G4Media.ro

Ministrul rus de Externe: Rusia este dispusă să ajute Europa să depăşească…

Sursa foto: Twitter/ Russian Embassy, UK

Ministrul rus de Externe: Rusia este dispusă să ajute Europa să depăşească această criză, dar trebuie să înţeleagă necesitatea unor „paşi reciproci”. Gazprom nu doar își îndeplinește obligațiile, dar le și depășește

Rusia este dispusă să ajute Europa să depăşească criza energetică, dar aşteaptă în schimb paşi „reciproci” faţă de ea din partea Uniunii Europene, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

„Gazprom nu doar îşi îndeplineşte toate obligaţiile, dar le îndeplineşte inclusiv depăşindu-le”, a spus Lavrov la o întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei companiilor europene.

„În actuala situaţie de creştere puternică a preţurilor hidrocarburilor, în special la gaze naturale, şi la electricitate în ţările UE, este evident că trebuie să cooperăm mai strâns în acest domeniu”, a apreciat şeful diplomaţiei ruse.

El a subliniat că Rusia „este dispusă să ajute Europa să depăşească această criză, dar Europa trebuie să înţeleagă necesitatea unor paşi reciproci”, fără a menţiona care ar fi aceştia.

Moscova a cerut anterior aprobarea cât mai rapidă de către organismele de reglementare europene a gazoductului Nord Stream 2, care transportă gaze naturale din Rusia direct în Germania prin Marea Baltică.

Lavrov a respins acuzaţiile unor state conform cărora Rusia este responsabilă pentru actuala criză a gazelor în Europa şi a estimat că în această privinţă ar trebui să se vorbească despre responsabilitatea acelora care nu au ţinut cont în planificările lor de condiţiile meteo sau de posibilitatea unor surse alternative de aprovizionare. Conform Moscovei, în lipsa unor contracte pe termen lung cu Rusia ţările UE sunt acum nevoite să plătească preţuri record pentru gazele naturale, de peste 1.000 de dolari metrul cub.

De asemenea, a continuat Lavrov, directivele europene care impun separarea companiilor pentru a garanta concurenţa pe piaţă reprezintă ”unul din motivele pentru care capacităţile Nord Stream 1 au fost utilizate numai la 50% şi la fel se va întâmpla cu cele ale Nord Stream 2 dacă totul decurge bine cu certificatele şi permisele”.

Ministrul rus a asigurat că Rusia este favorabilă unei securităţi energetice colective a Europei, dar pentru aceasta trebuie puse pe masă toate preocupările şi toţi factorii care au cauzat această criză şi să se caute un echilibru între diferitele interese.

Pe de altă parte, el a susţinut că Rusia nu-şi poate creşte rapid livrările de gaze către Europa fără ca mai întâi să fie semnate noi contracte, idee transmisă în aceeaşi zi şi de preşedintele Vladimir Putin.

„Nu este un secret pentru nimeni, şi am declarat-o de mai multe ori la mai multe niveluri, inclusiv la cel mai înalt nivel, că Rusia este interesată de aceasta şi este dispusă să discute imediat semnarea unor noi contracte, care să ofere o acoperire unică împotriva fluctuaţiilor pieţelor, cum sunt cele pe care le vedem astăzi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a susţinut că Rusia nu foloseşte energia ca instrument de şantaj politic, ci Statele Unite procedează astfel, dând în sprijinul acestei afirmaţii exemplul sancţiunilor prin care Washingtonul a încercat să oprească realizarea gazoductului Nord Stream 2.

„Nici măcar în momentele cele mai dificile Rusia nu a încercat vreodată să oprească livrările (de gaze). Acest lucru nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla niciodată”, a asigurat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin.

Acesta din urmă a pus marţi pe seama tranziţiei către energia verde şi investiţiilor reduse în industria extractivă ceea ce el a descris drept „isteria şi o anumită confuzie” pe pieţele europene, unde preţurile la energie cresc vertiginos. Tranziţia Uniunii Europene către energia verde ar trebui să se desfăşoare într-un mod lin, nu prin „decizii dezechilibrate” şi „paşi drastici”, a argumentat preşedintele rus.

Sursa foto: Twitter/ Russian Embassy, UK

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Si asa UE se intoarce in genunchi la madularul lui Putin,cool !😜

    • Și care ar fi motivul de bucurie, stai in Rusia, te ajuta cu ceva, vei duce o viața mai buna, vor duce rușii o viața mai buna? In afara de gunoiul de putin și oligarhii săi care au subjugat tara, nu.

    • Atunci explică, te rog: de ce e proastă Ursula că vrea ca UE să nu mai depindă de gaz (rusesc)?

      Că tu scriai asta la articolul respectiv, postac de 2RON/postare ce ești…

      Vedea-i-aș pe ăia care te plătesc rămași fără pârghii prin care să țină în șah un continent întreg mai repede.

    • Cum vrea Ursula sa nu mai depindă de gazul rusesc? Construind o țeava directa?

    • @Bilic: după cum pui problema pari a fi genul care nu poate ajunge din punctul A în punctul C trecând prin punctul B dacă punctul B nu se află pe linia directă AC…

      Așa că o să încerc să îți explic cum i-aș explica unui Golder Retriever:
      1. Germania e unul din cele două motoare economice ale UE. Este de departe cea mai mare forță industrială din bloc, așa cum Franța e cea mai mare forță agrară. De asemenea, este cel mai mare creditor al UE, adică dă cei mai mulți bani în bugetul UE, care apoi sunt folosiți de altii pentru a dezvolta infrastructură energetică. Sper că pricepi până aici, da?
      2. Germania nu poate să fie motor economic al UE dacă nu mai are energie să își alimenteze industria, așa că în situația actuală e captiva Rusiei. Asta e ușor de înțeles, nu?
      3. Germania are tot interesul să pledeze ca toate statele membre UE să dezvolte în cât mai scurt timp excedent de producție energetică independentă de gazul rusesc, astfel încât statele din jurul ei să ajungă să poată asigura propriul necesar și ÎMPREUNĂ parte din necesarul Germaniei.
      Astfel Germania ar rămâne motorul economic pe toată durata tranziției celorlalți, și ar fi ultima care face switch-ul.
      Germania nu poate să rămână și motor economic al UE, să și investească în propria infrastructură încât să devină independentă de gaz.
      Germania joacă rol de ariergardă în dobândirea independenței energetice europene.

    • Probabil, Stratosferice, d-aia au hotarit sa scape de centralele nucleare, ar fi dat ei curent alorlalti.

    • În cazul în care nu aveai idee, Amice, în Germania Verzii sunt un partid foarte puternic. Poate nu ai observat, zic.
      De la Cernobîl din ’86 încoace nu s-au mai construit reactoare în Germania din cauza opoziției populației și ca urmare a lobby-ul Verzilor.

      Ca să construiești reactoare noi trebuie să vrea și oamenii (ce surpriză, nu?), plus că durează ani de zile.
      Germania a făcut chestia aia democratică în care și-a ascultat populația și a zis „ok, nu construim reactoare noi, ba chiar le închidem pe cele existente, că uite Fukushima”. Oricum reactoarele erau vechi, se apropiau cele mai multe de sfârșitul perioadei de exploatare, iar lovitura de imagine a fost bonus.

      Germania a jucat astfel încât să fie și populația de-acasă mulțumită și să impulsioneze și restul Uniunii să treacă direct de la cărbune la regenerabile (fără pas intermediar prin gazul rusesc), băgând bani mulți în trecerea asta. Numai că membrii mai noi, ex-comuniști, nu prea sunt jucători de echipă, ei vor fonduri ca pe urmă să ajungă și ei sclavi rușilor.

    • Am observat, din păcate, da, au niște verzi puternici. Care joacă pentru ruși, aș adăuga.
      Cit despre „decizia democratică ” intr-o problemă științifică, e o eroare la ordinea zilei în societățile cît de cît mai democratice. Știința nu e democratică, dar politicienii nu se pot lipsi de voturi.

    • Madularul lui Putin e lung si e dublu acum merge din Rusia pina in Germania pe sub mare asa ca UE nu se intorce nici unde, nu a plecat niciodata.

  2. Cum ar fi ridicarea sanctiunilor , placuta suedeza le da Putin.

  3. Ca si cum cresterea pretului la gaz nu este dictata de Rusia ? Ca si cum nu d-na Merkel a facut tot ce este posibil ca Europa sa fie dependenta de gazul rusesc ?! Ca si cum tembelii care conduc UE nu stiu ca SUA poate livra gaz lichefiat suficient ? Ca si cum Romania n-ar putea sa importe direct gaz lichefiat din SUA si sa porneasca odata exploatarea gazului metan din Marea Neagra.

    • da Andrei,
      de asta pretul este unde este ca am vrut GPL ameeican care a sarit enorm la pret….pe cand cel rusesc mai putin… asta a vrut America….sa luam scump de la ei….daca tu vezi solutia gazului lichefiat american cea mai buna atunci treci la butelie tata! Nu pupam rusii dar nici nu trebuie sa lingem americanii totusi….

    • Andrei 2, in cazul de fata pretul nu (prea) e dictat de Rusia. Rusia astazi livreaza mai mult decat anul trecut, iar pretul de la gura tevii rusesti difera f. mult de pretul de la aragaz.
      Ci in special de incompetenta Comisiei, recte unui individ numit Timmermans, pe de alta parte de asa zisa piata libera (specula) si de politica aiurita, prost pregatita de trecere la ”energia verde”. In cazul de fata nu poluatorii mari platesc, ci omul simplu, de rand.
      Si inca ceva: Germania ahtiata dupa energie doreste sa puna mana neaparat pe teava de gaz Nord Stream 2. Argumentele ei juridice, cum e de asteptat, ar fi luate in calcul de orice instanta europeana.
      Dar: chestia e ca (si) in acest caz, gazul tot din Rusia se pompeaza.
      Si atunci, ce poti sa faci:
      1. il tii pe Putin in postura sacului de box, cu urmarile de rigoare
      2. incerci sa vorbesti cu el, sa-i acorzi un minim de respect, cu urmarile de rigoare ?

  4. Uite-i ma, ce-i mai bun si mai generos decit politicianul rus?
    Nici macar cozonacul.

  5. Rusia e intotdeauna pregatita sa trimita soldatii sa fure teritoriu pentru aroganta lui Putin.

  6. Uite ca nu numai Citzu este la mana bolsevicilor (PSD) ci chisr toats Europa. Asa ca sa-l intelegem..

  7. pai se spunea ca e criza generata de citu si acum e europeana ? mai sapati si o sa vedeti ca-i mondiala de accea se coace cea mai mare demonstratie Un cordon din china pina in america

  8. Este unanim acceptat ca piata este cea care dicteaza preturile, dar atunci eu nu inteleg de ce este incriminata Rusia pentru ca foloseste preturile dictate de piata? Nu le convin preturile de la rusi, sa cumpere de la americani. De aia se pretinde ca Europa este democratica si bazata pe economia de piata.