G4Media.ro

Ministrul ucrainean al energiei: România ia în calcul posibilitatea de a transfera…

Sursa foto: Olga MALTSEVA / AFP

Ministrul ucrainean al energiei: România ia în calcul posibilitatea de a transfera Ucrainei o parte din profitul companiilor energetice / România respinge informația

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat că România ia în calcul posibilitatea de a redirecționa o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, potrivit agenției ucrainene RBC. Potrivit oficialului ucrainean, care s-a întâlnit cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu, aceste companii au încasat mulți bani ca urmare a creșterii prețurilor după invazia declanșată de Rusia în Ucraina.

  • UPDATE 2: În acest moment nu se pune problema redirecționării unei părți din veniturile companiilor românești din domeniul energiei pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, a declarat pentru Economedia ministrul Energiei Sebastian Burduja.
  • UPDATE 1: Ministerul român de Externe a furnizat precizări legate de articolul din presa ucraineană. Potrivit MAE, ”discuțiile dintre cei oficiali nu au vizat aspectele semnalate în conținutul preluat în sursele citate deoarece exced competențele Ministerului Afacerilor Externe. Suplimentar, menționăm că instituțiile ucrainene au operat deja actualizări care reflectă conținutul discuțiilor dintre cei doi demnitari” (vezi la finalul articolului precizările complete ale MAE).

Halușcenko și Odobescu s-au întâlnit în marja Conferinței privind reconstrucția Ucrainei, găzduită de Londra, între 21 și 22 iunie. Cei doi oficiali au discutat despre asistența acordată domeniului energetic ucrainean pentru refacerea infrastructurii distruse de atacurile rusești. ”În timpul întâlnirii, miniștrii au acordat o atenție deosebită apelului Ministerului Energiei al Ucrainei către partenerii străini de a împărți veniturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obținut ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina și care a dus la majorări semnificative de preț pe piețele de energie și, apoi, la venituri neplanificate pentru cei de pe piața respectivă” – se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Kiev.

Ca răspuns la acest apel, notează instituția, ministrul român al energiei, Virgil Popescu, a informat partea ucraineană despre disponibilitatea României de a examina această inițiativă. În cadrul întâlnirii de la Londra, Herman Halușcenko și Luminița Odobescu au analizat modalități și direcții de implementare a intențiilor respective.

Agenția ucraineană RBC notează că, anterior, ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat că
societățile energetice internaționale care au realizat profituri ”incredibile” din cauza creșterilor prețurilor în timpul războiului ar trebui să folosească o parte din acești bani pentru a reface infrastructura energetică distrusă a Ucrainei.

Primele cinci companii – BP, Chevron, ExxonMobil, Total și Shell – au obținut anul trecut un profit record de 200 de miliarde de dolari, față de câștigul din anul anterior – potrivit ministrului ucrainean al energiei. Prima decizie de a aloca 10% (12 milioane de euro) din profiturile excedentare pentru refacerea Ucrainei a fost luată de compania internațională Ignitis Group, cu sediul la Vilnius (Lituania).

Potrivit Băncii Mondiale și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, sistemul energetic al Ucrainei rămâne extrem de vulnerabil, funcționând cu o marjă limitată de siguranță. Daunele aduse sistemului energetic al Ucrainei – cu excepția distrugerii hidrocentralei Kahovka – se ridică la peste 10 miliarde de dolari.

UPDATE: Ministerul român de Externe a furnizat precizări legate de articolul din presa ucraineană. Potrivit MAE, ”discuțiile dintre cei oficiali nu au vizat aspectele semnalate în conținutul preluat în sursele citate deoarece exced competențele Ministerului Afacerilor Externe. Suplimentar, menționăm că instituțiile ucrainene au operat deja actualizări care reflectă conținutul discuțiilor dintre cei doi demnitari”.

Precizările complete:

Referitor la preluarile media din data de 23 iunie, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
În cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu cu ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galushchenko, desfășurată în contextul participării la Conferința privind reconstrucția Ucrainei (Londra, Regatul Unit), în perioada 20-21 iunie 2023, șeful diplomației române a reconfirmat interesul României pentru dezvoltarea conexiunilor energetice cu Ucraina, proces necesar pentru consolidarea securității energetice a ambelor state, precum și a regiunii în ansamblu. În acest context, ministrul român a evocat utilitatea formatului trilateral de cooperare dezvoltat împreună cu Republica Moldova.

Ministrul Gherman Galushchenko a adresat mulțumiri României pentru sprijinul acordat în refacerea infrastructurii energetice distruse de atacurile rusești.

