G4Media.ro

Ministrul Stelian Ion, în apărarea magistraților urmăriți de Inspecția Judiciară pentru opinii:…

sursa foto: Pexels.com

Ministrul Stelian Ion, în apărarea magistraților urmăriți de Inspecția Judiciară pentru opinii: ”Nu putem tolera ca societate ca magistrații să fie urmăriți, filați în timpul lor liber. Dreptul la exprimare este un drept fundamental”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a denunțat ”presiunile asupra magistraților” și ”intimidările menite să-i descurajeze în a se mai exprima liber în privința problemelor sistemului judiciar”, la câteva zile după ce Inspecția Judiciară a cerut suspendarea a trei judecători, acuzați că ar fi făcut politică pe un grup privat de Facebook.

La o zi după ce peste 500 de magistrați au trimis o scrisoare deschisă către CSM în apărarea judecătorilor acuzați de Inspecția Judiciară, Stelian Ion arată că ”dreptul la exprimare este un drept fundamental”.

”Nu putem sta cu urechea lipită de ușă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistrații și nu putem tolera ca societate ca magistrații să fie urmăriți, filați în timpul lor liber”, a mai spus Stelian Ion.

Postarea integrală a ministrului Justiției:

Dreptul la exprimare este un drept fundamental. Chiar dacă au o obligație de rezervă, în privința tuturor problemelor care țin de profesia și activitatea lor, magistrații trebuie să se bucure de libertatea de exprimare.

În ultimii ani, luările de poziție curajoase ale magistraților pe tema modificărilor legilor justitiei și a legislației penale au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept și ne-ar fi aruncat cu zeci de ani în urmă.

Presiuni asupra magistraților, sau intimidări menite să-i descurajeze în a se mai exprima liber în privința problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toții să tăcem și să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica și ne vor copleși.

În proiectele de lege am propus întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraților. Nu am agreat nici ideea ca ministrul Justiției sa poată exercita acțiunea disciplinară împotriva magistraților.

De asemenea, deși am primit la rândul meu unele critici la adresa activității de ministru din partea unor magistrați, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut și să recepționez ideea. Nu putem sta cu urechea lipită de ușă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistrații și nu putem tolera ca societate ca magistrații să fie urmăriți, filați în timpul lor liber.

Îi rog pe magistrați să nu tacă și să nu se teamă. Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință, dar și să vorbească despre problemele și pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru și limbaj elegant, așa cum le stă bine unor magistrați.

  • Citește și:

Peste 500 de magistrați au trimis o scrisoare deschisă către Consiliul Superior al Magistraturii, în apărarea judecătorilor acuzați de Inspecția Judiciară că au făcut politică pe un grup privat de Facebook

Un judecător este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară pentru opiniile dintr-un grup privat de Facebook/ Două asociații de magistrați îi cer demisia lui Netejoru pentru dublu standard

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Salut
    Stelica, toba mica ,atentie, judecatorii au statut deosebit, inclusiv salarii mega , sa-si spuna opiniile
    in cadrul forurilor lor, organizatii profesionale, instante.
    Pueblo, ca mine ,poate spune orice,e liber, ca tot nu-l
    asculta nimeni.
    Iara tu , gura sparta , nu mai vorbi inaonte sa gandesti

    • Aha, adica oricine in tara asta sa aiba dreptul sa faca filaje?!?

    • Adica omul nu poate sa discute nici cu nevasta, nici cu prietenii la o masa, nici pe un forum privat.

      Ca niste smecheri il fileaza in continuu si il inregistreaza. Si apoi cer sa ii se ia capul pentru opinii discutate in mediul PRIVAT. Cum face Netejoru acum.

      Mai rau, delictul asta de opinie (repet, pentru opinii exprimate intr-un mediu privat) se aplica strict celor pe care Netejoru ii percepe ca „dujmani”. Tabara „lui” e libera sa isi expuna cele mai diverse si mai politice opinii pe luju.ro sau la Antena 3.

      Mare mizerie in tara asta. Netejoru asta mai sta mult in postul asta? Ca deja a facut prea multe.

    • Si uite si exemplificarea. Postare PUBLICA președinta Secției a VI-a civile a Tribunalului București. Evident, Inspectia Judiciara a lui Netejoru nici macar nu s-a gandit sa ia vreo masura. Pentru unii muma, pentru altii, ciuma.

      “Gândurile unui român… Nominalizarea aceluiași premier, arata că, pentru domnul Iohanis, Constituția reprezintă o carte scrisă într-o limbă necunoscută dânsului! Constat că, după 30 de ani, unii tânjesc după dictatură și asta arată că cei care au murit în ’89, au murit degeaba! Dispreț total! Nu ați înțeles nimic despre acest popor, nu ați înțeles nimic despre ceea ce înseamnă democrația! Să vă fie rușine! Daca aș putea, v-aș suspenda…ieri! Români, ‘bucurați-vă’! Dictatura s-a reinstaurat în mod…’democratic’!”

      Repete, Stelica trebuie sa prinda curaj sa si porneasca demersurile pentru destituirea lui Netejoru. Motivele sunt reale si fara numar. Netejoru foloseste deja o institutie cheie a statului in scop privat.

    • eu zic sa nu mai vb tu!!!!
      ala de pe FB era grup privat. in caz ca nu stiai, tu nu puteai intra, de exemplu. si care ar fi logica lui daca nu poti vb pe el? pai atunci de ce il mai faci?
      nu ca ai intelege tu nuantele astea.

  2. Cel mai tare e sa pui filaj la vedera la cei care ti-au semnat ca primarul…. Tot asa 11 luni. Cui pe cui. Costa dar descurajeaza.

  3. Se referă la magistrații ăia care stăteau la spriț cu jurnaliști în timpul liber???

    Aoleu, să nu desconspire cineva securiștii din presă și magistratură, sari pe ei, Stelică!!!

  4. Mulți dobitocii care dau înainte cu privatul. Cum ar veni dacă unii în privat ar conveni sa ii facă nasoale altuia nu sar mai pune! Luați ba și citiți jurisprudență de la prea înalta secția penala unde chiar pensionabilul ionut ul zice ca activitatea infracțională este strâns legata de conspirativitate… mai ales când nu avea probe directe. Singurul dar singurul asumat este Vasilică, măcar ala a asumat public toate criticile nu ca astialati curajoși dupe perdea.

  5. Sa inteleg ca cei care au dreptul „sa atace Justitia” sunt doar magistratii. Daca o alta persoana publica avea opiniile acestea, era repede ca atac la independenta justitiei.

  6. Ia stelica, uite pe cine aperi tu:

    https://www.csm1909.ro/Statements.aspx

    Salarii de 25.000 ron net per luna, chirii de 1000 euro net pe luna (ei stau in casele altora… la munte si la mare!)
    saracii la 45 de ani sunt la pensie, pensie mai mare decat salariul!

    Stelica, DNA e mort in fasa! v-ATI TRANSFERAT TOTI HOTII SI TOTI ACOPERITII IN ARDEAL, mari justitiari, ei fiind cei mai mari hoti!
    Hoti in DNA, hoti in toata justitia romana, toti fura cu acte!

    Cum sa iei ma chirie de 1000 euro pe luna… cand tu ai salariu de la stat de 25.000 ron net per luna ?

    Unde va e morala ???