G4Media.ro

Ministrul Virgil Popescu dă vina pe furnizorii de energie și-i acuză că…

Sursa foto: Moldovagaz

Ministrul Virgil Popescu dă vina pe furnizorii de energie și-i acuză că au format un cartel prin care țin prețurile ridicate

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a acuzat joi o presupusă înțelegere între furnizori pe piața energiei electrice. Într-un interviu la DCNews, el nu a prezentat dovezi în acest sens, dar a spus că a discutat cu șeful Consiliului Concurenței despre această situație.

„Am discutat astăzi cu președintele Consiliului Concurenței vizavi de un posibil cartel pe prețuri pentru că mi se pare, la un moment dat, că prea sunt prețurile… așa! I-am spus situația, ceea ce cred eu”, a spus ministrul Popescu la DC News.

„O să solicităm și noi Consiliului Concurenței să vedem dacă nu cumva au făcut un cartel împreună. Avem timp! Nu vom da bani de la bugetul de stat în plus. Să vedem dacă nu cumva, într-un cartel, furnizorii au mărit prețurile tocmai ca să facă ce spuneți dvs (n.red. Răzvan Dumitrescu)”, a mai spus Virgil Popescu.

Reamintim că guvernul a declanșat un adevărat desant asupra furnizorilor de gaze naturale și energie electrică. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a cerut Parchetului General să investigheze eventuale infracțiuni, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a înființat Comandamentul pentru Energie, prin care va verifica reclamațiile cetățenilor care susțin că furnizorii le-au emis facturi incorecte, fără a include măsurile de plafonare și compensare, sau cu consum mai mare.

Sursa foto: Moldovagaz

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Si a aflat abia acuma când vor ăștia să cam scape de el?

  2. O singura solutie , nationalizare.

    • Vedeti ca suntem in anul 2022.

    • Vezi ca la majoritatea producatorilor de energie tot statul e actionar majoritar

    • După care Canalul Dunăre – București, finalizat cu sudoarea tuturor președinților, parlamentarilor, miniștrilor, mogulilor, bancherilor samd, cei aflați în poziții de decizie și implicați în toate circuitele: politic, militar, administrativ, juridic, economic, cultural.

    • Si ajung astea ca RADET si tu in bezna

  3. Esti o leguma platita regeste si nu iei nicio masura!
    Mars la ghena!

  4. Cum ziceam, incepem sa mirosim a „Kazakhstan”, statul in disolutie.

  5. pai trei sferturi din producatorii de enrgie sunt in proprietatea statului! adica statul PSD-PNL a facut cartel???

    • E penibil sa nu stiu de la cine primesti curent si gaz.

      Ma uit la comentarii si ma crucesc.

      Gaz produce de exemplu romgaz, dar la clientul casbic ajunge de la engie de exemplu.

      Ori sunteti natarai si nu stiti cine va emite facturile ori faceti pe prostii ( ca furnizorii care zic ca nu au inteles legea ) si va iese de minune

  6. Poate îl dau în judecată firmele acelea pe prostul ăsta de o să-i pară rau că nu a demisionat cu o zi înainte!

  7. Pai iti explic eu cum e , statul are 75 % din productie ( daca e asa cum spui ) dar tu nu primesti gaz de la producator ci de la furnizor ex engie enel etc . Iar astia se pot intelege sa ridice preturile impreuna ca sa nu fuga clientii de la unul la altul . Asta fiind o infractiune economica foarte grava . Iar daca esti prins de alegi cu cateva zeci de mil euro amenda

  8. @Catalin, esti intr-o mare eroare din din nestiinta (sa speram).
    preturile, si la gaz dar mai ales la electricitate, se formeaza in functie de cerere si oferta la fel ca oriunde in Uniunea Europeana pe baza unor mecanisme clare si transparente.
    faptul ca „furnizorii se inteleg sa ridice preturile” este o manipulare ordinara aruncata in spatiul public de personaje incompetente precum acest ministru, fariseii din parlament, inginerul agricultor de la Anre, calificatii de ANPIS, alti pacalici de la protectia consumatorului si inghitita cu voluptate si pe nesmestecate de alti specialisti de pe cealalta parte a televizorului, precum domnia ta.

  9. @zzz . Citesti si te faci ca nu intelegi . Este foarte adevarat ca preturile se fac pe burse in functie de cerere si oferte ( ceea ce e normal ) .

    In conditiile in care statul PLAFONEAZA pretul si suporta o parte din factura , iar tu furnizor trimiti milioane de facturi fara plafonare si fara discountul platit dr stat ( pt ca statul plateste greu , iar consumatorul final in termen de 30 de zile ca altfel iti taie curentul ) esti HOTZ.
    E simplu ca lumina zilei

    Eu am dat reply la un comentariu in care se sustinea sus si tare ca statul produce si statul vinde scump. Asta e complet gresit.

    Statul este actionar la anumite companii care produc gaze sau electricitate , produsul ( gaz sau rnergie electrica ) este cumparat de furnizor ( in functie de un pret dat de cerere si oferta ) si revandut clientului final la cati bani vrea furnizorul ( ca e piata libera ) mai exact cu ce adaos vrea el.

    Daca nu ti convine pretul te duci la alt furnizor. Dar in cazul asta baietii s au inteles sa ridice pretul impreuna . Cam asta e treaba

  10. Ramaru da vina pe ta-su.

  11. Cartelul l-au facut producatorii de stat. Ei vand furnizorilor la preturi astronomice.
    Cum poate un producator de stat sa vanda energia de 5-10 ori mai scump decat costul de productie?
    Ar putea furnizorul care a cumparat energie electrica cu 1000 lei/MWh sa o vanda cu 250 lei/MWh asa cum reclama politicul si cum si-ar dori consumatorii?
    Statul este autor al cresterii facturilor si tot el marele beneficiar (venituri directe si indirecte).
    Dar, nu vrea sa renunte la veniturile grase si arunca petarde de fum.
    Prin plafonare si compensare se reduc facturile artificial, dar doar la electricitate sunt apropriate de vremurile decente; la gaz este prapad, in cel mai fericit caz sunt cu 50% mai mari decat iarna trecuta. Iar la gaz, pragul de consum este mic si reduce numarul de beneficiari.
    Premierul recunoaste ca un TVA de 5% azi este egal cu TVA 19% de anul trecut; cu alte cuvinte, incasarile statului sunt de 4 ori mai mari (doar din TVA!). Plus ca statul detine 70-80 din producatorii de energie electrica si 50% din piata gazelor.

  12. Drăguță furnizorii ăștia sunt Lunateci ,Marțieni ,nu cumva sunt tot Românași cu Legături PSD ,PNL .
    Cam tot voi sunteți și oameni de afaceri și aleșii Poporului.

  13. Cel mai mult mi-a placut faza asta cu OMV :
    Statul român cică ar fi acționar cu vreo 20% în OMV și nu are nimic împotrivă că OMV a extras cu 25% mai puțin gaz în Romania în 2021!

  14. @Catalin
    Daca ai avea dreptate, atunci de ce atatia furnizori au fost nevoiti sa falimenteze? Si nu numai la noi, ci si in Germania de exemplu. Cred ca lucrurile stau cum afirma Alex, zzz, try si narcis.