G4Media.ro

Ministrul Muncii explică mecanismul prin care bugetarii și angajații din firmele de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Muncii explică mecanismul prin care bugetarii și angajații din firmele de stat vor fi trimiși în șomaj tehnic

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a confirmat că este pregătit un proiect de act normativ prin care angajații sistemului  public vor intra prin rotație în șomaj tehnic, pe perioade de 15 zile, până la depășirea stării de urgență. Ministrul argumentează că măsura este necesară pentru a preveni răspândirea coronavirusului și corespunde dorinței unei părți a bugetarilor de a sta acasă în această perioadă.

Potrivit ministrului Muncii, e vorba despre angajații din instituții publice centrale și locale, dar și de cei din companii publice și regii cu capital de stat.

”Am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, a scris ministrul Muncii pe Facebook.

Violeta Alexandru spune că decizia fost luată după mai multe consultări, inclusiv cu reprezentanți ai administrațiilor locale.

”Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine”, a mai scris ministrul.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la B1TV, că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care angajații instituțiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus și efectelor sale vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți care au asigurat funcționarea repectivelor instituții.

”Ne-am gândit la un mecanism relativ simplu în care împărțim angajații în două: unii vor merge la muncă 15 zile și vor asigura funcționarea, iar restul intră într-o formă de șomaj tehnic. După 15 zile, vin ceilalți care au stat în șomaj tehnic”, a explicat Ludovic Orban.

El a spus că cei trimiși în șomaj tehnic pentru două săptămâni vor primi 75% din salariul brut de încadrare

Premierul susține că astfel se va limita și posibilitatea de răspândire a virusului. Vor fi și excepții de la această regulă, Orban menționând angajații MApN.

”Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, măsura e deja gândită și urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii. Va fi valabilă nu doar pentru adminsitrația centrală, ci și cea locală, pentru toate entitățile publice”, a mai spus șeful Guvernului.

Foto: Ministrul Muncii, Violeta Alexandru (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Cata ipocrizie, ce minciuna -” vom tine cont de dorinta unora de a sta acasa”… Inseamna ca la aticolul 1 in OUG treceti realizarea unui sondaj si i tineti in somaj doar pe cei care vor sa stea acasa? Iar cei care au nevoie de tot salariul pot muncii? Incercati doar sa cumparati voturi de la cei care au un cui impotriva angajatilor la stat si desi au acel cui, pe buna dreptate, din cauza supradimensionarii aparatului de stat, nu faceti restructurare, nu ii trimiteti in somaj ppe cei de care nu e nevoie, fiindca ei sunt pilele si neamurile politicienilor, ci ii pastrati dar taiati salariul celor care ii duc in spinare de atatia abi. Rusine, nicio gandire economuca, eficienta management, actionati pompieristic. De ce nu stau si parlamentarii in somaj tehnic, ca nu merg la serviciu, ministrii etc? De ce achitati in continuare pensii speciale. RUSINE!!@

    • Citez: “De ce nu stau si parlamentarii in somaj tehnic, ca nu merg la serviciu, ministrii etc? De ce achitati in continuare pensii speciale.”
      Asta ne-am tot întrebat si noi pe forumul asta. Sacrificarea doar a unora din sectorul public, probabil a celor care nu erau angajați pe pile si pe relații si care chiar lucrau, nu este o soluție echitabila.
      Solidaritatea trebuie sa fie deplina – de la cel din sectorul privat care nu cere somaj tehnic deși nu a avut activitate dar știe ca poate supraviețui din economii, la bugetarul de lux care sigur are economii in cont si de la care se așteaptă sa se mulțumească cu 2500 RON salariu/luna pe perioada celor 2 luni de pandemie.
      Numai asa vor reuși si cei mai amărâți din societate sa supraviețuiască. Imi amintește de filmul “The platform” (2019); se potrivește perfect situației actuale din Romania.

    • Dacă citești tot articolul vei afla ca toți bugetarii vor intra în șomaj tehnic, prin rotație ! 15 zile o parte din ei , adică cca jumătate , după care vor intra în șomaj tehnic, si vor sta acasa a doua jumatate , urmând să fie înlocuiți de primii care au stat acasă în șomaj , astfel ca intr-o luna de zile toți bugetarii vor fi în șomaj exceptând , anumite categorii de persoane care sunt prevăzute în articol dacă citești . De altfel , nici nu știu de ce ar tăia frunze la câini, și sa fie plătiți baban acești bugetari , când din mediul privat , sunt peste un milion două sute de mii de oameni care se afla deja în șomaj ! Oricum , salariile acestora sunt strigătoare la cer, ale parlamentarilor idem și inafara de a mai efectua niște matrapazlâcuri, psdiste, evident, parlamentarii ar trebui sa nu mai beneficieze nici măcar de 50% din salariu , alături de toți beneficiarii de pensii nesimțite ! Apropos, știe cineva ceva despre Dorneanu &Co ? Astia pentru ce sunt gras plătiți alături de frumoasa Renate, care stau ascunși în fundul pământului precum guzganii iar activitate ZERO ?

