G4Media.ro

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, laude după întâlnirea cu Luminița Odobescu:…

Foto: Szijjártó Péter / Facebook

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, laude după întâlnirea cu Luminița Odobescu: Ministrul român de externe a luat întotdeauna o poziție corectă în ceea ce privește Ungaria în dezbaterea politică europeană supraîncălzită / Odobescu:

UPDATE 16.45: Ministrul Luminița Odobescu a deschis subiectul aderării la spațiul Schengen, iar ministrul ungar Péter Szijjártó ”a oferit asigurări privind sprijinul ferm al Budapestei pentru finalizarea procesului, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre”, potrivit unui comunicat al MAE.

”Ministrul Luminița Odobescu a arătat că România a fost și rămâne interesată de promovarea unei abordări deschise, întemeiată pe conlucrare și cooperare, care să permită valorificarea pe deplin a potențialului nostru bilateral. De asemenea, a subliniat dorința de a fi identificate noi oportunități de cooperare și dezvoltare de proiecte comune, în domenii precum infrastructură, transporturi, energie, afaceri interne. Este, astfel, vizată oferirea unui plus de substanță Parteneriatului Strategic bilateral, element fundamental al cooperării bilaterale”, mai arată comunicatul MAE.

Articol inițial: Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a lăudat poziția României față de Ungaria după întâlnirea de miercuri cu Luminița Odobescu, ministrul român de externe. El a spus într-o postare pe rețelele sociale că România a avut ”o poziție corectă”, cu referire la faptul că multe state UE boicotează acțiunile Ungariei din cauza vizitelor premierului Viktor Orban la Moscova și Beijing.

”Dacă privim înapoi la ultimii zece ani, putem spune fără exagerare că cooperarea Ungariei și României în politica internațională este acum în cea mai bună formă. În dezbaterea politică europeană supraîncălzită din ultimele săptămâni și luni, ministrul român de externe a luat întotdeauna o poziție corectă în ceea ce privește Ungaria”, a scris Péter Szijjártó.

Reamintim că România nu s-a raliat boicotului organizat de mai multe state membre UE, care au refuzat să-și trimită miniștrii la reuniunile organizate de guvernul Ungariei în calitate de președine al Consiliului UE.

”Relaţiile noastre bilaterale se dezvoltă excelent în domeniile transporturilor, economiei şi energiei, cu siguranţă pe baza recunoaşterii faptului că cooperarea cu bunii vecini este mult mai benefică decât duşmănia. Desigur, toate acestea nu înseamnă că nu avem probleme comune de rezolvat”, a mai spus ministrul ungar.

Ministerul român de Externe nu a furnizat nici un comunicat oficial până la ora publicării acestui articol.

Szijjártó Péter a venit miercuri la București, unde participa la o conferință pe teme de energie. A cincea reuniune a parteneriatului Transatlantic pentru Energie și Cooperare Climatică (P-TECC) 23-24 iulie 2024 este organizată de Departamentul pentru Energie al SUA, Ministerului Energiei din România și Atlantic Council Global Energy Center.

P-TECC este principalul instrument prin care miniștrii energiei și delegațiile din Europa Centrală și de Est abordează problemele energetice din Europa și stabilesc căi de cooperare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Atenție,
    Rădăuțanu e trol PSD-ist.

    Guvernul Psd + anexa Pnl e plin de simpatizanți ruși. Posibil și această nulitate, Odobescu, să fie rusofilă, dacă o laudă sluga bolșevicilor Szjjiarto.

  2. Cu exceptia faptului ca premierul suveranist al Ungariei nu prea e interesat de faptul ca in Constitutia Romaniei se vorbeste ceva despre un stat roman suveran,si repeta de cate ori vine neinvitat in Romania ca Transilvania nu e teritoriu romanesc,daaaa,relatiile ungaro-romane sunt „in cea mai buna forma”.

