G4Media.ro

Ministrul Rafila, în conferință la Spitalul Fundeni, renovat cu banii unei fundații:…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministrul Rafila, în conferință la Spitalul Fundeni, renovat cu banii unei fundații: ”Este foarte greu să adaptezi clădiri vechi la standarde actuale”/ Managerul spitalului: ”Cred că aceste renovări sunt o soluţie obligatorie, dar temporară”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, în timpul unei vizite pe care a făcut-o la Institutul Clinic Fundeni, unde au avut loc lucrări de modernizare, că este foarte greu să adaptezi clădiri vechi de spitale la standarde actuale. De asemenea, managerul Institutului Clinic Fundeni, Anca Coliţă, a declarat că aceste renovări sunt o soluţie obligatorie, dar temporară şi că este nevoie de o clădire nouă pentru unitatea medicală pe care o conduce.

Alexandru Rafila a fost prezent, luni, la o conferinţă de presă organizată la Institutul Clinic Fundeni, cu ocazia încheierii unor lucrări de modenizare la această unitate medicală.

„Este foarte greu să adaptezi clădiri vechi la standarde actuale. Să ştiţi că problema aceasta a amenajării unei secţii de spital, mai ales o secţie unde au loc manevre invazive, este o problemă şi toată lumea discută şi o să discutăm, poate şi astăzi la Ministerul Sănătăţii, puţin mai mult acest subiect, discută despre infecţiile asociate asistenţei medicale, aşa-zisele infecţii nosocomiale, nu se mai numesc nosocomiale, e un termen puţin mai extins şi orice infecţie care e asociată cu o manoperă medicală sau chiar cu prezenţa într-un spaţiu medical se numeşte infecţie asociată asistenţei medicale. E foarte greu să lupţi împotriva acestor tipuri de infecţii dacă nu ai nişte condiţii minimale, iar zona de grupuri sanitare este o zonă vitală pentru ca să poţi să controlezi acest fenomen”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că este important să existe o reţea de spitale care să corespundă standardelor actuale.

„Sigur, noi lucrăm la legislaţie, la ghiduri de bună practică, la dezvoltarea capacităţii de diagnostic şi de utilizare a antibioticelor, dar dincolo de chestiunea asta, viitorul, dacă ne ajută Dumnezeu să facem spitalele regionale, să facem spitale din PNRR sau din alte surse de finanţare naţionale sau internaţionale, este important să avem o reţea de spitale care să corespundă standardelor actuale, în care numărul de pacienţi care sunt îngrijiţi, de exemplu, într-o secţie de terapie intensivă, trebuie să fie un pacient într-un salon, e foarte greu de asigurat acest lucru. Partea de grupuri sanitare, partea de circuite, e foarte greu de adaptat în clădiri vechi”, a transmis Rafila.

Lucrările la Institutul Clinic Fundeni au fost realizate şi finanţate de către Fundaţia Metropolis. Reprezentantul acesteia, Codin Maticiuc, a povestit, în cadrul conferinţei de presă, în ce au constat lucrările realizate.

„Am renovat complet secţia de hematologie pediatrică. (…) Am instalat rampe medicale. Am făcut mobilier nou. Am construit băi, în fiecare salon, pierzând un pat în fiecare salon. De exemplu, un salon de şase a devenit de cinci paturi, cele de trei de două paturi, dar am construit baie în fiecare salon astfel încât copiii să meargă la baie în propriul salon, iar aparţinătorii, părinţii lor, să rămână la băile de pe hol pe care le foloseau înainte. La nefrologie pediatrică facem exact acelaşi lucru, cu uşi rezistente la incendiu, cu absolut tot, senzorii montaţi, de protecţie de foc, de incendii şi aşa mai departe”, a afirmat Maticiuc.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Anca Coliţă, a afirmat că aceste renovări erau obligatorii, dar reprezintă o soluţie temporară.

„Cred că aceste renovări sunt o soluţie temporară, deci obligatorie, dar temporară, pentru că normalitate, cum a spus şi domnul ministru, pentru resursa umană de excepţie care există în acest spital, este ca noi să avem o clădire nouă, o clădire nouă, funcţională, care să permită un management integrat al pacientului, de la profilaxie, screening, tot ce înseamnă acces la terapii de ultimă oră, terapii personalizate, transplant de toate tipurile pe care le putem noi efectua în institut şi monitorizare post-transplant. Or pentru aceasta e fără discuţie nevoie de un spital nou şi noi sperăm ca într-un final să se găsească şi soluţia financiară, poate cu ajutorul investitorilor privaţi, în mod cert însă, este obligaţia statului care trebuie să găsească soluţii ca într-un spital care să deservească pacienţii şi să asigure excelenţa în domeniile de nişă care sunt, să zicem aşa, specifice Institutului”, a afirmat Anca Coliţă.

sursa: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. „să facem spitale din PNRR”. Nu era vorba că nu facem nici un spital nou din PNRR? Le cârpim doar pe cele existente.

  2. După ce că a fost renovat din donații, mai fac și nazuri l a b a g i i i

  3. Când într-o țară reprezentanții/conducătorii ei spun că nu se poate realiza ceva iar un cetățean controversat – într-o – perioadă a tinereții sale – face imposibilul… posibil, cei dintâi ar trebui să plece. Sau măcar să stea ascunși, nicidecum să iasă în față fără jenă, încercând să confiște electoral realizările altora.

  4. Halucinant, omul asta o avea toatte tiglele pe casa?!
    Bai, Rafila, ce ipocrit esti!
    Pai, bai omule, PSD e aproape de 32 de ani la guvernare si majoritar in Parlament, cine naiba v-a oprit sa FACETI Macar 1 SPITAL NOU public, la standarde moderne in astia 32 de ani!??
    De 32 de ANI auzim doar promisiuni si vaicareli si constatari, dar NIMIC facut!
    NIMIC, asta a facut PSDul tau in 32 de ANI!!!
    S….r, j….e!!!!

  5. „E foarte greu să lupţi împotriva acestor tipuri de infecţii dacă nu ai nişte condiţii minimale, iar zona de grupuri sanitare este o zonă vitală pentru ca să poţi să controlezi acest fenomen”, a explicat ministrul Sănătăţii.
    De atata „lupta”, oi fi obosit, dle Rafila!!
    Rafila asta e specializat in MIcrobiologie, este Seful Societatii Romane de Microbiologie, al carei SCOP e, conform site-ului Institutiei: „Scopul Societății Române de Microbiologie constă în crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru toți specialiștii din domeniul microbiologiei, bolilor infecţioase si sănătaţii publice în vederea ridicării nivelului profesional și științific al școlii românești de medicină şi de microbiologie și a îmbunătățirii continue a cercetării și practicii medicale.”
    Adica, tocmai celebrele Infectii intraspitalicesti!!!
    Ani de zile dupa terminarea Facultatii de medicina, bugetarul Rafila a avut fel de fel de inalte functii(a-propos, e bugetar MILIONAR!!) in fruntea Institutiilor din domeniu: sef la Institutul National de Sanatate Publica, seful Societatii Romane de Microbiologie, Director la Spitalul Boli Infectioase Colentina, Director DSP Bucuretsi, Director Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, Director si Secretar de stat in Minsiterul Sanatatii si multe alte functii bugetare in domeniu, il intreb: dle Rafila, NU te-am auzit niciodata precoupat de Infectiile Intraspitalicetsi, NU ai FACUT nimic in scopul rezolvarii acestei GRAVE Probleme a sistemului medical romanesc: Romania ocupa Locul I in UE la morti cauzate de Infectiile intraspitalicesti, desi Medicii romani NU comunica si ascund Cifrele reale ale Infectiilor intraspitalicesti, de teama sa nu fie sanctionati de sefii spitalelor!!
    NU ai facut nimic, dle Rafila, esti un neica nimeni ca Dragnea, ca Veorica si ca oricare politruc roman de la orice partid!!!!
    Iesi si constati acum ceea ce noi, romanii suportam pe pielea noastra de 32 de ANI!

  6. Atunci fă spitalele demult promise, băi Parfila.

  7. Asa e to’arasu’ Rafila ! Munca e grea – doar furtul este usor si e specialitatea „pesedilor” Tu 1- Pana a fi ministru 2- De cand esti ministru – CE AI FACUT ? Acum te-ai dus la „taiet pamblici” – cum zicea alt PSD-eu, ajuns NUMAI Rector pe la o universitate din Cetatea de Scaun a lui Stefan cel …. Sfant !! Cati ani a fost la conducerea Romaniei „Haita PSD” Rafila ? Cate spitale a facut Rafila ? Sau macar cate a varuit Rafila ? Mars la munca Rafila si scuteste-ne de stupidele panseuri – Curat „Panseuri a la Gaga” !

  8. ziare.com: „Cum au ”uitat” autoritățile în pandemie de infecțiile nosocomiale din spitale. Cifrele indică o SUBRAPORTARE ridicolă.
    ANALIZĂ.
    Numărul real al infecțiilor nosocomiale din România continuă să fie unul subevaluat, deși legea care obligă spitalele să prevină, să trateze și să raporteze aceste infecții e în vigoare de un an. Pe hârtie, lucrurile arată bine: dacă ar fi să ne uităm la datele raportate de autorități, ar însemna că spitalele din România sunt de 7 ori mai sigure decât cele din străinătate.
    Infecțiile nosocomiale sunt definite de Legea nr. 3 din 8 ianuarie 2021 drept „infecții ce apar la pacienții care primesc îngrijiri în unități medicale sau în centre rezidențiale sau care au primit recent asemenea îngrijiri și care nu erau manifeste sau în incubație la momentul internării”. Denumirea lor vine de la termenul grecesc nosokomeion (nosos = boală, komeo = a îngriji).
    Subiectul infecțiilor nosocomiale din spitale a ajuns în atenția publicului odată cu tragedia din Clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, soldat cu 65 de morți: 24 la fața locului, iar restul în spitale. O parte dintre pacienții cu arsuri grave trimiși în străinătate pentru tratament erau „bombe bacteriologice” – așa cum i-au descris medicii care i-au primit în spitalele de peste hotare.
    Câte infecții nosocomiale avem „pe hârtie”: 0,98% din cazurile externate.
    Doar o autosesizare a Avocatului Poporului din vara anului 2021 a făcut ca aceste date să fie completate cu situația infecțiilor intraspitalicești din primul an de pandemie.
    Așa a aflat publicul că în 2020 s-au înregistrat 23.208 de infecții nosocomiale la 2.377.235 de pacienți externați, adică 0,98%.
    Pe site-ul INSP nu a fost publicat, încă, un Raport oficial cu privire la infecțiile intraspitalicești din 2020.
    „Institutul Național de Sănătate Publică arată, prin răspunsul înregistrat cu numărul 10274/19.05.2021, faptul că România se confruntă cu o problemă a fenomenului infecțiilor nosocomiale, existând o subraportare a infecțiilor asociate asistenței medicale. (…) Estimările efectuate la nivel comunitar arată că, în statele membre, între 8% și 12% din pacienții spitalizați suferă din cauza evenimentelor adverse în timp ce li se acordă asistență medicală. (…) Așadar, compararea datelor din țară cu cele de la nivel european oferă un indiciu cu privire la faptul că datele raportate din spitalele din țară NU reflectă realitatea din teren, fiind vorba de o SUBRAPORTARE – așa cum arată și INPS”, reține Avocatul Poporului.
    Fenomenul SUBRAPORTATII infecțiilor intraspitalicești.
    „În anul 2019, nivelul MRSA în România a rămas cel mai ridicat din toate statele UE/EEA, aşa cum se întâmplase şi în anii anteriori, 2012-2018; tendința de scădere a acestui nivel este prezentă și în România, dar mai lentă decât la nivel european. Diferența dintre ponderile de rezistență de la noi și din restul statelor europene poate fi explicată de eficiența măsurilor de limitare a transmiterii interumane de germeni în spitalele din alte state și cele din România, precum şi de consumul mult mai mare de beta-lactamine în România”, se mai arată în Raportul INSP.