G4Media.ro

Ministrul Rafila: Persoane foarte vocale în ce priveşte incendiul de la Colectiv…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Rafila: Persoane foarte vocale în ce priveşte incendiul de la Colectiv au blocat proiectele unor centre de mari arşi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că persoane „foarte vocale în spaţiul public” în ce priveşte incendiul de la Colectiv au blocat proiectele realizării unor centre de mari arşi, relatează Agerpres.

Potrivit acestuia, perioada care a trecut până să înceapă efectiv lucrările la aceste centre a fost una „nefiresc de lungă”.

„Persoane care sunt foarte vocale în spaţiul public legate de incidentul de la Colectiv au trecut pe aici pe la minister şi au blocat aceste proiecte. Eu sunt aici de un an şi zece luni aproape. Şi împreună cu echipa mea am reuşit să le repunem în operă, să înceapă efectiv construcţia acestor centre. Cred că soluţia este să dezvoltăm această capacitate în România, să ne ajutăm cu ţările din UE atunci când capacitatea noastră sau a oricărei alte ţări este depăşită. Asta este soluţia corectă. Eu accept totdeauna criticile, sunt gata să ascult şi să învăţ din critici, dacă sunt constructive, dar mi se pare o foarte mare lipsă de caracter să critici în momentul în are tu ai blocat în mod efectiv aceste proiecte. Mi se pare lipsit de orice moralitate”, a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat în ce constă „blocarea” proiectelor, Rafila a replicat că nu au fost iniţiate procedurile pentru achiziţie publică.

„Aceste achiziţii au stat. Nu au fost puse în operă. Pentru ca să poţi să faci un astfel de proiect cu finanţare internaţională – fie cu bani europeni, fie de la Banca Mondială – trebuie să respecţi un timing, sunt nişte etape. Trebuie să faci un caiet de sarcini, trebuie să îl pui în transparenţă, să îl modifici în funcţie de dezbaterea publică, să generezi licitaţia pentru proiectare, pentru construcţie. Or, aceste lucruri nu s-au făcut, aceasta este realitatea”, a spus ministrul.

El a menţionat că la nivel naţional există aproximativ 30 de paturi pentru pacienţii mari arşi, iar duminică seara erau libere doar şase.

„Aseară aveam libere şase locuri: cinci în Bucureşti şi unul la Timişoara. Pentru că erau ocupate acele locuri. (…) Noi schimbăm lucrurile după Colectiv, pentru că cele trei proiecte pentru secţiile de mari arşi de la Timişoara, Târgu Mureş şi „Grigore Alexandrescu” (Bucureşti – n.r.) au fost în mod nejustificat blocate, au ajuns într-o situaţie în care practic pierdeam finanţarea de la Banca Mondială. Imediat după preluarea mandatului am reînceput negocierile cu Banca Mondială, încât aceste trei centre să se facă şi au început să se facă. La Timişoara a început construcţia. Între 8-10 septembrie va începe construcţia la „Grigore Alexandrescu”, iar până la sfârşitul lunii, va începe şi construcţia la Târgu Mureş. Avem cam doi ani de zile perioadă de execuţie, aşa că peste doi ani, România va mai avea încă 20 de paturi care să completeze cele 30 de paturi existente în momentul de faţă”, a precizat ministrul.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. „Știți voi cine este ăia, nu trebuie să dau nume…” ar spune musiu Rafila. Dar cu spitalele alea regionale ce se mai aude, ca besedeul le-a promis de mult timp. Au apucat sa toarne fundatia sau au pus betonul la vile?

    • Ciudat este ca nu spune si de ce. Oare sa fie pentru ca erau construite cu firmele de casa? Cum ar fi fost ca acele centre de mari arsi sa explodeze de la oxigenul folosit pt ca executia lor ar fi fost facuta precum autostrazile care s-au surpat la 5 luni de la predare?
      Ticalosi peste tot.

    • Cunoaştem deja poanta…
      „USR s-a opus!” sau „Reziştii, antivacciniştii, trotinetarii, nu ne-au lăsat!” sau „Occidentul decadent, americanii…”.
      „Noi, PSD, vrem de 30 de ani, dar ei… ei, nu ne lasă!”
      Nici usturoi n-a mâncat PSD-ul, nici gura nu-i miroase…

    • Ca de obicei psd-istii spun multe si fac foarte putin. Noroc ca a venit ciolacu premier ca sa se treaca in sfarsit de la fapte la vorbe………
      Oricine este vinovat de ce se intampla in tara asta prapadita, numai psd, nu.
      Ei nu conduc decat de 32 ani Romania…….

  2. Io tot n-am inteles in ce a constat blocarea asta de car ezice rafila… Adica sa ne spuna cu subiect si predicat cine nu „le-a pus in opera”! Si ce inseamna exact „punerea asta in opera”? Cine nu facut caietul de sarcini, cine nu a pus in trasparenta, cine…? Cata nimicnicie la omu’ asta!

    • @Kafka – Plus, de ce musiu rafila n-a zis nimic pana acum ca „cineva” blocheaza ceva? Acu’ un an zicea ca bine, ca toate merg unse.

  3. Sa te lepezi de propriul tată, chit că acesta a ordonat uciderea atâtor tărani nevinovați din poziția de ofițer de rang inalt in Securitate…! Așa ceva…!

  4. asta e cel care facea afirmatia, intre 2 vacante platite de la buget, ca romania nu are nevoie de sectii pentru mari arsi, ca sunt costisitoare si nu se justifica.

    • Si tot ăla care rîdea de Tătaru cînd alerga prin țară în timpul pandemiei. Se hlizea la tv ca un porc.

  5. nu-mi spunti ( n-am citit balivernele debitate de rafila) , persoanele alea vocale sunt de la USR. Deci USR e de vina?

    • iti dai seama ca aia care au guvernat 6 luni sunt de vina pentru dezastrul de 30 de ani… cine altcineva sa fie?

    • usr a fost mai putin la guvernare decat a fost el ministru deja … asta minte cum respira

  6. si tu ce ai făcut de 2 ani gunoiule mâncător de rahat ? ba așa tupeu ca la știa de la PSDNL nu mai vezi , ba controlați tot de aproape 3 ani , guvern ,parlament pai puteați sa modificați orice lege sau regulament . din păcate în tara asta de analfabeti functionali se merge cu gargara asta de 33 de ani . vai ciuperca noastră de tara lu gheboasa !

  7. Incendiul de la Colectiv a fost în octombrie 2015? Câți ani sunt de atunci, opt?