G4Media.ro

Ministrul Muncii: Rata de respingere a cererilor de decontare pentru „kurzarbeit” riscă…

Sursa foto: Violeta Alexandru/Facebook

Ministrul Muncii: Rata de respingere a cererilor de decontare pentru „kurzarbeit” riscă să fie ridicată/ Angajatorii au depus cereri pentru munca flexibilă incomplete și incorecte

Cererile depuse de angajatori la AJOFM-uri pentru decontarea plăţilor după reducerea programului de muncă al salariaţilor sunt incomplete sau completate incorect, a declarat, vineri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, în cadrul unei conferinţe pe tema relaţiilor de muncă.

„Cea mai mare provocare în acest moment este plata măsurii de program flexibil, în limbaj popular ‘kurzarbeit’: pe fondul unei stări de oboseală, spre deosebire de ITM-uri, care au intervenit punctual într-o anumită perioadă, AJOFM-urile şi AJPIS-urile chiar au făcut în această perioadă un efort peste ceea ce erau obişnuiţi înainte de pandemie şi se confruntă acum cu provocarea legată de faptul că unele cereri ale angajatorilor pentru munca flexibilă nu sunt complete, nu sunt corecte – am comunicat mai devreme mediului de afaceri – sunt depuse peste termenul legal, sunt depuse incomplet, fără dovada plăţii obligaţiilor către stat, aşa cum cadrul legal cere să verificăm”, a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a apreciat că rata de respingere a cererilor de decontare pentru ‘kurzarbeit’ riscă să fie ridicată.

„O să ieşim la lumină şi aici, plăţile merg în continuare, dar rata de respingere riscă să fie mare în lipsa unui dialog activ pe care l-am cerut AJOFM-urilor cu mediul de afaceri. Şi aici intervine şi un grad de oboseală, suntem totuşi de 8 luni de zile într-un ritm accelerat de plăţi, iar acum, prin faptul că aceste cereri nu sunt corespunzător depuse într-o bună parte din cazuri, între AJOFM şi mediul de afaceri intervine un dialog în care AJOFM-urile insistă pentru completarea documentelor, iar această comunicare durează, dar o să o depăşim împreună”, a menţionat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a subliniat că indemnizaţia pentru programul de muncă flexibilă se acordă sub formă de decont, după ce angajatorii plătesc salariile şi îşi achită contribuţiile.

„Guvernul, în tot ceea ce a făcut în acest an, a tras tare ca angajatorii să nu-şi piardă angajaţii, să nu le întrerupă contractele de muncă. Dacă la început am acoperit plăţile pentru şomaj tehnic pentru toate domeniile, acum rămânându-ne doar câteva, prioritatea în această perioadă este plata acestei măsuri legată de programul flexibil, o măsură în cadrul căreia angajatorii trebuie să plătească (salariile integral, n.r.) şi să-şi achite şi contribuţiile şi abia după aceea vin la AJOFM-uri pentru decontare, spre deosebire de şomajul tehnic, unde plata s-a făcut în alt sistem, adică direct pe baza cererii”, a precizat Violeta Alexandru.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Violeta Alexandru/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Poate n’a fost digitalizarea aia cum trebuie, știți, aia cu serverele, cu internetu, cu „a căzut sistemu”, cu „softu lu ghiță”, chestii de-astea ….
    Să nu-mi spuneți că la ministeru digital al muncii incă mai lucrați cu papir, că nu vă cred .

  2. Pai daca n-au completat corect, veniti in ajutorul lor, nu e vina lor ca nu au reusit, nu ar trebui sa fie un examen de bacalaureat completarea corecta a unor formulare.

    Of of… cum nu e vina lor ci a incompetentilor de aplicanti, care nu s-or invrednicit sa studieze macar un an de stiinte economice si de stiinte alte completarii formularelor.

    As vrea-o plecata pe doamna asta din noul guvern.

  3. Sigur angajatorii sunt de vina…oug 132 e extrem de clara , la fel de clara precum a fost doamna ministru in briefing-ul de presa din din 31.07 cand a anuntat ca citez „s-a adoptat” aceasta ordonanta (132) care defapt urma sa se adopte in 07.08.2020. Tigarile fumate la guvern sigur erau foarte tari pentru doamna ministru alta explicatie nu a existat la momentul respectiv pentru faptul ca nu mai stia ce s-a adoptat la sedinta de guvern la care a participat.

    • Pai au intrebat-o cineva din ce fonduri sunt masurile de sprijin, a dat-o că guvernul a făcut a dres, până la urmă a lamurit-o un ziarist că sunt fonduri UE.
      Jenant

  4. Angajatorii SUNT NISTE PROSTI… doar onor Ministerul are dreptate