Ministrul Muncii explică mecanismul prin care bugetarii și angajații din firmele de stat vor fi trimiși în șomaj tehnic
Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a confirmat că este pregătit un proiect de act normativ prin care angajații sistemului public vor intra prin rotație în șomaj tehnic, pe perioade de 15 zile, până la depășirea stării de urgență. Ministrul argumentează că măsura este necesară pentru a preveni răspândirea coronavirusului și corespunde dorinței unei părți a bugetarilor de a sta acasă în această perioadă.
Potrivit ministrului Muncii, e vorba despre angajații din instituții publice centrale și locale, dar și de cei din companii publice și regii cu capital de stat.
”Am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, a scris ministrul Muncii pe Facebook.
Violeta Alexandru spune că decizia fost luată după mai multe consultări, inclusiv cu reprezentanți ai administrațiilor locale.
”Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine”, a mai scris ministrul.
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la B1TV, că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care angajații instituțiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus și efectelor sale vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți care au asigurat funcționarea repectivelor instituții.
”Ne-am gândit la un mecanism relativ simplu în care împărțim angajații în două: unii vor merge la muncă 15 zile și vor asigura funcționarea, iar restul intră într-o formă de șomaj tehnic. După 15 zile, vin ceilalți care au stat în șomaj tehnic”, a explicat Ludovic Orban.
El a spus că cei trimiși în șomaj tehnic pentru două săptămâni vor primi 75% din salariul brut de încadrare
Premierul susține că astfel se va limita și posibilitatea de răspândire a virusului. Vor fi și excepții de la această regulă, Orban menționând angajații MApN.
”Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, măsura e deja gândită și urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii. Va fi valabilă nu doar pentru adminsitrația centrală, ci și cea locală, pentru toate entitățile publice”, a mai spus șeful Guvernului.
Foto: Ministrul Muncii, Violeta Alexandru (Inquam Photos/ Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii