G4Media.ro

Ministrul Muncii, precizări despre sustenabilitatea creșterii pensiilor: ”Dacă un guvern ulterior ar…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Muncii, precizări despre sustenabilitatea creșterii pensiilor: ”Dacă un guvern ulterior ar avea intenţia să crească pensiile ad hoc, doar pentru majorări ad hoc, în cazul acesta trebuie să mărim şi contribuţia de asigurări sociale”

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, face precizări cu privire la controversatul articol 84 din legea pensiilor, adoptată de Parlament, transmite News.ro. Conform ministrului, prevederile conform cărora pot fi aplicate ”măsuri corective” pentru atenuarea impactului fiscal al acordării pensiilor au în vedere eventuala decizie a unui guvern de a majora pensiile ”ad hoc”, caz în care ar trebui respectat principiul sustenabilităţii sistemului. Simona Bucura Oprescu susţine că ”pensionarii din România nu au motive de panică şi că sunt doar mecanisme care sunt garanţii în plus cu privire la sustenabilitatea legii şi la protejarea intereselor dânşilor”.

Simona Bucura Oprescu face clarificări cu privire la Articolul 84, alineatul 7, din recent votata lege a pensiilor publice, care prevede că procentul de majorare a pensiilor nu poate fi mai mare decât procentul de creştere al veniturilor din contribuţiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, ea explicând că acest articol trebuie corelat cu alte prevederi din actul normativ.

”Este un articol care, din păcate, nu a fost corelat şi înţeles cu alte articole, este un articol care se referă la creşterile ad hoc, cu alte cuvine, dacă un guvern ulterior ar avea intenţia să crească pensiile fără să asigure sustenabilitatea, pentru majorări ad hoc, doar pentru majorări ad hoc, în cazul acesta trebuie să mărim şi contribuţia de asigurări sociale astfel încât sistemul să fie sustenabil”, a declarat Simona Bucura Oprescu, miercuri seară, la Euronews România.

Ministrul Muncii a făcut clarificări şi în ceea ce priveşte alineatul care prevede că este nevoie de un raport al Consiliului Fiscal cu privire la respectarea regulilor privind majorările de pensii.

”Este tot o chestiune pe care a cerut-o Comisia Europeană şi nu a făcut rău că a cerut-o, astfel încât să avem un organism care, odată la trei ani, întocmeşte un raport tocmai pentru a fi sigur că este asigurată sustenabilitatea sistemului public de pensii”, a spus Bucura Oprescu.

Ea a explicat şi sintagma ”măsuri corective” de compensare a impactului fiscal din respectivul articol de lege, arătând că ”măsurile corective leagă majorările pensiilor de ceea ce avem ca sustenabilitate prin contribuţiile la BASS (Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat – n.r.)”.

”Dar veţi vedea, dacă veţi citi corelat toate acestea, că România, temerea pensionarilor, fiindcă multe dintre aceste prevederi au fost interpretate, cumva, într-o notă proprie de cei care le-au interpretat, dar îi asigur pe toţi pensionarii din România că nu au motive de panică şi că sunt doar mecanisme care sunt garanţii în plus cu privire la sustenabilitatea legii şi la protejarea intereselor dânşilor. Măsuri corective în cazul în care s-ar lua măsuri ad hoc sau în cazul în care nu s-ar asigura sustenabilitatea respectând parametrii pe care îi avem în lege”, a explicat ministrul Muncii.

În ceea ce priveşte prevederea din lege care arată că, dacă se depăşesc cheltuielile cu pensiile publice comparativ cu referinţa stabilită de experţi independenţi, Guvernul va lua măsuri de reducere a cheltuielilor cu pensiile, Simona Bucura Oprescu a afirmat: ”Pe parametrii pe care îi avem în lege, probabilitatea să se întâmple treaba aceasta este foarte scăzută, prin urmare interpretarea pe care o avem pentru toate articolele pe care le-aţi exprimat mai devreme ţine fix de sustenabilitate şi îi asigur pe români că nu au absolut niciun motiv de îngrijorare”.

Ea a spus că majorările neprevăzute de pensii reprezintă ”principala situaţie” care ar putea genera ”un dezechilibru” în sistemul de pensii.

Întrebată dacă este posibilă o creştere a contribuţiilor la asigurările sociale dacă bugetul de pensii nu va fi de ajuns, Bucura Oprescu a răspuns: ”Drobul de sare lăsaţi-l pentru alţii; perspectiva aceasta, din punctul meu de vedere, este o perspectivă la care, în acest moment, nu are rost să ne raportăm”.

”Vă garantez că nu există nicio problemă de sustenabilitate cu sistemul public de pensii din România”, a susţinut ministrul.

Bucura Oprescu a precizat că în următorii cinci ani nu se vor putea face modificări cu privire la recent adoptata lege a pensiilor, care va merge pentru promulgare la preşedinte.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Deci taxa pe muncă se duce de la 100% la 200%! Prin urmare vom avea cea mai mare taxa pe muncă din LUME ! 😀😀😀

  2. Aşa e, dar de ce nu aţi implementat vechea lege sau de ce nu aţi avut timp să o faceţi pe asta nouă de când sunteţi la guvernare şi să o implementaţi deja şi cum se face că o veţi implementa imediat după ultimele alegeri?
    Noi avem încredere că nu veţi face ca cu ultimele 40% şi vă veţi ţine de cuvânt de data asta,daaa.

  3. Acest adevăr absolut este atâta de simplu de explicat încât nici voi nu aveţi cum să nu îl înţelegeţi.

    Economie mioritică de zi cu zi:
    ———————
    – Avem o ţară care are economie pe consum, adică cumpărăm de la oricine ne vinde dacă nu avem economie de producţie proprie ca să vindem noi ca acei bani să rămână în economia noastră ca să poată fi investiţi în alte lucruri care să aducă alţi bani că aşa se face banii şi tot aşa s-ar aduce şi mai mulţi bani la buget din taxele care le-ar colecta de pe investiţi şi investitori de v-ar ajunge banii şi de pensii şi de salarii decente susţinute de bani cu acoperire. Alternativa de a face altcumva bani o ştiţi deja că de aceea nu mai avem justiţie de ajung banii în găuri negre puşi la păstrare în conturi obscure de nu pot să îi folosească în economia proprie că ar fi întrebaţi de unde îi au.
    – Într-o economie pe consum când vrei să colectezi bani la buget trebuie ca oamenii să îşi cheltuie banii că e principala sursă de bani pentru buget.
    – Când pui taxe la cei care consumă nu mai cheltuie banii care ar trebui să vină la buget că vor avea mai puţin.
    – Cei care consumă nu e ca statul care se împrumută pe spatele altora aşa nu are cum să consume mai mult decât dacă îşi face datori sau nu mai consumă şi intră în recesiune la buzunar.
    – Oricâte datorii şi-ar face consumatorii ca să consume şi să dea cât mai mulţi bani la buget îi va băga până la urmă în faliment că nu îşi va mai putea plăti datoriile şi tot la recesiune la buzunar va intra.
    – În acest moment statul nu mai are ce colecta şi se numeşte scăderea puterii de cumpărare.
    – Când statul nu mai are ce colecta oricâte taxe va băga trebuie de undeva să aibă bani la buget aşa că va lua de la cei care încă mai au şi se numeşte pompos restructurări în sistemul bugetar(nu vă faceţi griji că pilele scapă, poate le început şi votanţii fideli până o să înceapă să li se ceară sacrificii).
    – Când nu va mai avea de unde lua toată lumea va stinge lumina că statul va da FALIMENT.
    – În acest moment vor căuta să întârzie FALIMENTUL că sacrificiul de sine ca să ne salveze de FALIMENT nu îl au în ADN, nici măcar nu ştiu că EXISTĂ o stfel de soluţie.

  4. Vom contiua cand nu ne vor mai bloca.
    Mai este: Economie de avarie, Economia de avarie la avarie, Economie moarte subită si evident Morala si concluzia.

  5. Mărirea CAS se poate face prin reducerea impozitului iar mărirea veniturilor se poate face orice aplicarea CAS la toti beneficiarii nu doar unora, ca acum.

  6. ad hoc” NU are sensul de „brusc” sau „inopinat”, dna ministru!

    Este o expresie in latina care se traduce prin „in acest scop”, „pentru aceasta”. Adica constati la un moment dat ca s-au sifonat banii din buget si nu stii ce sa faci si constitui o comisie „ad hoc” care sa descopere ce s-a intamplat si sa spuna ce este de facut. Dupa care, obiectul comisiei dispare si comisia se desfiinteaza. Deci comisia a fost constituita in acest scop , unic, de a studia si rezolva problema. Nu are nicio legatura cu spontaneitatea constituirii sau cat de abrupt s-a facut ea.

    V-au pacalit astia, la scoala, cand erati oleaca mai tanara, cu Divanurile Ad-hoc. Este? :o))

  7. Economie de avarie la avarie:
    ———————
    – Când nu mai pot împrumuta şi e pe cale ca cămătarii să le ia totul trece la metode disperate şi falsifică economia pe hârtie să dea bine pentru creditori cu dobânzi mai mici ca să poată să îi plătească pe cămătari(falsificarea economie se numeşte inflaţie).

  8. Economie moarte subită
    ———————-
    – Nu poţi să falsifici la infinit economia cu inflaţie şi să iei împrumuturi neacoperite că până la urmă toată lumea se va prinde că nu ai cum să îţi plăteşti datoriile şi vor ajunge să ieie şi mai mult de acolo de unde nu este(adică consumatorul) de nici de păpică nu le vor mai ajunge consumatoriilor dacă tot bănetul lor este fără valoare de nu vor mai putea cumpăra nici de o pâine.