G4Media.ro

Minus 10 milioane de declarații de avere și interese după ce site-ul…

sursa foto: Parchetul General

Minus 10 milioane de declarații de avere și interese după ce site-ul ANI nu a funcționat săptămâni întregi. Agenția de Integritate susține că va repara serverele defecte

După trei săptămâni în care nu a funcționat, noua versiune a portalului care centralizează declarațiile de avere ale funcționarilor și demnitarilor din toată țara a venit la pachet cu reducerea drastică a transparenței, arată o analiză Context.ro. Agenția Națională de Integritate e o instituție-cheie în sistemul de limitări și echilibre din România și a fost lăudată în ultimul raport privind statul de drept elaborat de Comisia Europeană din România.

Peste 10 milioane de declarații de avere și interese au dispărut de pe portalul Agenției Naționale de Integritate, iar căutarea a devenit mai greoaie: a fost eliminată și posibilitatea căutării avansate, dar au fost introduse verificările captcha.

ANI susține că situația e temporară și, în timp, vor fi publicate și declarațiile lipsă, stocate acum pe servere defecte.

Peste 10 milioane de declarații de avere, depuse în perioada 2008-2021, au dispărut de pe portalul Agenției Naționale de Integritate, care nu a funcționat timp de trei săptămâni din cauza unor defecțiuni la sistemul de răcire a serverelor, așa cum susține instituția.

Din noua versiune a site-ului ANI, care asigură centralizarea și publicarea declarațiilor de avere și interese la nivel național, a fost eliminată și posibilitatea căutării avansate după anumite criterii: anul depunerii, județul sau angajatorul deponentului. În schimb, ne-am lăudat la Bruxelles cu milioanele de declarații publicate, care acum au dispărut.

Noul portal e o soluție alternativă, care include doar declarațiile depuse în format electronic, necesară până la repararea serverelor defecte pe care sunt stocate restul declarațiilor, spune instituția, fără să precizeze un termen pentru revenirea la forma anterioară a portalului.

“Nu e în regulă. Față de varianta anterioară a website-ului, e clar o modificare în sensul reducerii semnificative a transparenței. Și nu este în congruență cu ceea ce spune legea că ar trebui să publice agenția. Nu se respectă articolul 6 din lege (n.r. cel referitor la publicarea declarațiilor pe toată durata mandatului și trei ani după)”, spune Laura Ștefan, expert anticorupție la Expert Forum România. În cazul judecătorilor și al procurorilor, care ocupă funcții continue, situația e și mai limpede: “Ar trebui să fie publice absolut toate declarațiile”, a mai adăugat expertul.

Citește tot articolul pe Context.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. doar in statul PSDNLUDMR se „strica” serverele si nu sunt repuse in functiune cu saptamanile .. si acum sa ne imaginam „competenta” acestora in mediul privat

    • Pai nu degeaba firme satelit ale fugarului Sebastian Ghita,se ocupa de multe zone de IT din sistemul bugetar…

  2. Dați-le dreq de declarații, că oricum nu au nicio valoare atât timp minciunile din ele nu sunt sancționate drastic!

  3. ANI nu e in stare să verifice lucruri semnalate cu subiect și predicat iar noi așteptăm de la ei să verifice neconformitatile din declarațiile de avere și interese? Greșit.