G4Media.ro

Ministrul Popescu, la reuniunea Consiliului Energiei: România a identificat deja surse şi…

sursa foto : facebook/Virgil Popescu

Ministrul Popescu, la reuniunea Consiliului Energiei: România a identificat deja surse şi rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia

Situaţia în România este una stabilă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale, deoarece nu avem contracte directe încheiate cu Gazprom, şi am identificat deja surse şi rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia, însă pentru ţara noastră este importantă operaţionalizarea şi funcţionarea la capacitate maximă a Coridorului Vertical de Gaze şi a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze, afirmă ministrul Energiei, Virgil Popescu, conform Agerpres.

„Am participat astăzi la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei convocată de urgenţă, la Bruxelles, pe subiectul asigurării securităţii energetice la nivel european în contextul acţiunilor recente ale Gazprom de sistare a alimentării cu gaze naturale în Polonia şi Bulgaria. Situaţia în România este una stabilă, ţara noastră neavând contracte directe încheiate cu Gazprom. Este necesar însă să demarăm din timp demersurile pentru umplerea depozitelor de gaze naturale pentru iarna viitoare. În acest context, am salut iniţiativa Comisiei Europene de a înfiinţa Platforma Energetică Europeană pentru achiziţia în comun a gazelor naturale, care va avea rolul de a agrega cererea din statele membre şi încheia contracte de furnizare cu state terţe, altele decât Rusia. Pe 5 mai voi participa la Sofia la o primă întâlnire a grupului de lucru regional dedicat operaţionalizării platformei în regiunea de sud-est a Europei, alături de omologii mei din ţările vecine”, a scris ministrul, luni seara, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat importanţa Coridorului Vertical de Gaze şi a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze pentru a asigura fluxul de gaze din terminale de tip LNG, precum şi din Azerbaidjan.

„România a identificat deja surse şi rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia. Din această perspectivă, am transmis Comisiei Europene că pentru România este importantă operaţionalizarea şi funcţionarea la capacitate maximă a Coridorului Vertical de Gaze şi a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze. Aceste coridoare sunt deosebit de importante pentru a asigura fluxul de gaze din terminale de tip LNG, precum şi din Azerbaidjan, având în acest sens discuţii cu autorităţile azere pentru identificarea unor volume de gaze disponibile”, a menţionat Virgil Popescu, pe reţeaua de socializare.

De asemenea, ministrul a adăugat că a informat Comisia Europeană, în dialogurile bilaterale pe care le-a purtat cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, şi cu directorul general Ditte Juul Jorgensen, asupra demersurilor României de valorificare a potenţialului de gaze naturale onshore de mare adâncime şi offshore din Marea Neagră, precizând că îşi doreşte o adoptare rapidă a Legii offshore de către Parlament, pentru a operaţionaliza acest proiect.

„Pe termen mediu şi lung, România este ferm angajată în demersurile de decarbonizare prin investiţii semnificative în surse regenerabile şi hidrogen, în paralel cu asigurarea independenţei energetice prin menţinerea unui mix energetic diversificat. În acest sens, este necesară accelerarea proiectelor în domeniul nuclear prin construirea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă şi retehnologizarea Unităţii 1, dezvoltarea în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni, construirea de noi capacităţi de producţie energie electrică pe bază de gaz natural şi dezvoltarea infrastructurii aferente, precum şi prelungirea utilizării cărbunelui pentru o perioadă de tranziţie scurtă, aferentă depăşirii actualei crize energetice. Avem nevoie de valorificarea potenţialului indigen, crearea de locuri de muncă prin noi proiecte în domeniul energetic şi reducerea dependenţei de importuri. Asigurarea unui preţ accesibil pentru consumatori şi menţinerea competitivităţii industriilor naţionale sunt deosebit de importante pentru relansarea economică a României şi a UE”, a punctat Virgil Popescu.

sursa foto : facebook/Virgil Popescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Foarte interesant articolul însă, daca tot nu interesează pe nimeni ce scrieți și am rămas singurul cititor, puteți să publicați și voi știri cu ce mai face matusi-mea sau despre vecina de lângă mine care mă calcă pe nervi.

    • 🤣🤣🤣🤣 Domnule, bine le zici…însă referitor la , citez:” nu interesează pe nimeni articolul” – cred că sunt destul de mulți care citesc, asa cum o fac eu, dar, nu comentează.

  2. Prostul ăsta se bucură că vom avea preț stabilit de UE pentru import!

  3. Și totuși, cine-l ține p-ăsta în brațe?!

  4. Comunicatele astea sunt halucinante, iar dl asta ministru e ff tare in texte prețios tampe dar incoerente. Concurs de vizite și temporizari pt a nu face nimic. Cum e aia cu România nu ia gaz direct de la Gazprom ? Plătește de ani buni și intermediarii și de la minister ne străduim sa le mai umplem buzunarele sau chiar sa le mărim cota de piața ca vrem cât mai repede lege Off-Shore dar e doar in declarații ca legea nu e nicăieri sa mai plătim intermedierea ca nu e pe direct, cu cu comision . Așa ca pt un domn suveran de mai sus, nu UE face prețul, ci intermediarii nenumiți și suveraniști alături de șpăgarii noștri transpartinici.

  5. Sa incheie contracte,nu sa identifice!sa aduca gaze,sa le dea in productie,d-aia ia salarii astronomice!sa munceasca,nu sa se faca ca munceste!