G4Media.ro

Ministrul Muncii: Se lucrează cu trei scenarii pentru creșterea salariului minim. Va…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Muncii: Se lucrează cu trei scenarii pentru creșterea salariului minim. Va fi o creștere. Marți vom face un anunț

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că Guvernul lucrează cu trei scenarii pentru creșterea salariului minim pe economie, că în mod sigur va fi o creștere, iar săptămâna viitoare, marți, va fi anunțată concluzia.

„Va fi o creștere a salariului. Cuantumul acestei creșteri va reprezenta răspunsul nostru legat de preocuparea noastră sub aspectul impactului bugetar și asupra economiei reale”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a precizat că sunt în continuare întâlniri cu partenerii sociali.

„Nu ne interesează să anunțăm electoralist o anumită majorare, cum a făcut PSD, cu 100 de lei, ci această majorare să fie sustenabilă”, a spus și vicepremierul Raluca Turcan.

Nici Raluca Turcan, nici Violeta Alexandru nu au vrut să se pronunțe în legătură cu posibila creștere cu 7,2% a salariului minim pe economie, avansat de premierul Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, marți, că salariul minim ar putea crește cu 7,2%. În prezent, salariul minim brut pe economie este 2080 de lei, prin urmare creșterea ar putea fi de 149,7 lei. Astfel, salariul minim brut ar ajunge la aproape 2230 de lei.

„În cursul acestei săptămâni, definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflației, indicele de creștere a prețurilor de consum și indicele de creștere a productivității, salariul minim pe economie ar putea crește cu 7,2%”, anunță premierul Ludovic Orban, printr-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Ludovic Orban a anunțat, luni, că Guvernul va propune în această săptămână creșterea salariului minim.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, anunța că obiectivul Guvernului este de a adopta hotărârea privind nivelul salariului minim pentru anul 2020 până la finalul lunii noiembrie. El a preciza că o decizie va fi luată după analiza implicațiilor asupra mediului privat.

„A fost analizată propunerea fostului guvern și s-au evaluat consecințele pe mai multe planuri privind impactul acestei creșteri pentru sectorul economic, pentru sectorul public și în continuare se vor face analize privind modul cum trebuie aplicată această măsură fără a afecta profitabilitatea companiilor și fără a afecta activitatea economică din mediul privat”, a afirmat Dancă.

El a precizat că analiza va avea în vedere o serie de indicatori obiectivi legați de activitatea economică. Se va ține cont de creșterea economică din acest an, de nivelul inflației, de indicele de productivitate.

„O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor și obiectivul Guvernului este ca acest proiect de HG să fie înaintat pentru a fi avizat și adoptat până la finalul lunii noiembrie”, a susținut purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Întrebat dacă s-a discutat și despre cât va fi salariul minim, Dancă a răspuns: „Nu a fost purtată o discuție legată de cuantumul salariului minim, ci pe impactul acestei măsuri. Când va fi definitivată analiza, ea va cuprinde mai multe scenarii și în funcție de discuțiile pe care le vom avea cu partenerii sociali, vom lua o decizie”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Votați Klaus Iohannis!
    Votați bunăstarea și echilibrul!

  2. Desigur, liberalii gandesc in felul urmator: daca psd-ul a dat legi prin care a marit salarii si pensii ar fi complicat dpdv electoral sa le abrogam sau sa le modificam cum ar fi firesac sa se intample; ori noi nu vrem sa pierdem voturi si zicem ca aplicam legile psd-iste si, mai mult, chiar ne straduim sa crestem salarii si pensii mai repede decat ziceau legile psd-iste!
    Insa, asa cum se straduieste dl Iohannis sa zica la popor ori de cate ori are ocazia sa apara la tembelizor, dupa ce vom „cuceri puterea” (expresia folosita in Manifestul PC al lui Marx), modificam constipatia natiunii, apoi legile asa incat sa facem Romania normala…

    Oameni buni, eu sunt liberal in cuget si-n simtiri … daca ar putea exista societate fara comunisti si fara socialisti as fi cel mai fericit de pe planeta. Stiu ca n-am aceasta sansa, insa un liberal onest trebuie sa spuna cel mai simplu lucru posibil: „salariul minim pe economie” este un concept socialist si care nu are nicio legatura cu realitatea economica…mentinerea unui asa zis „nivel de trai decent” si afirmarea minciunii sfruntate numita „redistribuirea averii natiunii” de catre socialisti cu scopul ametirii unei cantitati imesnse de populatie care nu are un minim nivel de intelegere a conceptelor si a logicii economice nu trebuie preluate de liberali, ci trebuie combatute cu fermitate si cu argumente solide.
    Trebuie spus foarte clar ca banii sunt o marfa, iar ca orice alta marfa, valoarea lor nu se stabileste prin edicte statale, ci prin modul in care marfa respectiva este mai utila si mai cautata. Asta da valoare banilor, iar ca sa ai niste bani valorosi trebuie sa ai o economie valoroasa; iar daca ai economie mai valoroasa, pretul muncii este mai mare si mai bine rasplatit. Asadar, exista o legatura indestructibila intre „creativitate”-„eficienta”-„productivitate”-„piete de desfacere”-„pretul muncii”.
    Daca cresti nivelul salariului minim artificial, intretinand iluzia ca „oamenii au bani mai multi” sau ca „asa se creeaza un echilibru intre categoriile sociale” inseamna ca iti asumi consecintele negative care in mod sigur se vor produce, precum cresterea datoriei publice, scaderea puterii de cumparare (inflatie) si incurajarea unor atitudini gresite precum lenea, intrucat statul asigura un venit minim indiferent de utilitatea muncii prestate. Cred ca este cunoscut faptul ca maturatorii de la primarii de comune au salarii mai mari decat medici rezidenti, magistrati stagiari, ingineri, profesori etc.

    Prin urmare, liberalii ar trebui sa opreasca nenorocirile psd-iste, nicidecum sa se afunde si ei in ele. Liberalii trebuie sa spuna onest ca societatea liberala nu e dispusa sa aloce bani nemunciti sau pentru intretinerea unor iluzii socialiste/comuniste ori pentru incurajarea unor activitati necompetitive sau complet inutile.

    • Area, eu nu cred ca o serie de liberali din PNL nu stiu ce inseamna liberalism dar, acum si pana dupa alegerile de la anul, de pe timpul asta, PNL va face un joc de guvernare populista pentru a se vedea cu sacii-n caruta. Odata atins scopul si cucerit Parlamentul, in vederea construirii bugetului pe 2021, va adopta o modificare consistenta a Codului Fiscal prin care sa impoziteze masiv pensiile publice, dupa cresterea legala de 40% de la 01.09.2020, motivand ca altfel nu e constitutional sa le impoziteze numai pe cele speciale pe care le au in obiectiv in programul de guvernare. Astfel, pensionarii publici, care initial se vor bucura ca au un drept castigat mai mare cu 40% brusc, vor constata in ianuarie 2021 ca vor obtine o crestere neta de circa 10%.
      Ceva similar cred ca se va produce si cu salariul minim este un an si ceva.
      Atfel nu se poate!

    • Peste, nu „este”, evident.

  3. Salariul minim pe economie nu are legatura cu realitatea economica dar se urmareste ruinarea economiei reale.
    Sunt 3 scenarii ? Probabil 3 capitole din apocalipsa scumpirilor in lant.
    De ce nu se rupe pisica in doua si se face salariul minim pe economie echivalentul a 1000 eur pentru a ne bucura ca vom cumpara si noi cartofii la 16 lei/Kg. iar cursul de schimb se va duce spre luna odata cu sperantele noastre ?

  4. Creste salariul minim, cresc si salariile bugetarilor. La salariile bugetarilor se aplica sporuri multe si mari. Daca cresc salariile bugetarilor cresc si pensiile speciale.
    PSD a dublat pensiile speciale. De exemplu cetateanului care are cea mai mare pensie din romania prin abuzarea legii cat i-o veti face ? Luna asta cat a crescut ca urmare a scaderii cotatiei leului fata de euro si a fost inflatie ?

  5. La 100 de lei in plus la salariul minim parlamentarilor le creste salariul de 10 ori, cu 1000 de lei. Va dati seama cata ciorba si fripturi cu 3 lei portia de 1 kg de carne vor manca in plus ?

    Distinsei doamne Savonea ii mariti diurna si numarul de bonuri de masa? Ca face 10 Km cand se deplaseaza din dormitor la locul de munca biata de ea.

  6. Pana una alta Partidul lua din banii locuitorilor Romaniei 400 de milioane de euro ca sa-i dea tovarasilor lor, fratii Micula.

    Asta e prioritatea Partidului. Sa faca toata nomenklatura milionara si miliardara din banii prostimii.

  7. O să îl votez pe Klaus numai că să mai avem pe cine întreba dacă la locale votam în două tururi. Deci, tot USL sau doua tururi?

  8. Urmaresc cu atentie toate iesirile publice si afirmatiile D.nei Violeta Alexandru. Felicitari ptr. comunicare si ptr asumarea celor afirmate.