    • Parlamentul scapa de somaj tehnic?
      El e in somaj permanent!
      Nu produce decat discordie.
      Niciun parlamentar nu a donat indemnizația sa pentru lupta anti cov19.
      Niciun parlamentar nu a facut vreo faptă caritabilă!
      Doar legi electorale , pomeni pentru secatuirea bugetului public!
      Sau legi de scoatere a hoților din puscarii!
      Campionii: Ciolan, Rudotel II, Ciordache, Nici_olaie, Nipulicea, Zambir,

  2. Chiar ? Nu pentru cā oricum iau bani multi degeaba ?

  3. Îți înțeleg supararea, dar nu trebuie sa fii subiectiv și egoist! Toată lumea are nevoie de tot salariul, dar au găsit o soluție de compromis și echitabila.
    Și da, ne satisface pe noi, care avem nu numai un cui împotriva bugetarilor, trebuia sa vina și rândul nostru (sau al vostru, depinde cum te uiți!).
    Iar cu restructurarea, nu-ți face griji, ca e prevazuta la pasul nr. 2, știi ca se acționează gradual!
    Pasul nr. 1 este pentru pregătire și acomodare cu lucrul cu 50% din personal, ca să nu fie socul prea mare.
    Oricum, eu sunt surprins, nu credeam ca vor avea curajul sa va înfrunte!
    Tu te vei descurca pentru ca se vede ca ești stăpân pe problema!
    Hai, bafta!

  4. mamaie,mergi pe virfuri si tineti respiratia sa nu trezesti vreunul

  5. Astazi probabil vor anunta sindicatele lor ca intra in greva generala daca se aplica o astfel de solutie.
    Urmatoarea etapa oricum va fii taierea salariilor bugetarilor care nu sunt in prima linie cu mult mai mult decat cei 25% din 2010.Pana si imbecilii astia si-au dat seama ca incasarile la buget vor scadea dramatic.

  6. Ce fac angajatii de la Ministerul muncii pentru ca sa
    nu plece in somaj tehnic?

  7. Bugetarii vor sa o taie de la serviciu? Mai sa fie. Poate ca unii chiar vor sa faca asta. Sunt sefii care au taiat-o de mult timp. Au ramas prostii cu functie de executie. Sefii sunt in concedii medicale, concedii de odihna, unii s-au pensionat din scurt, pe unii i-a cuprins brusc dragostea de copil si nu mai pot, tre sa stea acasa cu 75%. Tot puli…ea munceste. Si-au cumparat dezinfectante, si-au cumparat lampi UV de pe olx, si-au cumparat singuri sapun, hirtie si consumabile de birou cumpara de mult timp deja, si-au facut masti si vin la serviciu. Din banii lor evident, institutia nu le asigura nici macar sapun la baie, hartie de toaleta a fost demult, se stie din batrini, la inaugurarea cladirii in 1957. Sunt 9 oameni intr-un birou de 4/4.

    Dar e bine, inca au serviciu ceea ce este un lux in aceste zile nenorocite, prin urmare nu au dreptul sa se plinga. DImpotriva sa zica mersi.

  8. Vad ca lumea ma considera partinitor. Poate sunt subiectiv dar eu nu am nimic impotriva ideii de a reduce cheltuielile bugetare. Doar ca deciziile sunt haotice. Trebuia analizat de ce structuri chiar este nevoie si din cadrul acestora de cine, ce activitati chiar pot fi efectuate de la distanta si care nu. Si se facea o economie mai mare si mai echitabil si cu asigurarea acelor functii ale statului care au importanta chiar si in aceasta perioada. Fiindca masura anuntata de fapt va tine toti bugetarii racordati la salariu chiar daca activitatea unora e zero in perioada aceasta si ii va trimite in somaj tehnic si de cei de care este nevoie. Sunt masuri loate la gramada ca si in privat, unde sunt stabilite ajutoare la gramada, fara criterii, fara o selectie a domeniilor sau firmelor care chiar trebuie sustinute de stat. Fiindca una este ca se inchid si dau faliment firme producatoare – cum s a vazut acum despre cele disparute de materiale sanitare si alta este ca dau pub uri care isi vor reveni, ca cererea vareveni si ea, una e sa ajuti firme viabile economic si alta pe cele care chipurile merg pe pierdere de ani de zileca sa nu plateasca impozite. Sunt masri luae de oameni care nu inteleg economia, sau doar pe cea electorala, nu cunosc functionarea aparatului de stat, caci oricat ar ura cineva bugetarii unii sunt necesari, statul nu functioneaza de la sine, sunt autoritati si agentii care fac viata tuturor mai sigura. In plus, sa anunti ca bagi in somaj tehnic toti angajatii de la stat e o alta aiureala, trebuiau doar dintre cei platiti de la buget findca la cei care se autofinanteaza masura va creste cheltuielile e la buget nu le va scadea, caci salariu nu e platit din buget (desi e drept poate influenta cota din profit pe care o va primi statul dar nu e o legatura absoluta) pe cand somajul tehnic da, dci cu astfel de institutii statul va plati in plus de la asigurarile sociale.
    Nu e vorba e suma de bani, ma plang doar de lipsa de viziune, de managementul inexistent care daca este evident pe acest palier e ca o analiza de sange, iti arata problema care se va rasfrange in toate deciziilee din toate domeniile.

  9. Bugetar de lux la alti bugetari si speciali, nu scoate ochii!

    Sunteti niste cersetori, niste oameni ai strazii care stati cu mana intinsa! Voi bugetarii! Mai mult, mana aia se strecoara in buzunarele noastre, ale celor care contribuim la buget! Si mai mult, se strecoara in buzunarele copiilor nostri, care trebuie sa va plateasca creditele pe 30 de ani luate pentru pensii si salarii de bugetari speciali de lux!
    TIC-TAC

    Trece ea molima! Ramanem cu molima romanesca, dar o inlaturam noi! NEGRESIT!

  10. De fapt, reducerea e de 12, 5% pentru că vor primi salariul intreg pentru 2 săptămâni, iar 12, 5% din salariile angajaților „consilieri”, „sefi”, „șefuleți” si alte bazaconii din ministere si agentii fără sens, inseamna un mizilic.
    Spre deosebire de firmele private unde este dezastru.
    In plus, nimeni nu zice nimic de restructurarea rubedeniilor care nu fac nimic, deci se vor întoarce frumușel la post.
    Spre deosebire de angajații din sistemul privat care nu sunt deloc siguri că vor mai avea un loc de muncă.
    Ca exemplu, dl.Grindeanu cu cei 10 000 de euro salariu si haremul lui de „consiliere” si „rubedenii” sau companiile Firoaicei sau noii plantati liberali: Stamule s-a înfipt la Loteria Națională, iar pe nevastă a trimis-o la Curtea de Conturi, langa fiul competent al Danciloasei:)))))).
    Asta-i Romanika „justă ” liberalo-pesedista.
    PS: eu nu am nimic cu oamenii din sistemul de stat care muncesc cu adevarat, că trebuie să mai si muncească cineva, dar cu nesimțitii cu carnet de partid sau rubedenie cu cineva cu carnet de partid, da, am.

    • Ai perfectă dreptate, nu cred că llumea are ceva cu bugetarii care muncesc, care ocupă funcțiile de execuție, dar și execută atribuțiile din fișa postului… Din păcate, numărul acestora este unul foarte mic raportat la cel al pilelor de partid dosâte prin toate instituțiile și autoritățile statului, ăstea formează grosul, iar bugetărașii care lucrează sunt puțini, maică. Toate aceste pilărăi și atârnători de partid, băgați prin ușa din spate, trebuie aruncați peste bord, lor trrebuie făcut vânt de îndată, da-r-ar naiba în ei și în cine ni i-a pus pe cap.

  11. Buna seara!Cum am mai comentat!Păreri multe,idei multe dar afectați sunt bugetarii care au salarii mici,adică dai tot în ăla care trage,personalul contractual!!Nu în funcționarul public adică cei cu salariu dar și cu pensie!!!Ei sunt pe post de șefi datorită competenței de a avea 2 în unul(salariu +pensie=venit)!!!Deci vor fi trimiși acasă casierii,referenți,personalul ADP,personalul de asistenta sociala, din prevenție pentru aceasta categorie defavorizată din buget!!În învățământ le-au dat concediu de odihna(au 72 de zile /an pentru 16 ore norma didactica/saptamana!!!),internele,armata,sănătatea sunt elementele momentului,justiția nu vă fi atinsă pentru că, exact ca in 2010 vor câștiga în instanță DECI,faceți diferenta și vedeți ce ministere rămân!!Asa cum ne-au obișnuit acesti guvernanti …DOAR praf in ochi!!!Dai tot în ăla care trage,indiferent de sector:privat sau bugetar!!!!