a analiza posibilităţile, de a crea opţiunea românilor. Repet, a spus-o şi premierul, a spus-o şi preşedintele Iohannis, este vorba de o opţiune care se manifestă a fi necesară mai ales în învăţământ, în rândul cadrelor didactice şi nu numai. Este vorba despre oameni care doresc să-şi continue activitatea şi cer statului să le dea această posibilitate. Nimeni, absolut nimeni nu a discutat despre un imperativ, despre o obligaţie, despre modificarea legii în sensul de a fi obligatoriu să lucrezi până la o vârstă înaintată. Absolut nimeni nu a vorbit despre acest lucru. Însă propaganda, fake-news-ul pe care PSD îl propagă face să creeze panică în populaţie şi pentru acest lucru sunt responsabili în mod direct.(…) Suntem departe de a lua o decizie. Nu există o propunere conturată în sensul de proiect”, a explicat ministrul Muncii.

Aceasta a admis că nu toţi oamenii vor să lucreze mai mult şi „este dreptul lor să se pensioneze după o viaţă muncită la vârsta la care se pot pensiona”, însă sunt şi persoane care doresc să îşi continue activitatea, iar statul trebuie să creeze condiţiile pentru toate aceste categorii şi să le dea posibilitatea să decidă pentru viaţa lor profesională.

„Vor fi o serie de dezbateri pe care ne propunem să le organizăm în spaţiul public şi, din reacţia pe care o urmărim şi noi prin intermediul presei şi în mod direct, prin celelalte categorii tip parteneri sociali, care dezbat la rândul lor acest subiect…(…) Repet, este reacţia socială, să se înţeleagă mesajul că nu e niciun fel de constrângere, nu este o obligaţie, ci este crearea unei posibilităţi pentru cei care doresc să-şi continue activitatea din diverse motive, pentru că vor să suplimenteze veniturile care se calculează la pensie, pentru că se simt bine lucrând. Şi am văzut în diverse medii, oamenii în vârstă – pentru a evita depresia, starea de singurătate – îşi doresc să aibă o activitate pentru a pune în valoare toată expertiza pe care au acumulat-o de-a lungul vieţii. Statul trebuie să creeze aceste posibilităţi fără să constrângă pe nimeni, dar trebuie să pună la îndemână toate aceste pârghii, toate aceste instrumente prin care oamenii să decidă pentru ei”, a punctat ministrul Muncii.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Poate s-a referit la cresterea varstei de pensionare de la 39 la 42 de ani nu-i asa ?
    Se pare ca sunt atat de proaspeti incat sunt reangajati imediat, fiind tranformati in cumularzi.

  2. Ce abordare serioasa poate fi asta?! N-am auzit pe nimeni sa vorbeasca si despre varsta minima obligatorie de la care sa se inceapa munca! Sunt unele domenii profesionale pe care le poti practica, legal, din frageda adolescenta,cu o pregatire minimalista.Nu dau exemple,nu vreau sa jignesc.Sunt unele,pe care nici nu visezi ca le poti practica pana in jurul a 30 de ani,si asta dupa ce tu si familia ta ai facut eforturi financiare colosale. Si-atunci,care este echitatea intre categorii si domenii profesionale? De asemenea,mult trambitata contributivitate,trebuie sa se rezume doar la cuantum nu si la timpul necesar atingerii acestuia.Sunt angajati care pot plati contributii la asigurarile sociale in 15-20 de ani cat altii in 40. De ce nu stabilesc ei o suma minima pe care orice contribuabil trebuie sa o atinga,nu conteaza de unde provine aceasta si in cati ani o poti plati,si la atingerea sumei respective poti sa te pensionezi.Adica ,daca eu castig maine la loto si platesc c.a.s si c.a.s.s pana la limita stabilita,de ce sa nu ma pot pensiona la 48 de ani.Nu va suna a sclavagism modern,ceea ce fac ei? De fapt,contributiile astea,repet,sunt pentru cei multi si asistati social permanent,nu pentru oamenii muncii,fie ei speciali sau nu.Statul roman face protectie sociala nu cu banii din valoare adaugata ci cu banii si exploatarea celor constiinciosi si buni de munca!

    • Obscurantistii,l-au ars pe Giordano Bruno,pentru ca,la acea vreme,acesta nu avea gandire sociala.Daaa,domnule cu pseudonim predestinat,gandirea sociala,cea multa,nu vedea in infinitate,era redusa.Si,acum,cum este universul?Este cu totul altfel decat sustinea societatea(cei multi).Lasa-ma!

  3. M-am saturat de chestiile astea generaliste si subictive,gen 39,41,44 s.a.m.d.Actualmente platesc cass,cas si impozit,cumulat,in jurul a 2300 de lei/luna. Am 47 ani,muncesc de la 17,5 ani,flux continuu si de la 22 sunt „special”,cum spui tu T.P.In atare conditii,tu vrei sa ma tina minitile astea luminate pana la 70.Fii serios si spune ceva bun despre tine!

  4. Si,la 17,5 ani eram tehnician veterinar,nu ucenic de dorei de Romania!

  5. Nimeni nu o sa vrea sa isi amane pensia pentru varsta de 70 de ani.
    Orice om caruia i se va da sansa sa lucreze dupa 65 de ani, va alege sa se pensioneze si sa le primeasca pe amandoua: pensie + salariu.

  6. Problema se rezolva simplu: pensia este determinata strict de contributiile acumulate. Ai lucrat 40 de ani, iei mai mult de dublu decat ala care a lucrat 20. Nu mai exista pensii speciale pentru nimeni. Daca ai contribuit, ai pensie. Daca nu, nu. Acelasi lucru pentru toti de la Presedinte la ultimul necalificat. Poti sa ai 20 de ani cotizati ca prof de fizica si 10 ca presedinte. Iei pensie pe ce ai contribuit. Acelasi lucru pentru parlamentari, politisti, militari, magistrati etc. Sistemul actual este un fel de Caritas.

  7. PSD a facut FIX asa, permitand Femeilor din Mai 2019 sa se pensioneze la 65 de Ani, desi conform Legii actuale a pensiilor, la Femei Varsta Standard de pensionare e de 63 de Ani, varsta ce va fi atinsa progresiv pana in 2030:
    10 Mai 2019: „Noile reguli pentru pensionarea femeilor intră sâmbătă în vigoare. Ce trebuie să facă angajatele.
    Potrivit acesteia, femeile vor putea opta să lucreze până la 65 de ani, cu continuarea contractului de muncă, dacă optează în scris pentru acest lucru. Angajatorul nu va putea îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea, a mai stabilit Guvernul.
    Pe Legea pensiilor actuala, vârsta-standard de pensionare pentru femei e 63 de ani, dar ea nu a fost atinsă efectiv; asta se va întâmpla abia în anul 2030, iar până atunci vârsta-standard de pensionare la femei este atinsă PROGRESIV. De pildă, anul acesta se pot pensiona femeile care au cel puţin 61 de ani şi care au îndeplinit stagiul de cotizare cerut de lege (vorbim de pensia pentru limită de vârstă – detalii, aici).
    La bărbaţi a fost atinsă însă deja vârsta standard de pensionare de 65 de ani.
    Ordonanţa Guvernului vine în contextul în care Curtea Constituţională a stabilit, printr-o decizie din 5 iunie 2018, că „încetarea raportului de muncă al femeii la o vârstă mai redusă decât a bărbatului poate şi trebuie să rămână o opţiune a acesteia, în contextul social actual.
    De asemenea, România s-a ANGAJAT ca până în 2023 să egalizeze, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, vârsta de pensionare la 65 de ani.(!)”
    https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/noile-reguli-pensionarea-femeilor-intra-sambata-vigoare-trebuie-faca-angajatele-1_5cd511f7445219c57e750c92/index.html

  8. Obscurantistii,l-au ars pe Giordano Bruno,pentru ca,la acea vreme,acesta nu avea gandire sociala.Daaa,domnule cu pseudonim predestinat,gandirea sociala,cea multa,nu vedea in infinitate,era redusa.Si,acum,cum este universul?Este cu totul altfel decat sustinea societatea(cei multi).Lasa-ma!