G4Media.ro

Ministrul Sănătăţii: E conflict de interese atunci când un pacient care este…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministrul Sănătăţii: E conflict de interese atunci când un pacient care este primit în zona publică este îndrumat spre zona privată, unde practică aceeaşi persoană  / ”Trebuie să găsim resurse să eliminăm acest tip de conflicte de interese”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se declară nemulțumit de atitudinea diferită pe care unii medici o au faţă de pacienţii lor atunci când se află într-o unitate sanitară publică faţă de cea afişată în unitatea medicală în care bolnavul plăteşte serviciile medicale în mod direct, informează News.ro.

El a catalogat asta drept ”conflict de interese”.

”E o problemă la care tot ne gândim, sunt diverse dezbateri în zona publică, nu neapărat medicală, dar şi în zona medicală, legat de această combinaţie de slujbe în sectorul privat şi în sectorul public. Cred că lucrurile trebuie, nu ştiu dacă trebuie neapărat separate – adică să spunem ori la public, ori la privat – dar trebuie foarte clar să eliminăm conflictele de interese. Cred că aici este primul lucru. Conflictul de interese, vă dau un exemplu în care un pacient este primit în zona publică şi îndrumat spre zona privată unde practică aceeaşi persoană, ăsta e un conflict de interese în mod evident şi trebuie să găsim resurse să eliminăm acest tip de conflicte de interese fie printr-o legislaţie, fie prin educaţie, prin implicarea organizaţiilor profesionale. E uşor de zis, poate că e mai greu de pus în practică. Eu totuşi nu pot să cred că un om poate să fie lipsit de amabilitate atunci când lucrează în sectorul public şi foarte drăguţ, foarte amabil când lucrează în sectorul privat. Eu nu cred că şi un medic care în sectorul public se poartă urât şi îşi îndrumă pacientul către sectorul privat nu cred că are succes”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la Euronews România.

Citește și: Un doctor de la Institutul Parhon controlează 85% din piața dializei din Iași – investigație ReporterIS

Ministrul a subliniat că sunt sisteme sanitare care delimitează clar activitatea în unităţile publice de cea din spitalele private, însă a arătat că, ţinând cont de nevoia de servicii medicale, în România ar fi cel mai probabil greu de luat o astfel de decizie.

”Noi trebuie să facem în aşa fel încât pacienţii care nu au bani, dar plătesc asigurări direct sau indirect (…) să primească servicii medicale de calitate. Ar fi o abordare demagogică să vă spun că peste tot serviciile medicale sunt identice, sau aproape identice”, a adăugat ministrul.

Rafila a spus că managerii spitalelor trebuie să ”imprime” personalului sanitar dorinţa de a pune pacientul în centrul actului medical, el afirmând că, în lipsa empatiei, ”se perpetuează neîncrederea” pacientului în cadrele medicale, fie că este vorba despre medici, asistenţi sau infirmieri.

Ministrul a ţinut să sublinieze şi importanţa implicării autorităţilor locale în dezvoltarea unităţilor sanitare din sistemul public, el arătând că autorităţile locale au mai multe fonduri pentru investiţii în spitale comparativ cu Ministerul Sănătăţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Privatizati tot si gata! Nu suntem in stare sa avem spitale de stat decente. O gramada de bani aruncati pe geam. Platiti spitalele private pentru toate tratamentele si gata!

    • Slab, f slab

    • EXACT!!! VALABIL SI PENTRU INVATAMANT
      cand o „doctorita” de la mapn se pensioneaza la 50 ani si se reangajeaza la stat sau privat…cum e…nu e tot „conflict de interese” adica de bani…
      Cu invatamantul cel liceal si universitar se termina si cu „doctoratele”si alte imposturi ca si meditatiile clar PRIVATIZATE iar Gradinitzele-Pe bani.la stat se da 200 lei pe luna pentru un copil.la privat gradinitza costa 2.000 lei pe luna.

    • Pai nu a facut tatucu dragnea si mamuca dancila 6 spitale regionale? Apai acolo sa ii cazeze pe cei ce i-au votat….

  2. Prima resursa ar fi sa realizati ca „la stat” nu sunt in stare sa iti ofere nici 5% din ce iti ofera mediul privat, in contextul in care contributiile lunare la un salariu catre stat, sanatate, sunt de 10-20 de ori mai mari decat un abonament la privat care iti ofera niste lucruri decente.
    Cu alte cuvinte, cu 10-20 de ori mai multi bani, primesti de 20 de ori mai putin.
    Cred ca asta descrie cel mai bine.
    Comparati ce primiti cu un abonament de 50-100 lei pe luna la privat, vs. contributii de 1000-2000 lei lunar retinute din salariu la sanatate.

    • Nu mai sunt abonamente la privat nici cu 100, daramite 50ron. Dar, revenind, sunt pt cotizația la asigurare de sanatate opțională. Tu decizi unde vrei sa plătești: asigurarea privată saustat.

  3. La toate consultațiile POSTOPERATORII (operații făcute în spital de stat) m-au chemat la cabinetul lor privat. Pe biletul de ieșire din spital să fie trecută programarea la ambulatoriul spitalului!

  4. Bă tu când mai muncești că numai prin conferințe de presă și televizor stai. Mâna pe treabă nenorocitule că ai bani din pnnr ftmm de ordinar

  5. cam tarziu, bai, rafila !d!oata!

  6. Si omul ce sa faca? Sa astepte 6 luni pt „un loc la ct” la stat sau sa plateasca acum, cand are nevoie, la privat? M
    Ati ingropat si sistemul asta cu 30 de ani de furaciuni, acu va dati moralisti…

    • Sunt in aceeasi situatie, cu nevoie de un CT, nu poti fara bani, platesti asigurari de sanatate degeaba! Legea spune ca sunt obligati sa faca fara fonduri si sa astepte decontarile.
      Nu face nimeni asa!

  7. Trebuie sa ai mari cohones sa faci o asemenea afirmatie in spatiul public. Practiv a lovit direct in 70% din medicii care lucreaza si in public si in privat care se stie ca au aceste apucaturi, de a culege clientii/pacientii de la sectorul public

  8. Patentat PSD: „Trebuie sa facem aia si aia….”.
    Auzim asta zi de zi de la Ciolacu, Budai&company!
    Cand colo, FACETI rahatul praf, le-ati marit salariul degeaba celor din Spitalele publice, metehnele nu le-au uitat, dimpotriva nici NU se uita la tine daca nu le bagi plicul in buzunar!!!!!

  9. Simplu: 8h norma de munca si nu mai are timp de altceva; Si aici vorbim si de cei din invatamant si de cei din sistemul de sanatate

  10. Țineți-vă bine că s-a trezit din somn eminența cenușie!
    Ascultă băi pesedilă, nu mai bine ne anunțai tu direct că s-a dat OUG care interzice aceste practici și le pedepsește cu pușcărie? Sau e prea grea munca?
    E mai ușor sa zici „trebuie să…”. Proștii care votează pentru un kil de ulei pun botul la vorbe goale.
    Hai înapoi la somnic.

  11. Si cand spitalul de stat ( judetean, nu unul mic) face investigatii paraclinice ca la 1900 ca nu are aparatura necesara, dar aparatura exista in judet doar in privat? si nu vorbesc de tehnici de chirurgie robotica, vorbesc de investigarea unui caz( real) de hemoragie digestiva inferioara cu tranzit baritat, ca judeteanul nu are colonoscop…

  12. Corect că principiu ! Spus de cel mai slab ministru al sănătății și cel mai neimplicat ,” sună ca dracu ‘” .
    Daca era ceva de capul lui anunța masuri , nu constatări ! Acelea le suportăm noi zi de zi .
    Singurul sentiment care poate sa ne domine cand auzim de rafila este : mila / sila.

  13. E simplu . Cine lucreaza la stat nu are voie la privat si invers . In momentul acesta spitalele de stat sunt locuri de agatat pacienti pentru cabinetele proprii .

    • De acord. Este momentul sa se separe: medici privat si medici stat. Cred ca se va rezolva si problema „cadourilor”. Singura problema care o sa apara este cine o sa vrea sa ramana in spitalele si policlinicile de stat.
      P.S. Nu toate spitalele de stat arata rau. Cred ca este vorba si de implicarea personalului. Am fost acum ceva timp la Clinica de Gastroenterlogie din Cluj Napoca si am fost impresionat de nivelul de profesionalism al doctorilor, asistentelor si o dotare similara celor de stat. Intr-adevar am mers cu tratamentul personal pentru ca este imposibil sa gasesti chiar toate medicamentele din lume intr-un spital, dar pentru mine acest lucru nu a fost nici o problema.