Ministrul Virgil Popescu: Extinderea Centralei Nucleare de la Cernavodă ar trebui făcută împreună cu companii din state membre NATO sau ale Uniunii Europene
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, reafirmă opinia sa conform căreia extinderea centralei nucleare de la Cernavodă ar trebui făcută împreună cu companii din ţări membre NATO sau ale Uniunii Europene, spunând că Nuclearelectrica ar avea capacitatea de a construi singură un reactor nuclear, având în vedere că statul are o politică ce prevede neîncasarea de dividende de la companie, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, transmite News.ro.
Ministrul Economiei spune că proiectul privind reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă „stagnează” şi că ar prefera ca acesta să fie dezvoltat în colaborare cu companii din ţări considerate parteneri strategici ai României şi nu cu companii din China.
„În momentul de faţă proiectul stagnează cu compania chineză. O să avem discuţii cu Nuclearelectrica vizavi de ceea ce s-a mai întâmplat, e un acord practic de asociere şi atât. Nu s-a mai întâmplat absolut nimic la Nuclearelectrica, o să avem discuţii. Dumneavoastră cunoaşteţi poziţia mea prin care eu am spus că aş prefera să lucrăm cu partenerii strategici ai României pentru că suntem o ţară membră NATO, a Uniunii Europene şi… Eu am zis că aş prefera să lucrez cu companii care sunt ale…”, a declarat ministrul Economiei marţi seară, într-o emisiune la B1 Tv.
Virgil Popescu a avansat ideea conform căreia Nuclearelectrica ar fi capabilă să construiască singură un reactor nuclear la centrala de la Cernavodă.
„Eu sunt foarte optimist că reactoarele 3 şi 4 se vor construi şi, de ce nu, şi al cincilea reactor, dar eu cred mai mult că Nuclearelectrica, dacă statul are o politică de dividende foarte corectă vizavi de Nuclearelectrica – şi anul acesta a arătat-o, în 2019 noi nu am luat dividende de la Nuclearelectrica – poate construi chiar singură un reactor. Deci inclusiv acest scenariu este luat în calcul pentru că în momentul când îşi construieşte singur reactor nu mai are nevoie de absolut nimeni să se asocieze, are know how, are tehnologie, canadienii pot să vină lângă Nuclearelectrica pentru că ei au know how-ul pentru CANDU (un tip de reactor dezvoltat de companii canadiene, care sunt considerate foarte sigure– n.r.) ” a spus ministrul Energiei.
Acesta a precizat că în 2026 unitatea I de la Cernavodă va trebui oprită şi retehnologizată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii