Ministrul Securităţii Publice din Vietnam, ales în funcţia de preşedinte al ţării / Decizia ar putea pune capăt temporar la două luni de turbulenţe politice accentuate
Parlamentul vietnamez l-a ales, miercuri, pe ministrul Securităţii Publice, To Lam, în funcţia de preşedinte al statului, într-o mişcare pe care analiştii o văd ca pe o „piatră de temelie” pentru ca Lam să candideze mai târziu la funcţia de şef al Partidului Comunist de guvernământ, cea mai înaltă funcţie din ţară, transmite Reuters, transmite News.ro.
Alegerea lui Lam a urmat numirii, luni, de către Adunarea Naţională a Vietnamului a noului său preşedinte, fostul deputat Tran Thanh Man, ceea ce ar putea pune capăt temporar la două luni de turbulenţe politice accentuate care au dus la plecarea a trei dintre cei cinci lideri de top ai Vietnamului din cauza unor nereguli nespecificate.
În conformitate cu procedurile normale în acest stat cu partid unic strict controlat, legislatorii au votat în unanimitate o rezoluţie care a aprobat alegerea lui Lam, singurul candidat pentru această funcţie. Aceasta a urmat nominalizării sale de către Partidul Comunist săptămâna trecută.
În calitate de şef al Ministerului Securităţii Publice, Lam, în vârstă de 66 de ani, a fost o figură crucială în cadrul unei ample campanii anti-corupţie, cunoscută sub numele de „cuptorul aprins”, care are ca scop eradicarea corupţiei generalizate, dar care a fost văzută şi de critici ca un instrument de marginalizare a oponenţilor în timpul luptelor politice interne.
Acest lucru, la rândul său, diminuează atractivitatea ţării în rândul investitorilor străini, care şi-au redus în mare parte participaţiile în titluri de valoare în ultimele luni, în coincidenţă cu veştile politice proaste . De asemenea, paralizează administraţia publică, cu miliarde de dolari în ajutoare externe şi fonduri publice necheltuite.
După ce a fost ales, Lam a declarat în faţa legislatorilor că va „continua cu hotărâre şi perseverenţă lupta împotriva corupţiei”.
Preşedintele statului deţine un rol în mare parte ceremonial, dar este una dintre cele patru poziţii politice de top din ţară, aşa numiţii „patru piloni”. Celelalte sunt şeful de partid, prim-ministrul şi preşedintele Parlamentului.
Este de aşteptat ca luptele politice interne să se reducă temporar după alegerea lui Lam, a declarat Carl Thayer, profesor emerit şi expert în Vietnam la Academia Forţelor de Apărare Australiene din Canberra.
Dar bătălia crucială rămâne de purtat, deoarece cel de-al treilea mandat de cinci ani al şefului de partid Nguyen Phu Trong, în vârstă, se încheie în 2026 – sau mai devreme, dacă se retrage înainte de expirarea mandatului său.
„To Lam ar putea folosi poziţia sa ca unul dintre cei „patru piloni” ca o treaptă pentru a deveni secretar general”, a declarat Thayer, referindu-se la funcţia de şef al partidului.
„Odată cu ridicarea la funcţia de preşedinte, devine clar că există mai multe ambiţii pentru To Lam decât pensionarea”, a declarat Florian Feyerabend, reprezentantul în Vietnam al Fundaţiei Konrad Adenauer din Germania, menţionând că poziţia ar putea fi o „rampă de lansare” pentru a câştiga postul de şef al partidului.
Până când această poziţie crucială va fi ocupată, Feyerabend se aşteaptă la continuarea luptelor interne, pe care le-a definit ca fiind „modus operandi al sistemului”.
Se aşteaptă ca Parlamentul să voteze în cursul zilei de miercuri pentru a-l demite pe Lam din funcţia de ministru al Poliţiei, o măsură care nu era prevăzută iniţial în programul său. Nu este încă clar cine va ocupa postul de ministru.
Ascensiunea lui Lam nu a fost lipsită de controverse.
În 2021, celebrul bucătar-şef Nusret Gokce, cunoscut sub numele de „Salt Bae”, a încărcat un videoclip în care se vede cum îl hrăneşte pe Lam cu o friptură încrustată cu aur la restaurantul său din Londra, în timp ce Vietnamul se afla sub izolare COVID-19. Videoclipul a devenit viral înainte ca bucătarul turc să îl elimine.
Un vânzător de tăiţei care a postat ulterior un videoclip imitându-l pe „Salt Bae” a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru „propagandă antistatală”.
Lam era şeful Ministerului Securităţii Publice când, în 2017, serviciile de securitate din Vietnam ar fi efectuat o predare extraordinară a unui director de afaceri vietnamez din Germania prin Slovacia. Cazul a zdruncinat relaţiile cu ambele ţări.
Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Vietnam în 2023, a avertizat cu privire la încălcări semnificative din partea forţelor de securitate şi a citat „rapoarte credibile potrivit cărora membri ai forţelor de securitate au comis numeroase abuzuri”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank