Ministrul ungar de Externe, în Republika Srpska pentru a acorda regiunii secesioniste 35 de milioane de euro pentru dezvoltare / Dodik, liderul sârbilor bosniaci: Nu ne vom alătura sancțiunilor anti-rusești, în ciuda presiunilor UE și SUA
Republika Srpska (una dintre cele două entități ale Bosniei și Herțegovinei) nu va impune sancțiuni Rusiei, în ciuda presiunilor din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, a declarat un oficial de rang înalt, relatează TASS.
„Trebuie să acționăm în interesul poporului nostru, iar noi [Republika Srpska] nu avem posibilitatea de a ne alătura pachetului de sancțiuni împotriva Federației Ruse, în ciuda așteptărilor auzite din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite”, a declarat vineri membrul sârb al președinției Bosniei și Herțegovinei, Milorad Dodik, la o conferință de presă comună cu ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului, Peter Szijjarto.
La 3 iunie, Consiliul UE a adoptat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv un embargo amânat asupra livrărilor maritime de petrol și produse petroliere din Rusia. Interdicția privind livrările maritime de petrol a fost amânată până la începutul lunii decembrie, iar pentru produsele petroliere – până în februarie 2023.
Context
În urma promisiunii Ungariei de a aloca un total de 100 de milioane de euro pentru Republika Srpska, ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a venit vineri în Bosnia pentru a da curs primei runde, scrie Balkan Insight.
În prima fază a programului, guvernul maghiar va lansa o invitație de participare la licitații pentru a distribui 35 de milioane de euro în fonduri de dezvoltare între companiile mici și mijlocii locale, a declarat Szijjarto la conferința de presă comună cu Milorad Dodik. În cadrul acestui program, peste 1.400 de companii vor putea solicita o sumă maximă de 25.000 de euro pentru a achiziționa bunuri fabricate în Ungaria, a spus el. O a doua rundă, care implică alte 35 de milioane de euro, va fi alocată anul viitor.
Apelul deschis pentru finanțare ar trebui să înceapă în septembrie și să dureze până la jumătatea lunii octombrie.
Ungaria este un aliat apropiat al Republicii Srpska, iar Dodik a mulțumit guvernului lui Orban pentru ajutorul pe care îl oferă Ungaria.
Orban s-a opus sancțiunilor UE împotriva lui Dodik atunci când Germania le-a propus în decembrie anul trecut, citând acțiunile secesioniste ale lui Dodik.
Orban a descris atunci Serbia și entitatea dominată de sârbi din Bosnia ca fiind „esențiale pentru stabilitatea Balcanilor de Vest” și a îndemnat noul guvern german să integreze regiunea în UE, în loc să o pedepsească, ceea ce „ar putea duce la probleme și mai mari”.
„Nu avem nevoie ca Occidentul să vorbească despre noi, ci cu noi”, a declarat Dodik la conferința de presă, referindu-se la declarația lui Orban de anul trecut.
„Nu apărați un ‘băiat rău’, ci pe cineva care gândește diferit și vrea să își pună în aplicare politicile”, a adăugat el.
Orban și-a oferit atunci întregul sprijin în spatele liderului sârbilor bosniaci, numindu-l un politician ales în mod democratic și avertizând Occidentul că demersurile de „exorcizare a lui Dodik”, care a amenințat în repetate rânduri că va scoate Republika Srpska din Bosnia și Herțegovina, ar fi periculoase.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank