G4Media.ro

Ministrul rus al Apărării: „Forţele OTSC îşi vor îndeplini sarcinile până când…

Sursa foto: Kremlin.ru

Ministrul rus al Apărării: „Forţele OTSC îşi vor îndeplini sarcinile până când situaţia din Kazahstan va fi pe deplin stabilizată, evident, la decizia conducerii Republicii”

Forţele colective de menţinere a păcii din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) se vor retrage din Kazahstan după stabilizarea completă a situaţiei din această ţară din Asia Centrală, a declarat marţi ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, citat de agenţiile de presă Interfax şi RIA Novosti, citate de Agerpres.

Astfel, „forţele colective îşi vor îndeplini sarcinile până când situaţia din Kazahstan va fi pe deplin stabilizată, evident, la decizia conducerii Republicii Kazahstan”, a subliniat generalul de armată Serghei Şoigu, fără să avanseze vreun termen precis privind retragerea trupelor OTSC din această ţară central-asiatică.

La ora actuală, potrivit lui, forţele de menţinere a păcii ale OTSC îndeplinesc sarcini de protejare a unor importante facilităţi militare, de stat şi cu caracter social.

El a amintit că, în conformitate cu decizia Consiliului de Securiate Colectivă al OTSC, aceste trupe şi-au finalizat desfăşurarea la 9 ianuarie.

„Într-un timp foarte scurt – doar trei zile – avioane ale Forţelor aerospaţiale ruse au transferat personal şi echipamente militare în Kazahstan. Aceasta a fost posibil datorită unei coordonări eficiente şi operativităţii ridicate a forţelor armate ale OTSC, rezultat al unor exerciţii comune, precum şi experienţei acumulate în timpul desfăşurării trupelor ruse în Siria şi a contingentului de menţinere a păcii rusesc în Nagorno-Karabah”, a afirmat Şoigu.

Anterior, preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat că trupele desfăşurate de Moscova şi aliaţii ei în Kazahstan după revoltele violente de săptămâna trecută vor începe să se retragă peste două zile şi acest lucru nu ar trebui să ia mai mult de zece zile, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.

„Misiunea principală a forţelor de menţinere a păcii s-a încheiat cu succes”, a declarat Tokaev, comunicând marţi parlamentului kazah că „retragerea graduală a contingentului unificat al OTSC va începe în două zile”, mai exact la 13 ianuarie.

Aceste trupe, constituite în special din paraşutişti ruşi, au fost desfăşurate într-un mod fără precedent în cadrul OTSC, o alianţă compusă din foste şase republici sovietice, aflată sub conducerea Moscovei (Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan).

Potrivit preşedintelui kazah, acest contingent unificat trimis în Kazahstan numără 2.030 de militari, însă unele media ruse au relatat, pe surse, că numărul soldaţilor desfăşuraţi ar fi mai mare.

Circa 10.000 de persoane au fost reţinute în urma revoltelor, care au început la 2 ianuarie în vestul ţării din cauza dublării preţului la gazul lichefiat utilizat drept combustibil auto, degenerând în violenţe brutale la Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde au fost incendiate şi devastate clădiri oficiale şi magazine, a indicat Ministerul kazah de Interne.

Niciun bilanţ precis al persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma tulburărilor nu a fost făcut public de către puterea kazahă.

Dacă tensiunile sociale şi lupta pentru putere la vârf sunt foarte reale, Tokaev consideră totuşi că revoltele au reprezentat o „tentativă de lovitură de stat” întreprinsă de „terorişti” veniţi din străinătate. Viziunea sa asupra evenimentelor s-a bucurat de sprijinul preşedintelui rus Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni al Consiliului OTSC, de la care a fost absent preşedintele Kârgâzstanului, care a fost reprezentat de premier.

Această absenţă s-ar explica, potrivit unor observatori ruşi, prin faptul că autorităţile kazahe au arestat cel puţin 40 de cetăţeni ai Kârzgâstanului aflaţi pe teritoriul Kazahstanului. Cel puţin doi cetăţeni kârgâzi au fost ucişi, iar unul dintre cei arestaţi drept „terorişti” s-a dovedit a fi un celebru pianist de jazz. Autorităţile kârgâze au mari semne de îndoială că cetăţenii lor arestaţi în Kazahstan sunt terorişti, conform BBC în limba rusă.

Sursa foto: Kremlin.ru

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Când intervin, rușilor le sunt suficiente două zile. Când pleacă, dacă mai pleacă, le trebuie douăzeci.

  2. Din Moldova (care nu are petrol, gaz sau uraniu ) s-au angajat in fata organismelor internationale sa plece in 1991. . . . si de atunci tot pleaca.
    Mai asteptati un pic ca se retrag indata.