Ministrul ungar de Externe spune că țara sa are garantată aprovizionarea cu țiței „pe termen lung”, chiar dacă membrii Comisiei Europene nu ar fi făcut nimic împotriva măsurilor ucrainene care le amenința securitatea energetică
Negocierile care vizează garantarea aprovizionării pe termen lung cu țiței în Ungaria se apropie de final, a transmis ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Péter Szijjártó, în pauza unei ședințe de Guvern, referindu-se la parteneriatul început de compania maghiară Mol cu compania petrolieră de stat din Oman încă din 2022.
Oficialul maghiar a subliniat că membrii Comisiei Europene nu au făcut nimic împotriva măsurilor ucrainene care amenințau securitatea energetică a Ungariei și Slovaciei, relatează hirado.hu.
Potrivit lui Szijjártó, „conflictele care au loc în lume se agravează din ce în ce mai mult, iar așa zisele negocieri nu se îndreaptă în direcția încheierii păcii”, situația fiind valabilă și în regiunea Europei Centrale, „pentru că războiul din Ucraina e mai mult un semn de escaladare”. Aceste conflicte „pot avea un impact foarte grav asupra securității energetice” motiv pentru care Guvernul ungar și-a revizuit strategia, mai spune Szijjártó.
„Din păcate, Comisia Europeană continuă să se comporte într-un mod inacceptabil în legătură cu faptul că Ucraina a interzis practic livrările companiei petroliere ruse Lukoil către Ungaria și Slovacia. Mișcarea ucraineană afectează semnificativ aprovizionarea cu țiței a Ungariei, iar Comisia de la Bruxelles avea obligația să ia măsuri, pentru că Ucraina a încălcat acordul cu Uniunea Europeană, acord conform căruia nu poate bloca tranzitul transportatorilor de energie în direcția statelor membre ale Uniunii Europene”, a reamintit Szijjártó.
Oficialul ungar a mai spus că „este clar că Ungaria nu poate conta pe sprijinul Comisiei Europene”, deși acțiunea Ucrainei a provocat probleme serioase nu doar Ungariei ci și Slovaciei, și că din acest motiv se mizează pe alte soluții pentru asigurarea aprovizionării cu țiței pe termen lung.
Reamintim că Ungaria a început încă din 2022 negocieri cu oficialii arabi pentru importul de țiței și gaze din Oman. „Negocierile se apropie deja de final, așa că putem spune că, pe lângă măsurile temporare aplicate pe termen scurt și mediu, putem garanta și pe termen lung aprovizionarea cu țiței a Ungariei, în ciuda acțiunilor și indiferenței Kievului și Bruxellesului”, a spus Szijjártó.
Ministrul a mai menționat că și aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei merge bine, nefiind afectată de amploarea luptelor dintre Rusia și Ucraina, deoarece livrările sunt rezolvate integral prin conducta Turkish Stream, prin Turcia, Bulgaria și Serbia.
Trebuie subliniat că cea de-a doua conductă a gazoductului Turkish Stream prin care vor fi tranzitate anual aproape 16 de miliarde de metri cubi de gaze rusești spre Europa Centrală, ocolind Ucraina și Moldova, va fi redirecționată spre Bulgaria, potrivit publicației „HaberTurkish”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank