Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, laude după întâlnirea cu Luminița Odobescu: Ministrul român de externe a luat întotdeauna o poziție corectă în ceea ce privește Ungaria în dezbaterea politică europeană supraîncălzită / Odobescu:
UPDATE 16.45: Ministrul Luminița Odobescu a deschis subiectul aderării la spațiul Schengen, iar ministrul ungar Péter Szijjártó ”a oferit asigurări privind sprijinul ferm al Budapestei pentru finalizarea procesului, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre”, potrivit unui comunicat al MAE.
”Ministrul Luminița Odobescu a arătat că România a fost și rămâne interesată de promovarea unei abordări deschise, întemeiată pe conlucrare și cooperare, care să permită valorificarea pe deplin a potențialului nostru bilateral. De asemenea, a subliniat dorința de a fi identificate noi oportunități de cooperare și dezvoltare de proiecte comune, în domenii precum infrastructură, transporturi, energie, afaceri interne. Este, astfel, vizată oferirea unui plus de substanță Parteneriatului Strategic bilateral, element fundamental al cooperării bilaterale”, mai arată comunicatul MAE.
Articol inițial: Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a lăudat poziția României față de Ungaria după întâlnirea de miercuri cu Luminița Odobescu, ministrul român de externe. El a spus într-o postare pe rețelele sociale că România a avut ”o poziție corectă”, cu referire la faptul că multe state UE boicotează acțiunile Ungariei din cauza vizitelor premierului Viktor Orban la Moscova și Beijing.
”Dacă privim înapoi la ultimii zece ani, putem spune fără exagerare că cooperarea Ungariei și României în politica internațională este acum în cea mai bună formă. În dezbaterea politică europeană supraîncălzită din ultimele săptămâni și luni, ministrul român de externe a luat întotdeauna o poziție corectă în ceea ce privește Ungaria”, a scris Péter Szijjártó.
Reamintim că România nu s-a raliat boicotului organizat de mai multe state membre UE, care au refuzat să-și trimită miniștrii la reuniunile organizate de guvernul Ungariei în calitate de președine al Consiliului UE.
”Relaţiile noastre bilaterale se dezvoltă excelent în domeniile transporturilor, economiei şi energiei, cu siguranţă pe baza recunoaşterii faptului că cooperarea cu bunii vecini este mult mai benefică decât duşmănia. Desigur, toate acestea nu înseamnă că nu avem probleme comune de rezolvat”, a mai spus ministrul ungar.
Ministerul român de Externe nu a furnizat nici un comunicat oficial până la ora publicării acestui articol.
Szijjártó Péter a venit miercuri la București, unde participa la o conferință pe teme de energie. A cincea reuniune a parteneriatului Transatlantic pentru Energie și Cooperare Climatică (P-TECC) 23-24 iulie 2024 este organizată de Departamentul pentru Energie al SUA, Ministerului Energiei din România și Atlantic Council Global Energy Center.
P-TECC este principalul instrument prin care miniștrii energiei și delegațiile din Europa Centrală și de Est abordează problemele energetice din Europa și stabilesc căi de cooperare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii