G4Media.ro

Mircea Bertea: Lupul schimbă părul, iar inspectoratele școlare directorii (I)

Foto: Pexels.com

Mircea Bertea: Lupul schimbă părul, iar inspectoratele școlare directorii (I)

Analiză semnată de Mircea Bertea, directorul Colegiului Național Pedagogic “Gh. Lazăr” din Cluj-Napoca, profesor asociat la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, expert al Uniunii Europene pentru Educație și Cultură:

Nu am datele statistice oficiale ale schimbărilor de directori de școli și licee din țară și nici nu aș fi scris despre acest subiect dacă nu aș fi citit în mass-media despre schimbările “discutabile” ale directorilor de școli,semnalate de senatorul USR Plus Ștefan Pălărie și de către vicepremierul Dan Barna.

Nu știu dacă cifrele vehiculate de aceștia, respectiv 1.000 de directori schimbați din aproximativ 8.000 cărora le-a expirat mandatul pe 8 sau 9 ianuarie a.c., sunt reale sau nu. Și nici nu contează. Dacă au dreptate, procentual vorbind, e posibil să fi fost schimbați aproximativ 12,5% dintre directorii de școli, licee și colegii din țară.  Ceea ce, raportându-ne la ”obiceiul” împământenit la noi după 1989, nu e mult. Dimpotrivă, e chiar puțin.

Revenind la datele oficiale, nu le am încă nici măcar pe cele ce privesc directorii de licee și colegii pedagogice, membri ai Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România (ANCLP), asociație al cărei președinte executiv sunt. Nu le am, deși ANCLP este partener oficial al Ministerului Educației Naționale și, prin urmare, ar trebui să avem aceste informații. Nu le avem, pentru că, probabil, în cele mai multe cazuri, documentele privind eliberarea și numirea (unde e cazul) în funcție cu delegație pentru directorii și directorii adjuncți care au ocupat aceste funcții de la începutul lunii ianuarie 2017 pe bază de concurs încă n-au ajuns sau au ajuns abia în cursul zilei de vineri, 8 ian. a.c., în școli și licee. Sincer și pedagogic vorbind, respectându-se reglementările în vigoare și un minimal bun-simț etic colegial, ele nici nu trebuiau să ajungă acum, ci (acolo unde acest lucru, totuși, se impunea) cel mai târziu în ultima săptămână de școală a lunii decembrie 2020. Voi reveni cu explicații și argumente în acest sens într-un articol viitor.

Scriam ceva mai sus că datele vehiculate în mass-media în ceea ce privește numărul directorilor și directorilor adjuncți schimbați din funcții acum, la început de ianuarie, odată cu expirarea perioadei legale de numire a lor în baza concursului din 2016, nu contează sau contează prea puțin. Ceea ce contează de principiu se referă la respectarea reglementărilor în vigoare, avându-se în vedere că avem asemenea reglementări. Chiar bune. Nu mai puțin apoi, la respectarea și punerea în aplicare a angajamentului luat de noua coaliție guvernamentală, că nu vor mai fi replicate demersurile ”rușinoase”, ”de tip psd-ist”, văzute și învățate de 30 de ani, de genul: ”se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectăm ordinele și schimbăm buni, răi, cu de-ai noștri, oricare ar fi ei.”, după cum bine ”combate” pe Facebook însuși vicepremierul Dan Barna.

Poate o să vi se pară curios că, din cadrul noii puteri guvernamentale, au avut reacții la schimbarea unor directori și directori adjuncți din școlile de pe întreg cuprinsul țării doar reprezentanți ai USR Plus, nu și ai PNL, spre exemplu, partidul-fanion din coaliția de guvernământ. Un partid care (în treacăt fie spus!) a făcut cu câteva luni în urmă, în perioada Guvernului Orban, exact ca psd-iștii (și ca toți de dinaintea lor, de altfel!), schimbându-i cu oameni de-ai lor, în primăvara lui 2020, la expirarea perioadei de numire prin concurs, pe toți inspectorii școlari generali și generali adjuncți din țară. Și, ca să vă convingeți că e adevărat ce spun/scriu în legătură cu afilierea politică a acestora, vă rog să verificați pentru confirmare: majoritatea noilor inspectori generali și generali adjuncți numiți în primăvară fără concurs au candidat apoi din partea PNL la alegerile locale din iunie sau la cele parlamentare din decembrie! O dovadă, un argument puternic care susține realitatea numirii lor pe criterii politice și nu pe criterii de competență profesională. Ceea ce nu înseamnă în mod automat că o parte din actualii inspectori generali și generali adjuncți de la inspectoratele școlare din județele țării nu sunt și buni profesioniști în specialitatea lor sau/și în managementul educațional. Unii chiar la nivel de excelență. Pe de altă parte, pandemia de Covid-19 a constituit și continuă să fie o scuză de obiectivitate pentru departamentul de specialitate din Ministerul Educației, departament care ar fi trebuit să organizeze concursurile pentru ocuparea posturilor vacantate de inspector școlar general și de inspector școlar general adjunct la inspectoratele județene din țară. Este adevărat, o scuză care nu rezistă în termeni de strategie, pentru că o regulă elementară spune că nu schimbi nici echipajul și nici comandantul navei pe timp de furtună, mai ales acolo unde treburile merg bine. Și au fost destule județe și inspectorate școlare în această situație. (…)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. domnu director ar trebui să spui de la bun început că mai toți sunteți numiți politic, indiferent că a fost sau nu concurs tot politicul a decis să fii dumneata director..apoi conform legii numirea directorilor intră în atribuțiile isj, că îți place sau nu, apoi cine esti dumneata să afirmi că noile numiri sunt discutabile? pe ce te bazezi? pe ce scrie presa???…pe ce te bazezi cand spui că unii sunt excelenți??? ai făcut dumneata vreo analiză/studiu pe date concrete?

  2. Lup in blana de miel.

  3. Doar politic se schimba directorii. Concursurile sunt praf in ochi.

    Multi dintre directori nu sunt inscrisi in partide dar au sotul/sotia in partid.

    PNL si PSD aceeasi mafie

  4. Inspectoratele scolare trebuie desfiintate . Sint inutile . Si mai ales foarte scumpe .

  5. !Adrian Popescu

    domnia-voastra are convingeri dar nu si simtul responsabilitatii!

    numai asta explica continutul postarii!