Ministrul Sănătății, despre liberalizarea programelor din sănătate: Nu circulăm pe autostrăzi pentru că nu avem, dar avem spitale private renovate, cu condiții bune. Este ca și cum am avea autostrăzi, dar nu te-ar lăsa legislația să le folosești. Nu e aberant?
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, joi, la Adevărul live, că ordonanța prin care vor fi liberalizate programele din sănătate va fi aprobată probabil în următoarea ședință de Guvern. Costache a răspuns criticilor față de această măsură cu o comparație cu infrastructura de transport. „Nu circulăm pe autostrăzi pentru că nu avem, dar avem spitale private renovate, cu condiții bune. Este ca și cum am avea autostrăzi, dar nu te-ar lăsa legislația să le folosești. Nu e aberant?”, a spus ministrul.
Despre acuzațiile care au fost aduse referitoare al interese pentru „privatizarea sănătății”, ministrul a spus că este „o campanie de fake news la adresa Guvernului Orban, de la educație până la politicile fiscale și reforma în sănătate, reforma care e dorită de milioane de români”.
„Programul PNL și al președintelui Iohannis este de a pune pacientul în centrul sistemului și de a asigura cetățenilor un sistem de sănătate bazat pe norme și pe reguli de funcționare de tip european. (…) E bine că s-a generat această dezbatere sănătoasă, care trebuia să aibă loc de ani de zile. Sunt mai multe măsuri care urmează să modernizeze legea sănătății. În primul rând schimbarea majoră de paradigmă se referă la programele Ministerului Sănătății. La nivelul ministerului sunt programele destinate pacienților critici, care până acum se puteau realiza numai în puține clinici de stat, raportat la numărul de locuitori, care realizează acest tip de intervenții”, a mai declarat Victor Costache.
Ministrul a precizat că în noiembrie a fost publicat de Comisia Europeană raportul de țară asupra sistemului sanitar și România este pe ultimele locuri din Europa la toate capitolele.
„Unul dintre capitolele cele mai deficitare sunt centrele de infarct miocardic – mor prea mulți români din cauza acestei patologii și care ar putea trăi dacă am avea mai multe centre în care să fie tratați. Și atunci e o evoluție firească de a lăsa și alte centre care nu au fost incluse până acum, pentru a trata mai eficient pacientul român. Atunci când ai un infarct miocardic, nu ai timp să faci ore întregi cu salvarea de la un centru la altul, trebuie să avem cât mai multe centre și era necesară modificarea legislației”, a explicat Costache.
Întrebat care vor fi consecințele asupra spitalelor de stat, ministrul a replicat: „Consecintețe nu pot fi decât benefice. Aceste programe nu finanțează decât medicamentele și dispozitivele consumabile care se folosesc în intervenție. Deci practic spitalele private nu câștigă nimic. Această modificare vine în interesul pacientului. Spitalele de stat nu pierd pacienți, pentru că avem prea puține centre de infarct raportat la suta de mii de locuitori. Spitalele de stat sunt debordate și practic în condițiile unei infrastructuri care suferă nu poate să fie decât o gură de oxigen, atât pentru pacienți, cât și pentru spitalele publice. La această modificare s-a lucrat împreună cu comisiile de specialitate, care cer această modificare”.
Ministrul a precizat că va fi schimbat și felul în care sunt tratați pacienții cu cancer: „Până acum erau finanțate programele de radio și chimioterapie, care se adresează stadiilor avansate. Pe noul contract cadru se crește finanțarea pe tot ce înseamnă prevenție precoce. Vrem să dispară listele de așteptare pe tot ce înseamnă imagistică de performanță, CT, RMN și pacienții vor fi diagnosticați mai precoce. Am introdus un nou tip de program chirurgical în care tumora să fie scoasă și acest serviciu să fie plătit integral. Acest serviciu va fi introdus din aprilie”.
Victor Costache a precizat că „programele de radioterapie și oncologie vor fi finanțate pentru prima dată la costuri reale, nu cu plafon, iar pacienții nu vor plăti nimic, pentru că sunt intervenții vitale, care salvează viața, nu sunt intervenții de lux”.
„Paradoxal, noi plăteam sute de milioane de euro anual clinicilor și spitalele din străinătate. Anul trecut s-au plătit 120 milioane euro. (…) De multe ori opoziția vine din neștiință. Sunt oameni care zeci de ani au funcționat în acest sistem și a devenit a doua natură pentru ei. Am trăit 12 ani într-un sistem european (Franța – n.red.), în care toți cetățenii români vor să trăiască și să beneficieze de îngrijiri. Adoptarea acestui sistem nu poate fi decât normalitatea”, a mai declarat ministrul Sănătății.
Costache a mai spus că, până la construcția spitalelor regionale, trebuie renovate spitalele existente.
„În paralel, este evident, trebuie să oferim șansa pacienților să acceseze și spitalele private care merită acest lucru. Nu toate spitalele private îndeplinesc aceleași condiții de performanță și de calitate, pentru asta avem criterii stricte în programele naționale de sănătate, unde pot fi incluse aceste spitale performante. Haideți să facem o paralelă cu ce se întâmplă în domeniul transporturilor. Noi nu circulăm pe autostrăzi deoarece nu avem autostrăzi. paradoxal, avem spitale private renovate, cu condiții bune, sunt aproximativ 7.000 de locuri în spitalele private. Este ca și cum am avea autostrăzi, dar nu te-ar lăsa legislația să le folosești. Nu e ceva aberant?”, a subliniat ministrul Sănătății.
„Există o opoziție absurdă pentru modernizarea legislației pentru a favoriza calitatea actului medical, dar pe de altă parte ne oripilăm de mizeria din unele spitale. Odată ce fixăm standarde europene, aceste derapaje din unele spitale vor dispărea”, a mai declarat Costache.
Foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii