G4Media.ro

Ministrul ungar de Externe, despre drepturile minorității maghiare din Ucraina: Legislaţia ucraineană…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Ministrul ungar de Externe, despre drepturile minorității maghiare din Ucraina: Legislaţia ucraineană aprobată la sfârşitul lui 2022 agravează şi mai mult situaţia comunităţii naţionale maghiare, motiv pentru care a fost necesară iniţierea unei acţiuni la instituţiile internaţionale

Guvernul ungar a făcut apel la instituţiile internaţionale pentru a asigura protecţia drepturilor etnicilor maghiari din Transcarpatia, a declarat miercuri, la Strasbourg, ministrul de externe Peter Szijjarto, potrivit Agerpres.

”Aceasta este o problemă arzătoare, deoarece o lege ucraineană recentă va elimina, de fapt, şcolile minorităţilor etnice din această ţară”, a declarat Szijjarto, citat de ministerul său într-un comunicat. Legislaţia ucraineană, aprobată la sfârşitul anului trecut, ”agravează şi mai mult situaţia comunităţii naţionale maghiare, motiv pentru care a fost necesară iniţierea unei acţiuni la instituţiile internaţionale, chiar dacă guvernul (ungar) a îngheţat temporar problema restricţionării drepturilor minorităţilor de către Ucraina”.

”Vrem şi vom proteja drepturile comunităţilor etnice maghiare în toate locurile din lume”, a spus ministrul ungar de externe. Ucraina are în prezent 99 de şcoli primare şi secundare pentru etnici maghiari, dar, conform noii legi, acestea vor deveni şcoli de stat de la 1 septembrie, ”cu un anumit nivel de acces” la educaţia în limba maghiară, a relevat Szijjarto. Începând cu clasa a patra, proporţia orelor de curs ţinute în limba maghiară ar putea fi redusă treptat până la 40%, în timp ce examenele de admitere şi cele finale, precum şi formarea profesională în limba maghiară vor fi eliminate complet, potrivit documentului, citat de Szijjarto.

Şeful diplomaţiei ungare a salutat faptul că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va sesiza Comisia de la Veneţia la iniţiativa Ungariei şi a României şi a adăugat că organismul va veni cu o poziţie până în iunie. ”Sperăm sincer că comunitatea internaţională, Uniunea Europeană şi alte organizaţii internaţionale vor face ca Ucraina să pună în aplicare poziţia Comisiei de la Veneţia, aşa cum au făcut-o în mai multe rânduri în privinţa unor acte legislative maghiare”, a spus el.

”Ungaria este alături de Ucraina… dar ne aşteptăm ca Ucraina să restabilească drepturile minorităţii etnice maghiare în ceea ce priveşte folosirea limbii materne”, a declarat Szijjarto, adăugând că ”nu cerem drepturi pentru maghiarii din Transcarpatia pe care nu le aveau înainte”. ”Vrem să restabilim situaţia care a existat până în 2015, când aceste drepturi au fost îngrădite pentru prima dată”, a adăugat el.

De asemenea, ministrul de externe de la Budapesta a adăugat că lupta pentru drepturile etnicilor maghiari din Ucraina este o prioritate absolută pentru diplomaţia ungară. Ucraina ”a încălcat şi restrâns treptat drepturile etnicilor maghiari” într-un proces care a ”determinat în mod fundamental” legăturile bilaterale în ultimii 7-8 ani, a spus Szijjarto.

Mai devreme în cursul zilei, ministrul ungar de externe s-a întâlnit cu şeful Curţii Europene a Drepturilor Omului şi cu oficiali de rang înalt ai Comisiei de la Veneţia, ai Consiliului Europei şi ai Adunării Parlamentare a acestuia, relatează Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu sunt specialist în litere dar, drepturile naționale maghiare din Ucraina… Sau drepturile minorității maghiare din Ucraina?

  2. ce cauta Romania sa semneze un asemenea document alaturi de unguri?

  3. Dupa Rusia Kieveana urmeaza Ungaria Kieveana ! (Nu ca ukrainienii, din punctul asta de vedere, n-ar fi boțogaşi – si nu de azi de ieri , vezi acuzatiile furibunde cum ca România are pretentii teritoriale vis-à-vis de Ukraina, dorind anexarea Basarabiei- de aceea am reactionat si noi. Pâna una alta, am anexat, slava Domnului, o multime de ukrainieni cari par a nu se plânge.)

  4. Câtă vrăjeală cu comunitățile astea, dacă nu le place sa ii cheme acasă pe etnici lor și să le de-a ajutoare și prime de relocare. Așa ar putea să ceară și Romania Italiei și Spaniei tot felul de măgari, dar se pare că etnicilor nu le pasă de guvernele lor, că tocmai de aia au plecat din tara natala. Sau treabă asta funcționează dublu standard. Dacă ești o țară mai săracă ai pretenții dacă îi o țară mai bine poziționată nu comentezi nimic. Plus ca așa acționează și Rusia, își apără cetățeni și invadează tara gazdă.