G4Media.ro

Minoritatea sârbă din nordul Kosovo trebuie să folosească moneda euro de la…

sursa foto: Unsplash

Minoritatea sârbă din nordul Kosovo trebuie să folosească moneda euro de la 1 februarie / Cei mai mulți sunt funcționari publici care primeau salariile și pensiile în dinari

Banca Centrală a Kosovo a decis să impună utilizarea monedei țării și în municipiile din nord, locuite în mare parte de etnici sârbi, care încă mai folosesc moneda din Serbia. Uniunea Europeană și Statele Unite sunt îngrijorate de creșterea tensiunilor, potrivit Rador Radio România.

Miercuri, autorităţile kosovare au declarat că vor impune utilizarea monedei ţării, euro, în zonele nordice locuite în mare parte de minoritatea etnică sârbă, unde se foloseşte încă dinarul, moneda Serbiei, care va fi eliminat.

Decretul Băncii Centrale a Kosovo a intrat în vigoare de la 1 februarie. Guvernatorul Ahmet Ismaili a spus că în municipalitățile din nord vor fi aplicate noile reguli privind plățile în numerar și că toate instituțiile financiare vor trebui să se înregistreze până luna viitoare. Dinarul sârbesc este utilizat de patru bănci și 15 instituții financiare.

Decizia îngrijorează comunitatea sârbă deoarece majoritatea sârbilor care trăiesc în nordul Kosovo sunt funcționari publici ai Serbiei care până acum primeau salariile și pensiile în dinari.

Viceprim-ministrul Kosovo a anunțat că în următoarele săptămâni, în comunitățile sârbe va fi desfășurată o campanie pentru a-i încuraja pe rezidenți să adopte euro ca monedă unică.

Preocuparea Occidentului

Ismaili a subliniat că noile reguli nu-şi propun să vizeze dinarul sârb. Decizia a stârnit însă îngrijorarea puterilor occidentale care se tem de o creștere a tensiunilor în relațiile cu Serbia, care nu recunoaște independența fostei sale provincii, autoproclamată în 2008.

La rândul său, Kosovo, a cărui populație de 1,8 milioane de locuitori este în proporţie de 90% de origine albaneză, nu a acordat niciodată minorității sârbe autonomia convenită în 2013. Uniunea Europeană și Statele Unite au cerut autorităţilor de la Pristina să amâne această schimbare, în timp ce cele de la Belgrad susțin că aceasta este o altă modalitate a regimului lui Aljbin Kurti de a-i îndepărta pe sârbi de Kosovo.

Niciun progres în discuțiile pentru normalizarea relațiilor

Discuțiile pentru normalizarea relațiilor dintre cele două țări, mediate de Bruxelles din 2013, nu au înregistrat niciun fel de progrese în ultimele luni, mai ales din cauza ambuscadei din septembrie anul trecut în care şi-au pierdut viaţa un agent kosovar și trei dintre cei aproximativ treizeci de paramilitari sârbi care deschiseseră focul împotriva unei patrule a poliției locale

Atât Serbia, cât și Kosovo aspiră să adere la Uniunea Europeană, însă Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat că refuzul lor de a face compromisuri le pune în pericol șansele de aderare.

Sursa: EURONEWS / Rador Radio România /.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. România când va adopta moneda comună europeană, domnule Guvernator, domnule prim-ministru?!

  2. Eu cred ca atat timp cat raportul euro/leu ramane constant este un avantaj pentru noi. De exemplu, salariu minim a crescut din 2010 de la 150 euro pana la 660 euro in 2024.