  3. De ajutat cu Schengenul nu ne pot ajuta,cel mult sa nu ne incurce. Sa vedem totusi cum vor vota daca printr-o minune Austria ar schimba votul.
    Nu as fi prea optimist in privinta maghiarilor ca ar vota pentru Romania in Schengen daca ei ar fi votul decisiv. Teama ca producatorii europeni sa plece in Romania,avand in vedere raporturile Ungariei cu UE,ar fi prea mare. Chiar si acum fac totul pentru a ingreuna traficul comercial la.granita cu Romania. Cozile alea de multi km sunt create artificial de partea maghiara

  4. Păi este doar interesul nostru să intrăm in Schengen? Dacă sunt întregi la minte, este interesul național al Ungariei să intrăm in NATO! In acel moment, pe jumătate se reconstituie Ungaria!
    Sunt inmarmurit că în urma cu ani de zile Ungaria S-A OPUS!!!!
    Dacă adoptăm euro și o politică comună europeană financiară practic Ardealul va fi al Ungariei din nou!

  5. Ruta comerciala prin Serbia e mult mai rapida pentru conexiunea cu porturile la Mediterana sau Adriatica,asadar acolo nu exista vreun motiv ca Romania sa adere la Schengen.
    De romanii de etnie maghiara au nevoie in Romania,nu au ce face cu ei in Ungaria.
    Si ar mai fi si motivul principal: Aderarea la Schengen cu siguranta,ar scadea numarul euroscepticilor din Romania,si asta nu ar fi deloc in folosul Rusiei.

  6. O s-o ivite pe Odobescu la Tusnad să le zică vreo două vorbe despre independența Ținutului.

  7. Rădăuțanu
    Nu știu dacă locuiești în România sau la Tiraspol, dar dacă ai posibilitatea să stai de vorbă cu angajați ai guvernului și ministerelor (de la vârf până la portar), cu militari (de la generali până la soldați), o să constați că peste 95% sînt îmbibați cu propagandă Rusiei, cu tâmpenii gen „hegemonul” Sua, imperialismul occidentului, cum vrea occidentul să spolieze resursele estului, cum vestul a provocat Rusia, etc.

    Știi foarte bine, că și tu ești școlit la fel, doar fiind trol arondat la G4media, ești puțin mai subtil.

  8. Dragostea Psd-ului pentru Udmr e de notorietate, 90% dintre guvernele Psd au avut ONG-ul separatist finanțat de Ungaria în componență.

  9. Cu Serbia datorita prieteniei prin alianta au niste acorduri care fac traficul comercial foarte lejer(cum ar fi si la granita cu Romania daca nu l-ar sabota ungurii mereu).
    In rest sa speram ca ai dreptate si dintr-o data vor sa fie buni vecini,nu mai vor Transilvania,nu ii mai intereseaza daca iau o decizie in favoarea Romaniei si in detrimentul Rusiei,nu ii mai intereseaza ca in cazul acceptarii Romaniei in Schengen multi producatori Europeni isi vor muta productia din Ungaria in Romania….

  10. Cam mere cu pere comparatia Romania-Ungaria,Ucraina-Rusia. Adica atunci cand unii ii invadeaza pe altii si le dis
    trug tara e cam greu sa le spui sa fie prieteni ca si noi suntem.
    Austriecii poate il respecta pe Orban,dar cu siguranta Orban nu ne respecta pe noi la cum calca in picioare Constitutia Romaniei la fiecare vizita. Si cum Ungaria e Orban in acest moment,nu ne putem astepta decat la relatii intre tari ca si pana acum:foarte proaste,si cat mai multe bete in roate din partea Ungariei

  11. Avem Ministru de Externe?

  12. @axa răului sunt foarte bine, pentru că nu mă deranjează ca Ungaria să-și acceseze teritoriile istorice iar cetățenii români de etnie maghiară să poată trăi ca in Ungaria iar ungurii să vină in Ardeal ca in Ungaria, atâta timp cat totul este in PACE. La fel cum nu vreau ca România să se unească cu Republica Moldova, Bugeac, Bucovina, vreau ca Ucraina, Republica Moldova să intre inițial in UE, apoi in Schengen! Astea sunt soluțiile de oameni întregi la minte, nu ce propune Putin, război revanșard, copii morți, pentru ce? Că inițial i se propusese inclusiv Rusiei să intre in UE si NATO!
    Dar nu, dacă nu este el Țar, care să poată încălca legea nu se simte bine, nu-i place UE si NATO!