G4Media.ro

Mircea Bertea: De la școala de mâine la cules de sparanghel

Foto: Arhiva personala

Mircea Bertea: De la școala de mâine la cules de sparanghel

Rândurile ce urmează ar fi trebuit să fie un răspuns la provocarea lansată pe acest site prin articolul Școala de mâine de profesorul Mircea Miclea.

Vreau să precizez dintru început că am toată stima pentru profesorul Miclea, unul dintre intelectualii și experții autentici ai învățământului universitar românesc. Și mai vreau să spun cu voce tare că acum ar trebui să fie vremea experților și a intelectualilor autentici. Deși nu sunt foarte mulți, cu deosebire în științele educației, aceștia, totuși, există. Vocile lor sunt puțin auzite și cunoscute, fie pentru că nu se mai cumpără și, prin urmare, nici nu se mai citesc cărțile bune tipărite din acest domeniu, fie pentru că ei nu riscă publicarea unor articole sau opinii în mediul online. Un mediu uneori de nesecuritate profesională și morală în care democrația prost înțeleasă, combinată cu analfabetismul funcțional, produce comentarii agramate și ilogice, confundând expertiza profundă și certificată cu discuția liberă și pătimașă despre fotbal sau despre ”preacuvioasa” politică pe o terasă la o bere în vremurile bune.

Cu siguranță ar fi nevoie și la noi de emisiuni și publicații de popularizare a științei, de ”educație” pentru autenticitate și adevăr, de formatori avizați de opinie (și nu de manipulatori de opinie) prin care, în lipsa unei culturi generale (solide cândva, chiar și la cetățeanul cu studii medii) societatea să poată recepta și selecta corect mesajele de zi cu zi, indiferent de sursa lor de proveniență. Să poată recepționa corect, dacă vreți, iată, și textele și mesajele oficiale și neoficiale, chiar și cele tendențioase, într-o situație de urgență, cum este situația noastră acum. Poate așa ar putea înțelege subliminal de ce el, cetățeanul obișnuit, nu are voie să iasă pe stradă, să meargă la rude și la părinți, nici vorbă să iasă din țară. În timp ce zeci de mii de cetățeni pentru care țara a cheltuit enorm cu mobilizarea exemplară a forțelor vamale, de ordine și siguranță și, nu în ultimul rând, a ”forțelor” medicale se bulucesc în autobuze și autoturisme din chiar zonele cele mai calamitate, pentru a culmina cu inundarea aeroporturilor, la chemarea patronilor din Europa de Vest. O chemare cu autoritate chiar și peste pandemie. A fost suficient să trimită aeronavele lor în aeroporturile noastre. Măcar dacă foloseau avionele Tarom sau Blue Air. Zic și eu, așa, cu naivitate. Se avem și noi parte de ceva profit. Câți dintre cei care stăm în case cuminți și ascultători de ordonanțe militare îi invidiază sau îi compătimesc pe cei pentru care au aterizat avioanele patronilor de sparanghel din Germania sau ale marilor cultivatori agricoli din Italia și Spania? Dar chiar merită invidiați? Au ei o libertate ”invizibilă” pentru noi, cetățenii comuni ai patriei?

Sunt ei dovada clară că, deși România e parte a Uniunii Europene, există, iată, pentru noi o singură uniune și că, așa cum afirma Ana Blandiana, în fapt trăim, cel puțin parțial, paradoxul fragmentelor de libertate?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. România ar trebui să resusciteze școlile profesionale cu meserii căutate în UE.
    Absolvenții de studii superioare lucrează intr un final la Mc Donald, Kfc,Mall,Restaurant.Slaba pregătire sau incapacitate de a se dezvolta?
    România duce lipsa de instalatori,sudori,dulgher,fierari neliniști,șoferi mecanici auto,etc.

  2. „Iara noi? noi,epigonii?…Simtiri reci,harfe sdrobite,/Mici de zile ,mari de patimi,inimi batrâne,uráte,/Masti râzânde,puse bine pe-un caracter inimic;/Dumnezeul nostru:umbra,patria noasta 😮 fraza;/ În noi totul e spoiala,totu-i lustru farà baza;/Voi credesti in scrisul vostri,NOI NU CREDEM ÎN NIMIC!” M. EMINESCU

  3. Când decidenții sunt amatori, fricoși, orgolioși și ticăloși se cred niște dumnezei și avem de-a face cu tot cu o forma de dictatura, mai soft, dar tot dictatura din moment ce specialiștii adevărați nu sunt cooptați în actul de decizie.

    • de cine sa fie coaptati in actul de decizie , de aceia pe care tocmai ii numesti -amatori, fricoși, orgolioși și ticăloși se cred niște dumnezei – decizia este in mina fiecaruia dintre noi , dorim sau nu dorim sa plecam la munca in germania , dorim sau nu dorim sa invatam o meserie indiferent cum se numeste ea , dorim sau nu dorim sa ne inscriem intr-un partid si sa luptam pentru o cauza , dorim sau nu dorim sa ajutam pe semenii nostri acum in acest moment . Nimeni nu poate decide in locul nostru sau inca nu ati inteles nici acum cine suntem ?Doamne , nu putem scapa de trecutul nenorocit din mintea noastra .

  4. Acesta este proiectul României Educate,
    punerea teoriei in practica agrara pe tarlaua lui Merkel. Sa vedeti apoi cum înflorește Moldova prin know-how-ul sparanghelului. NU aveți pic de viziune, ca tovarășul Johanis.

  5. scurt si la obiect! lasand politicul la o parte, cati dintre angajatorii din Ro isi respecta angajatii si ii rasplatesc corect? Aici nu mai tine de politica, partide, guverne. Cata vreme forța de munca este disprețuita in tara, oamenii vor pleca. Sunt foarte putini care pleaca din motive politice. Cei mai multi pleaca ca nu au ce pune pe masa. CA li se arunca in ochi salarii minime pe economie din care nu iti ajunge sa trăiești la limita decentei. Tot pe salarii minime muncesc majoritatea si in străinătate, dar diferența dintre un salariu minim din Ro si unul din strainate este fix nesimitirea angajatorilor romani.

  6. Corp profesoral plin de habarnisti-> absolventi nepregatiti-> inovatie/cercetare 0/ingineri praf ->know how industrial importat.
    Cu ce avem acum in tara nu putem face de unii singuri mai nimic. Nu stim cum, nu avem cu cine. Tot ce se produce cu valoare adaugata mare apartine strainilor. Contributia noastra e carca nu creierul. Si aia au venit pentru ca ne platesc asa cum observi.

  7. Salit
    Cine va fi fermierul curajos, care va face prima cultura serioasa de sparanghel in Romania ?
    Statul ii va da un credit pe 10 ani, fara dobanda !?
    Va da de lucru la vreo 50 de muncitori permanenti
    si vreo 200 de sezonieri !
    Va avea contracte la export in Germania cu castig bun !
    Este o utopie ?

  8. dar oare nu ar trebui inceputa reforma cu eliminatul „expertilor” ca Mircea Bertea care taie frunza la caini?
    Am intrat si pe edupedu sa vad daca „articolul” are vreo teza, un argument, o structura. Este doar o colectie de danpuricisme de doi bani.