Ministrul Sănătății anunță că au fost autorizate cinci echipamente noi de radioterapie: ”În România avem o medie a acestor echipamente de 3,5 la un milion de locuitori/ Se apropie de media europeană”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că şapte echipamente de radioterapie au fost instalate în ţară, cinci au primit deja autorizaţie de funcţionare, precizând că în România avem o medie a acestor echipamente de 3,5 la un milion de locuitori, care se apropie de cea europeană, transmite News.ro.
“România a aprobat prin lege Planul Naţional de Control şi de Combatere a Cancerului. O astfel de strategie are nevoie de un anumit tip de abordare care a fost deja făcut, cel puţin în domeniul radioterapiei. În acest an nu mai puţin de şapte astfel de echipamente au fost instalate în ţară, cinci dintre ele au primit deja autorizaţie de la autoritatea care acordă autorizaţia de funcţionare pentru echipamentele care utilizează radiaţii. E un semnal puternic, pentru că în România avem deja o medie a acestor echipamente de circa 3,5 la un milion de locuitori. Se apropie de media europeană. Poate că în alte domenii suntem departe de media europeană, dar în ce priveşte echipamente de radioterapie, inclusiv cele din zona privată, sunt şi astfel de instituţii care furnizează servicii decontate din fondul naţional unic de asigurări de sănătate, ne apropiem şi noi de 4, deci de media europeană”, a declarat Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă, după inaugurarea centrului de radioterapie de la Spitalul Clinic Judeţean Mureş.
El consideră că aceste echipamente au şi o precizie mai mare în terapie.
“Lucrul ăsta este îmbucurător, pentru că discutăm nu numai de faptul că există echipamente, ci şi de reducerea timpilor de expunere pentru pacienţi, au şi mai mare precizie în terapie şi sunt cuplate cu un proces integrat, că terapia singură e insuficientă, care înseamnă secţia de oncologie, partea de ambulatoriu, cu chemoterapie şi radioterapie. Trebuie să menţionez un domeniu unde încă suntem deficitari, am făcut paşi înainte din acest punct de vedere şi încurajăm centrele de îngrijiri paliative, nu pentru că sunt neapărat incluse în strategia naţională, dar e normal ca pacienţii cu forme avansate de boală să aibă o asistenţă medicală şi să aibă o terapie a durerii. L-am rugat pe domnul director să invite reprezentanţi ai cultelor religioase, pentru că boala oncologică este o boală care, dincolo de resursele din punct de vedere medical, trebuie să aibă şi un sprijin din punct de vedere spiritual. E important ca fiecare pacient, în funcţie de confesiune, să poată să beneficieze de asistenţă religioasă”, a mai afirmat Alexandru Rafila.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.