G4Media.ro

Ministrul sloven al Justiţiei a demisionat după ce Guvernul a respins candidații…

sursa foto: Comisia Europeană

Ministrul sloven al Justiţiei a demisionat după ce Guvernul a respins candidații propuși ca procurori europeni delegați / Kovesi: EPPO poate începe operațiunile fără ei, dar nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE va scădea în Slovenia

Ministrul sloven al Justiţiei, Lilijana Kozlovič, demisionează după ce Guvernul lui Janez Janša a respins două candidaturi ale unor procurori la noul organism anticorupţie al Uniunii Europene (UE), relatează AFP, citată de News.ro. Șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, susține că Parchetul European poate începe operațiunile, la 1 iunie, și fără procurorii delegați din Slovenia, dar acest lucru va avea efect asupra „nivelului de protecție a intereselor financiare ale UE va scădea în Slovenia”.

Guvernul sloven a anunţat joi că se află în căutarea altor doi candidaţi la aceste posturi, după ce i-a respins pe cei doi precedenţi candidaţi – care au anchetat în trecut acuzaţii de luare şi dare de mită vizându-l pe premierul sloven conservator Janez Janša.

Decizia Guvernului sloven ”nu are un fundament legal”, a denunţat joi, într-un comunicat transmis AFP Lilijana Kozlovič, a cărei formaţiune politică – Partidul de Centru Modern (SMC) – este membrul minoritar al coaliţiei guvernamentale.

Kozlovič subliniază că cei doi candidaţi au fost desemnaţi în conformitate cu legislaţia slovenă şi europeană şi îndeplinesc toate condiţiile necesare funcţiilor, mai scrie News.ro.

Şefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a precizat, joi, într-un comunicat de presă, că EPPO a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE, și nu „pentru a permite cuiva să pună dosarele într-un sertar”.

„EPPO poate începe operațiuni fără procurori delegați europeni sloveni. Dar acest lucru înseamnă că nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE va scădea în Slovenia. Nu puteți investiga în mod eficient toate suspiciunile de fraudă fără procurorii europeni delegați”, a mai transmis Kovesi.

Laura Codruța Kovesi afirmă că ”lipsa evidentă de cooperare sinceră a autorităţilor slovene cu EPPO subminează grav încrederea în funcţionarea eficientă a sistemelor de management şi control al finanţărilor UE în Slovenia”.

14 membri ai Parlamentului European, din diverse grupuri politice, i-au trasmis, joi, o scrisoare premierului Sloveniei, Janez Janša, îngrijorați de modul în care sunt nominalizați procurorii sloveni pentru Parchetul European (EPPO).

„Presa slovenă se referă la o declarație a procurorului general al Sloveniei, Drago Šketa, potrivit căreia „amândoi candidații propuși ca procurori europeni delegați îndeplinesc toate condițiile etice și legale pentru a fi numiți și întregul proces de selecție a fost efectuat legal și corect”, î timp ce alte articole d epresă menționează un draft de propunere a Guvernului prin care se anulează nominalizările, din motive procedurale”, susțin europarlamentarii semnatari.

Pe 26 aprilie, și procurorul european, Laura Codruța Kovesi, i-a scris ministrului sloven al Justiției, Lilijana Kozlovič, pe aceeași temă.

Șefa EPPO amintea că procedura de selecție a doi procurori europeni delegați pentru Slovenia a fost finalizată la începutul lunii decembrie 2020, dar că EPPO nu a primit încă o nominalizare.

Potrivit informațiilor publice ale EPPO, în prezent, doar Finlanda și Slovenia nu au trimis nominalizări pentru posturile de procurori europeni delegați, din cele 22 de state membre ale UE care participă la proiectul Parchetul European.

Comisia Europeană a confirmat oficial, miercuri, că Parchetul European (EPPO) își va începe activitatea la 1 iunie, comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, afirmând că noua structură va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, pentru a se asigura că fondurile vor fi utilizate „exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei”, potrivit unui comunicat de presă al CE.

sursa foto: Comisia Europeană

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. A fost mare scremere cand au ales-o, pentru ca trebuia sa voteze mai intai comisia europeana, apoi consiliul european si inca cateva. Apoi, formarea parchetului european, vad ca dureaza de cativa ani. Si atunci investigarea unui caz de coruptie europeana cat va dura? Deci, mai bine decat sa fii angajat la stat in Romania se pare ca este sa fii angajat la UE.