Discuțiile dintre cei oficiali nu au vizat aspectele semnalate în conținutul preluat în sursele citate deoarece exced competențele Ministerului Afacerilor Externe. Suplimentar, menționăm că instituțiile ucrainene au operat deja actualizări care reflectă conținutul discuțiilor dintre cei doi demnitari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Daa, cum sa nu! Ucraina nu stie ce foame mare de bani e la guvernanrii nostri! Transferam profit ca sa crestem deficitul bugetar?

  2. Genial!
    Deci companiile energetice au făcut profituri uriașe pe spatele românilor și direcționează banii pentru… RECONSTRUCȚIA UCRAINEI!

    • vezi cazul Chinei – Belt &Road Initiative … reconstructia sau mai general spus, investitiile in reconstructia Ucrainei inseamna si castiguri pentru investitor. De ce crezi ca se inghesuie alte state cu asistenta militara sau umanitara ? Pentru un loc la coada mai bun la acordarea contractelor. Sa speram ca undeva pe langa Iohannis sunt minti luminate care chiar au un plan romanesc de investitii in Ucraina, contra unor profituri, sub diverse forme.

    • Remind me, s-a terminat războiul, încheiat pacea, ceva?
      1. „Profiturile extraordinare” ale companiilor energetice sunt făcute exclusiv pe seama speculării crizei și exclusiv pe spatele românilor
      2. Nu există nici o garanție că aceste profituri se vor repeta
      3. O Ucraină reconstruită, chestie care va dura oricum decenii, nu este altceva decât un concurent al României. Deja înainte de război era un concurent redutabil, de la cereale la oțel. Cinic vorbind, interesul economic al României este ca economia Ucrainei să fie la pământ, nicidecum să PLĂTIM pentru a o reconstrui.

    • 4. SEN e varză, închidem capacitățile de producție pe cărbune fără a pune în loc ceva echivalent, cu disponibilitate 100%! Dacă nu bate vântul, „rolling blackouts” scrie ps noi! Cam ce nivel de tâmpenie ruptă de realitate ar fi să investim în SEN al Ucrainei în loc să investim în cel românesc?
      Înțeleg iureșul „să facem, să dregem, să sprijinim Ucraina” dar nu cu prețul împușcării în propriul picior!

    • Reconstrucția Ucrainei este o mină de cifră de afaceri și profit pentru cei ce vor participa, crezi că se face ceva pe gratis? E la fel cum a fost și aderarea României la civilizația occidentală, a trebuit să trecem la standarde occidentale iar toată tehnologia necesară o aveau chiar occidentalii(vămi, digitalizare, standarde de producție, autostrăzi, protecția mediului, etc.), pentru care plătim, poate prin împrumuturi, poate prin fonduri UE, poate prin părți sociale, etc. Așa și cu Ucraina, să zicem că facem infrastructură energetică în Ucraina, dacă facem pe banii noștri mai toată infrastructura va fi proprietatea entității românești care a finanțat.

    • @Dan Ioan. România a mai trecut printr o experiență tragică în anii ’80 cu Ucraina,finantand cu aprox.900 milioane dolari la cursul din ’89 combinatul de la Krivoi Rog. Amintim și de cei care s au stins la combinat,oameni despre a căror soartă statul roman nu a scos un cuvânt vreme de 40 de ani. A mai văzut România vreun ban ,a adus cineva recunoștința celor stinsi ?…Astăzi nu suntem capabili sa ne întreținem singuri,nu depășim nivelul de țară asistată și avem pretenția de finanțări externe…Și da,livrez echipamente dar plătești.Cine ? UE ,Ucraina ,USA nu ne interesează atâta timp cât facturile sunt plătite…Și nu amestecam asta cu eroismul poporului ucrainean.

  3. Presupun că este vorba de folosirea profitului ca investiție in Ucraina, investiție ce va genera profit la rândul ei

  4. Redirecționare profit către Ucraina înseamnă bani produși în România și direcționați către industria de echipamente energetice din Germania ( Siemens, AEG Power,etc. )…România producea echipamente electrice de înaltă tensiune dar industria a fost pusă deliberat la pământ. Aceste echipamente puteau ajunge azi în tari din vecinătatea noastră, țări care stau cu generatoarele pe străzi,având stațiile, centralele,rețelele distruse…Hale care produceau aceste echipamente la noi sunt părăsite, gata de demolare,viitorii ingineri merg în vest la muncă, tinerii care ar tb.sa învețe o meserie în aceste hale sparg semințe în fața blocului sau stau în săli cu păcănele…Nu bani tb.sa dăm noi Ucrainei ci echipamente produse în țară…

  5. Eu mă întreb altceva. Profiturile uriașe s-au făcut prin sacrificiul nostru, acceptând prețurile de speculă. În cazul redirecționării sau investițiilor sau ce nume mascat vor purta aceste ajutoare pentru Ucraina cu cât se vor mări facturile noastre? Pentru că tot noi vom plăti și refacerea Ucrainei și următoarele profituri…