G4Media.ro

Ministrul Muncii, despre cumularea pensiei cu salariul de la stat: Am 44…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Muncii, despre cumularea pensiei cu salariul de la stat: Am 44 de ani. Cum ar fi să auziți că mă pensionez anul viitor? După care mă angajez la o instituție publică pe un loc unde ar fi candidat și un tânăr absolvent

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a explicat, duminică seară, de ce salariile din sistemul public nu ar trebui să mai fie cumulate cu pensiile și cum, astfel, tinerii absolvenți ar avea mai multe șanse să își găsească un loc de muncă în instituțiile publice: ”Eu am 44 de ani. Cum ar fi să auziți de mine că mă pensionez anul viitor? După care imediat revin la o instituție publică ca să mă angajeze? Pe un loc pe care ar fi candidat și un tânăr absolvent, de exemplu. Salariile din sistemul public sunt astăzi deosebit de atractive, pe lângă siguranța locului de muncă”, a scris ministrul Muncii într-un mesaj pe Facebook.

Violeta Alexandru a mai declarat și că există un trend general european în care vârsta de pensionare crește pentru că oamenii își doresc să rămână cât mai mult în domeniul în care activează și că trebuie ajutați doar cei care nu mai pot munci:

Nu este corect ceea ce se întâmplă. Să avem curajul să recunoaștem. Peste tot în lume sistemul de pensii este gândit să-i ajute pe cei care nu mai pot lucra. Pe ei statul trebuie să îi respecte; să aibă grijă de ei. Lucrez la un proiect de lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public. Celor vizați, celor apți de muncă, nu le interzice nimeni dreptul la muncă. Li se cere să opteze între salariu la stat și pensie. Sau, după pensionare, dacă sunt apți de muncă, pot completa veniturile în privat. Oricum, pe legislația actuală (și sunt persoane), cei la limita vârstei de pensionare își pot prelungi puțin activitatea. În toată Europa se simte o tendință de creștere a vârstei de pensionare, atunci când oamenii doresc și pot să mai rămână în activitate. Respectul meu sincer pentru toți cei care vor să muncească. Propunerea va ține cont de situația celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut. Problema trebuie pusă în mod transparent și corect. Să nu sufere cei cu venituri mici. O asemenea măsură respectă deciziile Curții Constituționale care a cerut să nu se afecteze drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales, indiferent de vârstă”, a transmit ministrul Muncii, duminică seară, pe Facebook.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Am trimis dorinta mea catre ministrul muncii pe adresa de posta electronica a ministerului . Nu am primit nici un raspuns in termen legal .

    Iata dorinta mea .

    Sa fie eliminate obligativitatea platii contributiilor la sistemul public de pensie si la sistemul public de sanatate concomitent cu eliminarea stabilirii prin act normativ a virstei de pensionare si a stabilirii prin act normativ a salariului minim pe economie .

    1. Fiacre cetatean care incepe activitatea profesionala sa poata negocia liber salariul la angajare .
    2. Fiecare cetatean care incepe activitatea profesionala sa stabileasca liber catre care ( si cite ) fonduri de pensie si de asigurari de sanatate se indreapta cu sume de bani din rodul muncii sale .
    3. Fiecare cetatean sa stabileasca liber cind reduce sau inceteaza activitatea profesionala si face apel la sumele capitalizate in fondul / fondurile de pensie la care a contribuit .
    4. Situatia in care cetateanul care solicita servicii de urgenta .
    Serviciile de urgenta preia cetateanul pina la unitatea medicala publica / privata unde i se acorda prim ajutor pina la nivel de stabilizare . De aici intra in actiune asigurarea sau asigurarile medicale ale pacientului .
    Cheltuielile cu serviciile de urgenta pot fi asigurate din taxele si impozitele platite de toti cetatenii tarii : TVA , accize , taxe de viciu , impozite pe micro , impozite pe salarii , impozite pe venit si profit , …. Sint o gramada . Asa cum o gramada sint functionarii publici si bugetari din tara asta ; al caror numar si ale caror salarii trebuie reduse la jumatate . Mai ales pentru a avea bani alocati serviciilor de urgenta .

    Asta inseamna , in opinia mea , responsabilizarea cetateanului cu privire la munca sa , la rodul muncii sale , la educatia sa ( mai ales cu privire la aspectul economisirii si nu al cheltuirii dobitocesti a rodului muncii ) .

    Un partid care tine captiv cetateanul este un partid socialist . Daca PNL este un partid cu adevarat liberal atunci va pune in practica cele de mai sus . Altfel , pentru mine , este socialism cu alta fata .

  2. Sa vedem daca guvernul are curajul sa interzica cumulul- ma indoiesc .
    Tot sistemul de pensii ar trebui refacut pe baza de contributivitate. La stat , in prezent sunt salarii foarte mari si cei mai fericiti angajati din Romania

  3. Ce plm sa faca un bugetar la privat in afara de agent de paza…

  4. Pai ti-a luat vorba din gura directoarea de la gradinita smecherilor PSD, 203 Rossetti. Asa ca ai invatzat sa „sugi” tarziu h3he. E timp..

  5. Prostirea proștilor din țara de proști.
    Anulează pensiile speciale dar NU la militari securiști și NU la magistrați. Adică NU la grosul celor care primesc pensii speciale. Adică anulează la…nimeni practic.