G4Media.ro

Ministrul Sănătății, la Focșani: Vom aduce o conducere militară la spitalul județean.…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Sănătății, la Focșani: Vom aduce o conducere militară la spitalul județean. Tot personalul va fi testat / Nelu Tătaru ajunge astăzi și la căminul de bătrâni din Galați unde este focar de infecție

UPDATE Ora 17.00: O echipă din Ministerul Apărării Naţionale, condusă de colonel medic Alexandru Keresztes, comandantul Spitalului Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov, a preluat, luni, managementul medical şi operaţional al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani, informează MApN.

Din echipă mai fac parte şi personal civil contractual Bianca Andoni – director medical, locotenent-colonelul Andrei Ciprian Vulpe – ofiţer de logistică şi locotenent-colonelul Adrian Ceauşu – ofiţer de stat major.

UPDATE Ora 11.40: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, la Focșani, că va face evaluări la spitalul județean, la DSP, la Ambulanța Vrancea, la secția de boli infecțioase, iar prima decizie este ca, având în vedere că toată conducerea spitalului este confirmată cu coronavirus, în perioada stării de urgență managementul să fie asigurat de medici militari.

„Va fi testat tot personalul de la spitalul județean și ambulanță. Ancheta epidemiologică va fi reluată pentru fiecare caz”, a mai precizat Tătaru.

Știrea inițială: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, merge luni la Focșani, unde 25 de cadre medicale de la spitalul județean sunt infectate cu coronavirus, iar managerul, la rândul său depistat pozitiv, este în conflict cu ministerul. La spitalul județean urmează să fie instalată o conducere militară, după modelul de la Suceava și Deva. Ministrul va ajunge, tot astăzi, și la căminul de bătrâni din Galați unde este focar de infecție cu coronavirus.

„Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru se va afla astăzi la Focșani și Galați pentru a evalua situația unităților sanitare din aceste localități și a pentru a decide măsurile necesare în aceste cazuri. La Galați, ministrul Sănătății va vizita, în prima etapă, Căminul de bătrâni Sf. Ilie, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus și chiar decese”, a anunțat luni dimineață Ministerul Sănătății.

„Vom duce și la Focșani o conducere militară. Am discutat cu domnul ministru Ciucă”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Nelu Tătaru a explicat că în județul Vrancea sunt mai multe probleme, menționând că numeroase persoane confirmate cu coronavirus sunt la domiciliu, putând infecta și ceilalți membri ai familiilor.

Vrancea. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat duminică la B1TV și Digi 24 că la Spitalul Județean din Focșani e o situație fără precedent: managerul Constantin Mândrilă ”se ascunde într-un hotel, unde a fugit cu calculatorul de la birou”. Tătaru a anunțat că Mândrilă va fi schimbat din funcție, iar mâine va face o vizită la spitalul din Focșani. ”Este o situație deosebită la Focșani”, a spus Tătaru.

„Nu m-am ascuns absolut nicăieri, eu joi, în momentul în care am fost declarat pozitiv prin buletinul medical de la Cantacuzino, imediat am sunat la DSP Vrancea, DSP Vrancea a anunţat Ministerul, m-am prezentat imediat în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean, în triaj, unde mi s-au luat analizele şi mi s-a făcut controlul. În urma acestui control, medicul şef al secţiei de boli infecţioase a constatat că sunt un caz uşor Covid – 19, spunându-mi că pot să mă tratez la un domiciliu ales şi să mă autoizolez. Sunt ţinta unor atacuri de mai mult timp, permanent am fost atacat în această perioadă de echipa liberală, spunând că nu fac treabă şi aşa mai departe. Eu am inclusiv stocurile de materiale pe care le las în urma mea pentru cel puţin o lună de zile pentru combaterea Covid în spital, inclusiv echipamente medicale, absolut tot. (…) Medicul mi-a recomandat obligatoriu să am odihnă fizică şi psihică, numai odihnă nu se numeşte asta, este hărţuire pe faţă”, a declarat managerul spitalul Focşani duminică, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Managerul a fost transferat, duminică, la secţia de Boli Infecţioase, la cererea prefectului judeţului Vrancea, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Spitalul județean din Focșani este condus de directorul Constantin Mândrilă, condamnat la închisoare cu suspendare în 2005 pentru că a furat conserve de carne din Rezerva de stat destinate victimelor indundațiilor pe când era secretarul Prefecturii Vrancea. În ciuda condamnării pentru furt, el a fost instalat de Marian Oprişan în funcţie şi a rămas neschimbat la conducerea spitalului din 2012.

În urmă cu câteva zile, Prefectura Vrancea a anunțat că face demersuri pentru preluarea Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani de către armată, după ce managerul unităţii medicale a fost confirmat pozitiv la COVID-19, au informat, joi, reprezentanţii instituţiei.

Galați. Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a anunțat, săptămâna trecută, înregistrarea unui dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor în cazul focarului de infecție de la Centrul privat de Îngrijiri Bătrâni ,,Sf. Ilie” din Galați. Azilul este acum în carantină.

La Centrul privat de Îngrijiri Bătrâni ,,Sf. Ilie” au fost confirmate cu COVID-19 un număr de 90 de persoane, din care 72 sunt vârstnici internaţi în cămin şi 18 sunt angajaţi care au lucrat acolo. De asemenea, patru persoane din acest centru au decedat de coronavirus.

Coronavirusul ar fi fost adus în căminul de la Galați de cea care deține afacerea. Femeia a fost infectată de soțul ei care luna trecută a călătorit în Turcia, stat de pe lista celor cu peste 500 de cazuri confirmate de infecție cu COVID-19. După cum a rezultat din ancheta epidemiologice declanşată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, virusul a ajuns la azilul unde erau găzduite 130 de persoane după data de 20 martie, pacientul zero fiind chiar directoarea centrului, potrivit Adevărul.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Pompierul de serviciu, Nelu Tataru, intr-un Sistem medical dezastruos, despre care El, actualul MInistru, MEDIC de meserie, a STIUT bine(Presa abunda ZILNIC, scriind despre DEZASTRUL din Spitalele din Romania(majoritatea de Ev mediu!), dar NU a facut nimic… acum face pe pompierul de serviciu…

    ADEVARUL.ro, 13 Aprilie 2020: „Mesajul dur al unui pediatru: „Acuzele privind pasivitatea medicilor sunt ADEVARATE. Ne-am complăcut în mocirla în care ne-au afundat Guvernele“.
    Medic de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Piteşti de peste 16 ani, Eduard Morlova (52 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi medici pediatri din Argeş.
    Într-un interviu pentru „Adevărul“, doctorul Eduard Morlova a vorbit foarte deschis despre Problemele din Sistemul de sănătate din România.
    Un profesionist recunoscut, doctorul Eduard Morlova a luat atitudine în repetate rânduri cu privire la problemele şi neajunsurile sistemului de sănătate din ţara noastră, inclusiv în şedinţele Consiliului Local Piteşti.
    „Intrebare: Sute de medici din România îşi dau demisia sau intră în concediu în perioada pandemiei, din cauza dotărilor precare din spitale. De ce s-a ajuns la această situaţie critică din punct de vedere logistic şi uman în sistemul medical din România?
    Raspuns: Rareori, astfel de situaţii apar ca urmare a unor evenimente acute. De cele mai multe ori, este vorba despre „afecţiuni” cronice ale societăţii, ale sistemelor de educaţie, de sănătate, dar, mai ales, ale sistemelor de guvernământ. Hoţia, şmecheria şi impostura au ajuns la rang de calităţi supreme. În ce priveşte medicii, situaţia nu e mult diferită. Începând de la modul absolut greşit în care se face selecţia studenţilor la medicină, selecţie ce încurajează memorarea, nu gândirea constructivă, la profesorii ieşiţi pe bandă, care habar nu mai au cum să dăruiască ceea ce ştiu (dar, oare, chiar ştiu?!…) şi care nu te trec dacă nu le cumperi cărţile create ” cu „copy – paste”, continuând ierarhic până la secretari de stat şi miniştri care au adus, de-a lungul timpului onoarea şi respectul datorat medicului la stadiul de cârpă. Au fost încurajate, cu sprijinul unei mari părţi a media, dispreţul şi ura faţă de medic şi aş putea continua aşa până mâine. Rezultatul?! Medici de slabă calitate, nemotivaţi, fără acel suflet atât de necesar îngrijirii unui alt suflet, dintr-un alt trup… Evident, din fericire, aceştia nu sunt atât de numeroşi. Cei care, în condiţiile acestei crize, dar nu numai, îşi dau demisia, cu atât mai mult un medic, nu pot fi decât blamaţi. Lăsând la o parte incompetenţa şi impostura celor ce ar trebui să creeze stabilitate şi credibilitate acţiunilor, din punct de vedere medical, dar nu numai, şi care fac asta taman pe dos, am depus un jurământ, iar acesta ar trebui să ne situeze mult deasupra celor care iau decizii mai catastrofale decât însăşi criza, deasupra lipsurilor materiale şi chiar deasupra temerilor, îndreptăţite, că ne putem îmbolnăvi chiar noi şi că putem muri, noi şi familiile noastre. Un soldat se pregăteşte pentru un EVENTUAL război. Noi, medicii, DUCEM acest război ÎN FIECARE ZI A VIEŢII NOASTRE!
    I: Trebuie conectat la aparate sistemul de sănătate din România? Cum mai poate fi el „resuscitat”?
    R: „Degradarea sistemului sanitar s-a produs ca urmare a lipsei respectului faţă de medic, în primul rând, lipsa investiţiilor şi a unei strategii de medie şi lungă durată, iar toate acestea s-au întâmplat în zeci de ani, reversibilitatea procesului, puţin probabilă, după părerea mea, fiind un proces la fel de îndelungat. „Suntem la fel de vinovaţi ca cei care ne-au pus jugul pe gât“
    I: Destule voci spun că s-a ajuns la actuala situaţie delicată din sistemul de sănătate din România şi pentru că în ultimii ani personalul medical NU a protestat faţă de Problemele cu care se confruntă, nu a avut reacţie. Sunt acuzele privind pasivitatea personalului medical îndreptăţite?
    R: „Da, acuzele privind pasivitatea medicilor sunt adevărate. Ne-am complăcut în mocirla în care ne-au afundat Guvernele, rând pe rând, şi ne-am vândut demnitatea şi onoarea pentru nişte Salarii ceva mai mari. Suntem la fel de VINOVATI ca şi cei care ne-au pus jugul pe gât şi căluşul în gură.”

  2. PNL se chinuie să-și „împingă” propriul management la acest spital de când au venit la putere, iar acum se folosesc de această criză pentru a-l demite actualul (așa-zis) manager (care ar trebuit să fi fost deja la pușcărie cel puțin o dată măcar pentru furtul de conserve)

    Este grețos să observăm că și în situații de criză jocurile politice sunt mai importante decât viața și bunăstarea oamenilor – clasicul „vin ai noștri, pleacă ai noștri” încă rămâne în actualitate.

    • Adica managementul militar e management pnlist?

    • @Gabi

      Recitește ce am scris, mai încet și cu mai multă atenție, poate găsești o concluzie mai apropiată ideii acelui text.

      PS: majoritatea fostelor cadrelor militare din Focșani, actualmente pensionari, sunt membri în PNL – dar nici măcar asta nu înseamnă neapărat că „managementul militar e management pnlist”.

  3. Corect , cum au acceptat medicii sa aiba un puscarias manager de spital? Se vorbeste in Focsani , ca toate posturile la institutiile de stat , sunt supervizate de longevivul imbuibat Oprisan, nimic „nu misca” fara stirea si aprobarea acestuia . Consider ca-i metoda experimentata deja de acesta , pentru a tine sub controlul propriu ,intregul judet. Oameni buni, treziti-va , nu va bucurati la farmiturile aruncate de acesta secatura ticaloasa fara scrupule. Aveti libertatae de a va alege oameni capabili , cu stiinta de carte , cinstiti , corecti , caci va veni vremea cand si acesti hoti de bani si suflete vor da socoteala in fata legii.

    • > acesti hoti de bani si suflete vor da socoteala in fata legii.

      Din păcate nu cred că vor da socoteală niciodată, în condițiile în care Oprișan & co. reprezintă TOT ce înseamnă instituție publică în Vrancea, inclusiv servicii de informații, poliție sau procuratură. Atât timp cât în Vrancea, și nu numai, nu se vor schimba radical metodologiile de numire ale șefilor instutuțiilor publice, aceste rețele infracționale doar se vor schimba pe ici pe colo și nu vor fi niciodată lichidate.