Ministrul ungar de Externe acuză Comisia Europeană că a orchestrat oprirea transportului de petrol rusesc prin Ucraina
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a acuzat marți Comisia Europeană că a orchestrat oprirea unor livrări de petrol rusesc în bloc prin Ucraina și a avertizat că disputa ar putea duce la o criză energetică, transmite Associated Press.
Ucraina a adoptat luna trecută sancțiuni împotriva Lukoil – cea mai mare firmă nestatală din Rusia – prin care au interzis tranzitul petrolului său prin conducta Drujba („Prietenia”) prin Ucraina și în Ungaria și Slovacia. Ungaria primește cea mai mare parte a țițeiului său din Rusia, din care aproximativ jumătate provine de la Lukoil.
Măsura a stârnit furia oficialilor din Slovacia și Ungaria, care au susținut că blocarea aprovizionării le va pune în pericol securitatea energetică. Cele două țări au amenințat cu acțiuni în justiție împotriva Kievului dacă nu se permite reluarea livrărilor de țiței ale Lukoil.
Marți, Szijjártó a criticat Comisia Europeană într-o postare pe Facebook, scriind că aceasta „nu a făcut nimic” în săptămâna de când Budapesta și Bratislava i-au cerut să intervină în disputa privind petrolul.
„În ciuda amenințării la adresa securității energetice a două state membre ale UE … Bruxelles-ul rămâne tăcut”, a scris Szijjártó, adăugând că fie Comisia este prea „slabă” pentru a proteja interesele Slovaciei și Ungariei, fie „Bruxelles-ul, nu Kievul, a inventat totul”.
„Comisia Europeană, și președintele Ursula von der Leyen personal, trebuie să spună adevărul imediat: a cerut Bruxelles-ul Kievului să interzică livrările de petrol?” a scris Szijjártó. „Și dacă nu, de ce Comisia Europeană nu a luat nicio măsură în mai mult de o săptămână?”
El a reluat afirmațiile anterioare ale Ungariei potrivit cărora blocarea transferurilor Lukoil prin Ucraina a fost un „șantaj” pentru susținerea de către Ungaria a unei încetări imediate a focului și a unor discuții de pace între Moscova și Kiev, o poziție pe care mulți lideri UE și NATO au criticat-o ca fiind o strategie de înduplecare față de Rusia, în ciuda invaziei sale.
Guvernul populist de dreapta al Ungariei, condus de prim-ministrul Viktor Orbán, este considerat cel mai apropiat partener al Kremlinului în UE și s-a rupt de celelalte țări ale blocului prin refuzul de a furniza Ucrainei arme pentru a se apăra împotriva invaziei la scară largă a Rusiei.
Orbán a întârziat, a diluat sau a blocat în mod obișnuit eforturile de a trimite ajutor financiar Kievului și de a impune sancțiuni Moscovei pentru războiul său și a dus o politică externă contradictorie cu vecinul Ungariei devastat de război.
În 2022, UE a adoptat sancțiuni privind importul de petrol rusesc în bloc ca răspuns la declanșarea războiului, deși a fost acordată o excepție Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe, fără ieșire la mare, pentru a le acorda timp să găsească alte surse de țiței.
Săptămâna trecută, șeful de cabinet al lui Orbán, Gergely Gulyás, a declarat că blocarea livrărilor Lukoil ar putea duce la penurii de combustibil, dar a insistat că nu există „niciun motiv de panică”, deoarece Ungaria dispune încă de rezerve. Cu toate acestea, a adăugat el, Ungaria va căuta o soluție la acest impas înainte de luna septembrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii