Ministrul Rafila, în conferință la Spitalul Fundeni, renovat cu banii unei fundații: ”Este foarte greu să adaptezi clădiri vechi la standarde actuale”/ Managerul spitalului: ”Cred că aceste renovări sunt o soluţie obligatorie, dar temporară”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, în timpul unei vizite pe care a făcut-o la Institutul Clinic Fundeni, unde au avut loc lucrări de modernizare, că este foarte greu să adaptezi clădiri vechi de spitale la standarde actuale. De asemenea, managerul Institutului Clinic Fundeni, Anca Coliţă, a declarat că aceste renovări sunt o soluţie obligatorie, dar temporară şi că este nevoie de o clădire nouă pentru unitatea medicală pe care o conduce.
Alexandru Rafila a fost prezent, luni, la o conferinţă de presă organizată la Institutul Clinic Fundeni, cu ocazia încheierii unor lucrări de modenizare la această unitate medicală.
„Este foarte greu să adaptezi clădiri vechi la standarde actuale. Să ştiţi că problema aceasta a amenajării unei secţii de spital, mai ales o secţie unde au loc manevre invazive, este o problemă şi toată lumea discută şi o să discutăm, poate şi astăzi la Ministerul Sănătăţii, puţin mai mult acest subiect, discută despre infecţiile asociate asistenţei medicale, aşa-zisele infecţii nosocomiale, nu se mai numesc nosocomiale, e un termen puţin mai extins şi orice infecţie care e asociată cu o manoperă medicală sau chiar cu prezenţa într-un spaţiu medical se numeşte infecţie asociată asistenţei medicale. E foarte greu să lupţi împotriva acestor tipuri de infecţii dacă nu ai nişte condiţii minimale, iar zona de grupuri sanitare este o zonă vitală pentru ca să poţi să controlezi acest fenomen”, a explicat ministrul Sănătăţii.
El a menţionat că este important să existe o reţea de spitale care să corespundă standardelor actuale.
„Sigur, noi lucrăm la legislaţie, la ghiduri de bună practică, la dezvoltarea capacităţii de diagnostic şi de utilizare a antibioticelor, dar dincolo de chestiunea asta, viitorul, dacă ne ajută Dumnezeu să facem spitalele regionale, să facem spitale din PNRR sau din alte surse de finanţare naţionale sau internaţionale, este important să avem o reţea de spitale care să corespundă standardelor actuale, în care numărul de pacienţi care sunt îngrijiţi, de exemplu, într-o secţie de terapie intensivă, trebuie să fie un pacient într-un salon, e foarte greu de asigurat acest lucru. Partea de grupuri sanitare, partea de circuite, e foarte greu de adaptat în clădiri vechi”, a transmis Rafila.
Lucrările la Institutul Clinic Fundeni au fost realizate şi finanţate de către Fundaţia Metropolis. Reprezentantul acesteia, Codin Maticiuc, a povestit, în cadrul conferinţei de presă, în ce au constat lucrările realizate.
„Am renovat complet secţia de hematologie pediatrică. (…) Am instalat rampe medicale. Am făcut mobilier nou. Am construit băi, în fiecare salon, pierzând un pat în fiecare salon. De exemplu, un salon de şase a devenit de cinci paturi, cele de trei de două paturi, dar am construit baie în fiecare salon astfel încât copiii să meargă la baie în propriul salon, iar aparţinătorii, părinţii lor, să rămână la băile de pe hol pe care le foloseau înainte. La nefrologie pediatrică facem exact acelaşi lucru, cu uşi rezistente la incendiu, cu absolut tot, senzorii montaţi, de protecţie de foc, de incendii şi aşa mai departe”, a afirmat Maticiuc.
Managerul Institutului Clinic Fundeni, Anca Coliţă, a afirmat că aceste renovări erau obligatorii, dar reprezintă o soluţie temporară.
„Cred că aceste renovări sunt o soluţie temporară, deci obligatorie, dar temporară, pentru că normalitate, cum a spus şi domnul ministru, pentru resursa umană de excepţie care există în acest spital, este ca noi să avem o clădire nouă, o clădire nouă, funcţională, care să permită un management integrat al pacientului, de la profilaxie, screening, tot ce înseamnă acces la terapii de ultimă oră, terapii personalizate, transplant de toate tipurile pe care le putem noi efectua în institut şi monitorizare post-transplant. Or pentru aceasta e fără discuţie nevoie de un spital nou şi noi sperăm ca într-un final să se găsească şi soluţia financiară, poate cu ajutorul investitorilor privaţi, în mod cert însă, este obligaţia statului care trebuie să găsească soluţii ca într-un spital care să deservească pacienţii şi să asigure excelenţa în domeniile de nişă care sunt, să zicem aşa, specifice Institutului”, a afirmat Anca Coliţă.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii