Ministrul ungar al Justiției: Guvernul va răspunde „atacurilor fără precedent de la Bruxelles. Noi considerăm protejarea copiilor mai importantă decât cocoloșirea lobby-ului LGBTQ”
Ministrul ungar al Justiției, Judit Varga, susține că Ungaria a fost atacată de Uniunea Europeană (UE) „la un nivel fără precedent doar pentru că Budapesta consideră o prioritate protecţia copiilor şi a familiilor şi de aceea nu doreşte să permită accesul lobby-ului LGBTQ în şcolile şi grădiniţele” din Ungaria.
„Am enervat Bruxellesul doar pentru că noi considerăm protejarea copiilor mai importantă decât cocoloşirea lobby-ului LGBTQ”, a scris Varga luni seara, într-o postare pe Facebook.
Oficialul maghiar amintește că guvernul de la Budapesta a avut „numeroase dispute de-a lungul timpului cu instituţiile de la Bruxelles”, pe care le-a „reglementat oficial răspunzând corect la toate problemele şi preocupările şi, mai mult, a respectat întotdeauna Tratatele UE”.
Judit Varga consideră că sursele recentului raport elaborat de Comisia Europeană despre statul de drept în țările membre UE sunt „părtinitoare şi au reflectat folosirea de standarde duble împotriva Ungariei”, iar „concluziile acestuia sunt incorecte”.
Conform ministrului ungar al Justiției, Uniunea Europeană „se aşteaptă ca organele constituţionale independente ale Ungariei să ia deciziile pe care Comisia Europeană le consideră dezirabile în cazuri specifice, indiferent de fapte şi reglementări”, iar acest lucru „reprezintă un abuz de putere din partea Comisiei”.
Comisia Europeană (CE) consideră că independența justiției și libertatea presei continuă să fie amenințate în Ungaria și Polonia, potrivit raportului CE privind statul de drept în țările UE, publicat pe 20 iulie.
Executivul european dorește să transforme acest raport într-un prim instrument pentru aplicarea mecanismului prin care poate suspenda accesarea fondurilor europene pentru unele state membre.
Judit Varga susține că „independenţa, organizarea şi administrarea justiţiei în Ungaria au fost examinate de foruri internaţionale” și „se poate certifica faptul că actualul cadru constituţional ungar este conform standardelor europene şi asigură mai multe garanţii instituţionale decât multe alte state membre ale UE”.
Oficialul maghiar mai menționează că guvernul ungar „respinge preocupările nefondate şi motivate politic ale CE privind lupta anticorupţie în Ungaria, unde funcţionează o strategie detaliată anticorupţie, un sistem eficient de protecţie a denunţătorilor şi prevederi penale stricte, chiar în comparaţie cu alte state europene”.
De asemenea, Varga subliniază că în Ungaria există un pluralism autentic în mass-media, în contradicție cu evaluarea Comisiei Europene, ba chiar „situaţia din Ungaria este mai echilibrată faţă de peisajul media occidental, dominat de canale de stânga şi liberale, şi toate opiniile politice pot ajunge la public”.
Aceasta mai consideră că „raportul Comisiei Europene privind statul de drept reprezintă un nou instrument de presiuni politice” şi „nu poate servi ca bază pentru viitoare mecanisme sau proceduri”.
Context
Proiectul adoptat în Ungaria a fost inițiat de partidul Fidesz al premierului Viktor Orban, iar acesta interzice diseminarea a ceea ce a numit Orban conținuturi care promovează schimbările de sex sau homosexualitatea în unitățile de învățământ. Proiectul stipulează ca tinerilor de sub 18 ani să nu li se prezinte conținuturi pornografice sau orice alt tip de conținut care ar putea încuraja homosexualitatea sau schimbarea de sex.
Guvernul lui Orban, care şi-a intensificat retorica anti-LGBT după ce economia a fost lovită de criza coronavirusului, a redefinit în Constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi a interzis adopţiile de către cupluri de acelaşi sex. Guvernul a eliminat de asemenea statutul legal al persoanelor transgender, într-o decizie cu aplicare retroactivă despre care Curtea constituţională a afirmat că încalcă legea fundamentală.
Ungaria a adoptat în luna iunie această lege anti-LGBT care interzice „promovarea” homoxualității în rândul minorilor, provocând îngrijări în rândul instituțiilor și statelor Uniunii Europene, dar și a activiștilor pentru drepturile omului. Amendamentul a fost aprobat de 157 de deputați în timpul unei sesiuni parlamentare transmise live la televiziunile maghiare.
Majoritatea liderilor din statele membre UE și-au exprimat cu vehemență dezaprobarea față de proiectul lui Viktor Orban, iar Comisia Europeană a anunțat că va suspenda aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență al Ungariei din cauza problemelor Budapestei cu statul de drept.
De asemenea, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că va iniția demersurile pentru elaborarea unei legi similare cu cea din Ungaria, care „să limiteze reprezentarea sau promovarea în rândul minorilor a homosexualităţii și a schimbării de sex”, în urma unor consultări efectuate în cadrul partidului și al simpatizanților partidului.
Anterior, deputatul Zakarias Zoltan, lider al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) care a intrat în Parlamentul României pe listele UDMR, a anunțat că va depune un proiect de lege intitulat „pentru protecția copiilor”, similar cu cel din Ungaria care a atras critici vehemente din UE.
Citește și:
Sursa foto: Facebook/ Judit Varga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii