Ministrul ungar de externe: Europa nu poate realiza neutralitatea climatică fără energie nucleară
Europa nu poate realiza neutralitatea climatică până în anul 2050 fără energie nucleară, de aceea Uniunea Europeană trebuie să termine cu discriminarea negativă a energiei atomice – a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar pentru afaceri externe şi relaţii economice internaţionale, marţi, la Praga, în expunerea sa în cadrul celei de-a 6-a ediţii a conferinţei despre energia atomică în Europa Centrală, transmite MTI, citată de Rador.
“UE trebuie să asigure condiţii egale, ba mai mult, ar trebui să susţină răspândirea producţiei de energie nucleară, dat fiind că centralele nucleare produc energia electrică în condiţii ecologice, sigure, ieftine şi previzibile pe termen lung” – a subliniat Péter Szijjártó.
Domnia sa a precizat că Ungaria se află în poziţie fruntaşă în lupta împotriva schimbării climatice, iar investiţiile sale vor permite ca în anii 2030, 90% din producţia de energie electrică a Ungariei să fie neutră din punctul de vedere al emisiei de dioxid de carbon. “Această performanţă este unică în Europa, aşa cum şi în lume sunt foarte puţine ţări, 21 la număr, care sunt capabile să-şi crească încontinuu performanţa economică în timp ce îşi reduce emisiile” – a spus ministrul.
Potrivit lui Péter Szijjártó, Ungaria a arătat în mod clar în ultimii ani că atribuie un rol foarte serios energiei nucleare şi propagării energiei ecologice. “În urma investiţiilor de la Paks, după punerea în funcţiune a două noi reactoare atomice, vom putea preveni anual emisia a 17 milioane de tone de dioxid de carbon.
Dacă ţinem cont de cantitatea emisiei anuale a sectorului transporturilor din toată Ungaria, care se ridică la 12 milioane de tone, vedem că prin funcţionarea reactoarelor nucleare de la Paks vom putea elimina sau preveni o emisie de 1,5 ori mai mare” – a explicat ministrul.
Péter Szijjártó a afirmat de asemenea că investiţia de la Paks a devenit cu timpul o investiţie internaţională, deoarece pe lângă investitorul principal, Rosatom, au obţinut contracte cu firme vest-europene sau americane, ca General Electric, fabricantul turbinelor, sau Framatome din Franţa şi societatea germană Siemens, care vor furniza sistemele de comandă.
“Acest proiect este deci unul internaţional. Putem fi mândri că, prin investiţia de la Paks, am creat o platformă pentru o colaborare Est-Vest foarte serioasă, într-o ramură atât de progresistă şi de sensibilă cum este cea a energiei atomice” – a spus Péter Szijjártó.
„Până în ziua de azi a devenit clar că producerea energiei atomice este o formă extrem de progresistă, modernă şi orientată spre viitor, a generării energiei electrice. De aceea, ţările Europei Centrale vor lansa noi proiecte nucleare în cadrul consolidării cooperării ţărilor Grupului de la Visegrád, profitând de faptul că deja de cinci decenii noi folosim energia nucleară în mod paşnic” – a adăugat ministrul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii