G4Media.ro

Ministrul Muncii, precizări despre pensiile contributive. Cum sunt impozitate și unde au…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Muncii, precizări despre pensiile contributive. Cum sunt impozitate și unde au apărut schimbări

Ministerul Muncii a făcut precizări, sâmbătă după-amiază, despre impozitarea pensiilor. Ministra Simona Bucura Oprescu a transmis că nu s-a schimbat nimic în impozitarea pensiilor contributive în acest an:

”1. Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.

2. Schimbări au apărut în privința pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale.
Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive. Inclusiv pentru pensiile aflate în plată.
• Sunt două plafoane:
– 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut
– 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Avand in vedere ca salariul mediu brut e 7.567 iar cel net e 4.733 e umilitor de-a dreptul. Deci, daca pensionarul special are si el o pensie de contributivitate de vreo 3000 de lei, sa zicem, iar pensia de serviciu e vreo 4000, el o sa incaseze, neimpozitat, 7000 de lei pensie. Interesant. (posibil sa-i ia si lui un impozit de vreo 100 de lei pentru partea contributiva)

  2. Pensiile de serviciu sunt la militari si politisti. Calculul pensiei militare nu tine cont de contributivitate. Daca cineva a lucrat 10 ani in privat si 20 ani in politie se merge numai pe pensie militara, cei 10 ani in privat nu se ia in calcul la pensie decat ca numar de ani in campul muncii. De exemplu daca lucrezi in privat cu un salariu exagerat de mare si apoi lucrezi si in politie ai posibilitatea sa alegi pensia pe contributivitate sau pensia militara.