G4Media.ro

Ministrul Predoiu anunță că Ministerul Muncii are propuneri de reformare a pensiilor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministrul Predoiu anunță că Ministerul Muncii are propuneri de reformare a pensiilor magistraților, dar susține că ”nu există nici un proiect redactat”. Reformele vor fi promovate prin proiect de lege

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat joi printr-un comunicat de presă că în acest moment nu este redactat nici un proiect de lege privitor la pensiile magistraților. El a anunțat însă că există reforme propuse de Ministerul Muncii în domeniul pensionării magistraților, fără să dea detalii despre aceste reforme.

Predoiu a adăugat că aceste reforme vor fi promovate printr-un proiect de lege care va fi avizat de CSM și Ministerul Justiției.

Precizările lui Predoiu vin la două săptămâni după ce în presă a apărut ”pe surse” un presupus proiect de lege privind pensiile magistraților. Proiectul a fost respins atunci de CSM și Ministerul Muncii, dar efectul său a fost unv al de pensionări în rândul judecătorilor și procurorilor.

România și-a asumat, prin PNRR, ca până la finalul acestui an să reformeze pensiile speciale.

Comunicatul integral al lui Cătălin Predoiu:

Luând act de dezbaterile din cadrul adunărilor generale ale magistraților, desfășurate recent în cadrul sistemului judiciar, discutând permanent cu reprezentanții autorității judecătorești și ai puterii judecătorești din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenței Justiției, pe baza consultărilor avute recent pe linie politică și guvernamentală, în urma întâlnirii avute ieri cu ministrul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), ministrul Justiției face următoarele precizări:

1. Reformele propuse de MMPS în domeniul pensionării vor respecta statutul de independență al magistratului și se vor promova prin proiect de lege, supus avizarii CSM și Ministerului Justiției.
2. Reformele vor respecta pe deplin cadrul constituțional și cadrul juridic internațional la care România este parte privind statutul de independență al magistratului, inclusiv în ceea ce privește pragul vârstei de pensionare.
3. MMPS va concepe și dezvolta proiectul de cadru normativ legal cu transparență și cu consultarea tuturor partenerilor sociali, inclusiv a reprezentanților autorității și puterii judecătorești, prin intermediul CSM, garantul independenței Justiției. La acest moment, nu există redactat niciun astfel de proiect de lege, MMPS urmând să definitiveze analizele datelor statistice privind sistemele socio-profesionale în perioada care urmează.
4. Ministerul Justiției va rămâne în contact permanent, la nivel de ministru, atât cu MMPS, cât și cu CSM, Prim-Ministrul și lideriii Coaliției de guvernare și va informa prompt autoritatea și puterea judecătorească în legătură cu orice evoluție care ar putea intersecta autoritatea și puterea judecătorească.
5. Stabilitatea sistemului judiciar, inclusiv din perspectiva asigurării cu resurse umane, magistrați, dar și grefieri, personal de specialitate din instanțe și parchete, inspectori de probațiune, rămâne permanent în atenția Ministerului Justiției. În acest sens, trebuie privite și viitoarele inițiative legislative promovate de Ministerul Justiției în următoarele zile, privind statutul grefierilor și personalului de specialitate din instanțe și parchete, precum și statutul inspectorilor de probațiune, aflate în faza finală de avizare, precum și alte asemenea proiecte de lege care vor urma.
6. Ministerul Justiției va continua să abordeze cu responsabilitate problema asigurării sistemului judiciar, a celui penitenciar și de probațiune cu resurse umane, soluțiile ținând de cooperarea cu Guvernul, Parlamentul, dar și cu CSM și partenerii sociali din cadrul sistemelor sus-menționate.
7. Ministerul Justiției rămâne constant deschis dialogului cu toate instituțiile și organizațiile amintite anterior, problema resurselor umane comportând soluții pe termen scurt, care să asigure stabilitatea sistemelor, și pe termen mediu și lung, prin consolidarea statutelor tuturor profesiilor din cadrul acestor sisteme, cum ar fi, între altele, creșterea capacității instituționale de școlarizare a Institutului Național al Magistraturii, adoptarea cadrului legal privind statutul grefierilor, a personalului de specialitate juridică din instanțe și parchete și a personalului de probațiune, inclusiv prin eliminarea inechităților salariale din aceste sisteme și acoperirea treptată a locurilor vacante din schemele de personal din instanțe, parchete, penitenciare și probațiune. Sistemele de aplicare a legii funcționează eficient numai în măsura în care sunt echipate corespunzător cu resurse umane și logistice și funcționează pe baza unor legi coerente.

Ministerul Justiției are permanent în vedere toate aceste provocări și le va aborda utilizând toate competențele sale legale.

Cătălin Predoiu
Ministrul Justiției

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Triplati pensiile speciale pt cei care fac scapati infractorii, orice sentinta in favoarea infractorilor se va lasa cu o dublare a pensiei speciale :)))

  2. Acum cei nelinistiti din sistem au primit un raspuns prompt,in termen optim de la Ministerul Justitiei.

  3. Cand au infiintat si apoi marit pensiile speciale nesimtite. de la 45-50 de ani, PSD, PNL si UDMR au facut-o de pe o zi pe alta, cu tupeu.
    Acum, cand e vorba despre limitarea/reducerea lor si cresterea varstei de pensionare, aceleasi PSD-PNL-UDMR se gandesc cu anii si nu fac nimic!
    Despre desfiintarea mizeriilor de pensii speciale nici nu mai poate fi vorba, mafia PSD-PNL-UDMR face scut in jurul lor!

    • Să așteptăm să vedem punctul de vedere al Comisiei de la Veneția!

  4. predoiule…huoooooooooooooo!

  5. Adica initiativa legislativa pentru toate pensiile asa zis speciale,ocupationale si de serviciu, inclusiv cele ale magistratilor- trece de la ministerele din domeniile ariilor lucrative supuse pensionarii,la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale,care va elabora un proiect de lege ce va respecta independenta magistratilor,deciziile CCR,reglementarile nationale si internationale(cel putin asa asigura dl.ministru Predoiu in numele Ministerului Justitiei, care oricum trebuie sa avizeze viitorul proiect de lege,ca si CSM dealtfel)

    • Și nu ne mai încadrăm în 9,4%. Dar ce contează? Obsesiile ude ale USR subt importante! Să din primul stat UE fără pensii speciale! Apropo de pensiile speciale ale ziariștilor chiar nu ziceți nimic? Alea sunt bune?

    • Pesedistul Mihai repeta gargara Ciumei Rosii cu 9,4% din PIB, care nu le permite sa creasca pensiile speciale nesimtite luate de la 45-50 de anisori.
      Pai mariti PIB-ul si va puteti apoi dubla pensiile speciale nesimtite, nesimtitilor!

  6. După prescripţie soluţia era desfiinţarea jafului la drumul mare.

  7. Cel mai mare geniu , clarvazator in timp a fost Caragiale ” ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica” Gargara de 20 de ani, vor sa faca o reforma care modifica/scade cu 1% pe an pensiile unor functionari care prezinta 1% din TOATE pensiile speciale!

  8. astia nu-l asculta pe tov ciolacu 😂 guvernul – partidul – soferul etc … trebuie sa-si asume propunerile – greselile 🤣

  9. ” ….. Predoiu a adăugat că aceste reforme vor fi promovate printr-un proiect de lege care va fi avizat de CSM și Ministerul Justiției…..”…

    Predoiu crede ca noi suntem toti batuti in cap si numai el este „dastept” si cu ochi albastrii!!! O nulitate!

  10. Terminati cu hotia . Nimeni nu merita bani in plus la pensie .

  11. Începeți cu armata, poliția și secu! De ce băgați in fata magistrații?