G4Media.ro

Mircea Cărtărescu: Cartea pe care urmează să o scriu va fi cea…

Foto: Facebook/ Mircea Cartarescu

Mircea Cărtărescu: Cartea pe care urmează să o scriu va fi cea mai grea pentru mine / Plus: o recomandare de lectură și în ce carte ar alege să trăiască

“Solenoid” este “cartea mea cea mai gravă și cu bașii mai puternici (…). Este ca un fel de testament al unei vieți. Nu vreau să repet această experiență, cel puțin nu atât de repede”, a declarat scriitorul Mircea Cărtărescu. Într-un interviu acordat autoarei Petronela Rotar, cunoscutul scriitor a vorbit despre relația sa cu “Melancolia”, despre recomandarea pe care ar face-o “oricui, de la vârsta de 14 ani încolo”, dar și despre personajul pe care l-ar alege, dacă ar trebui să trăiască tot restul vieții într-o carte.

“Mă gândesc la cartea pe care urmează să o scriu și știu cât de extraordinar de grea va fi… cât de greu va fi să o scriu, în sensul acesta. Va fi cartea cea mai grea pentru mine. Dar nu vreau să vă spun mai mult”, a declarat Cărtărescu.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Ridicați în slăvi o nulitate creată de un securist. Câți dintre voi ați reușit să citiți ceva scris de ăsta?
    Nu are cap, nu are coadă, nu are conținut.
    Analizați-i începutul! Vedeți cine l-a făcut scriitor pe acest comunist. Da, nu vă mirați, a fost un scriitor creat de comuniști.

    • Marii autori – a se începe cu Proust – au un mod monoton de a începe urcuşul spre Castel, parcă pentru a selecta cititori care nu se decurajează uşor.
      Securiştii şi comuniştii creează nu autori ci motive de tratat, cum ar fi Casa Poporului sau balaurul cu două capete şi o mie de cozi.

    • Mi-a fost greu sa ma obisnuiesc cu „In cautarea timpului pierdut”. Odata ce am reusit, nu s-a comparat cu nimic altceva ce am mai citit.

    • Savuros, să vezi troli analfabeții ai mafiei PRO-PSD-ALDE cum „scriu” despre „cărți”. Evident, niște viermi care trăiesc sub pietre n-au cum să iubească libertatea.

    • @bad@ sa inteleg ca tu te consideri omul nou si corect din romania. Gata sa imprastie ura si injurii spre imbunatatirea tarii. S-ar putea sa fii doar un taranoi, in schimb. „Viermi”, „analfabeti”. Hai ca iti fac jocul: defineste ce inseamna pentru tine vierme; defineste de asemenea ce inseamna pentru tine analfabet; Daca nu raspunzi, ai scula mica 🙂

    • Ilie, zbang cu mamaliga-n geam! Lasa-ne, mai baiete, ca e grele…

    • @All
      Care e problema cu Ilie? De ce trebuie sa-i placa omului Cartarescu? De unde rezulta ca omul e pesedist? Si chiar daca ar fi, topicul este Cartarescu, nu alegerile prezidentiale sau viata politica. De unde si pana unde ar adduce Cartarescu cu Proust?

  2. Nea Ilie, sincer, nu am reusit da citesc nici tot ce ai scris mata… Ce sa insemne asta? Ca esti o nulitate? Ori doar ca aia-i parerea mata ?
    Te salut! ( sa fi destept)

  3. Spune ne mai mult Ilie , sa stim si noi ceea ce stii tu si noi nu stim

  4. Am citit „Nostalgia” , apoi am zis: „Hai să-i mai dau o șansă!”. Am citit „Travesti”, am zis, din nou, „Încă o șansă! „. După „Orbitor”, am conchis :M. Cărtărescu este un grafoman narcisist, îndrăgostit de cuvinte, indiferent la idei originale (în cărți mai apar, pe ici, pe colo, una-două idei, dar sablonarde, lipsite de esență, dantelate, pompoase ). Nu știu clar cine l-a creat și îl încurajează să scrie, dar posteritatea îl va neglija. Ademenește publicul cu discursul cizelat, cultura literara, dar scriitura lui este aproape derizorie. În plus, ridicolul cu „propunerea pentru Nobel”, ani la rând, fără efect, chiar nu rușinează pe nimeni?

    • Cum s-ar putea să se „rușineze” postacii „nerușinați mafiei PRO-PSD-ALDE? Pe Cartarescu nu se știe ” clar cine l-a creat”, în schimb se știe că sfertodoctii ăștia care fac pe intelectualii sunt „creația” urmașilor securiști ai călăului Vlad Iulian din al cărui mormânt continuă să iasă otravă. Încă o nulitate, care se transformă în scame dacă o zgâlțâi, dă verdicte cu un aer savant despre ceva ce nu e în stare să recepționeze el, pentru că are capul din plastic. Dovada e că și-l va băga în cutia de carton și nu va fi capabil să enunțe cele „una-doua” idei la care se referă și să explice de ce sunt „șablonarde”. Care e ideea și care e șablonul. Pe pariu că nu răspunde?

    • @bad@ Vad ca esti un poet ratat. Un om cu mai mult bun simt nu ar fi recurs la atatea metafore pentru transmiterea unei idei. Totusi, e posibil sa te fi judecat gresit. Poate avem de-a face doar cu un autist.

    • Mai sepupu, cu toate ca la ce bazaconii scrii, mai bine-ti ziceai sepuku, spui ca ai citit Nostalgia, Travesti si Orbitor, bravo tie, baiat subtire! Ca nu le-ai inteles, crede-ma, n-are Cartarescu absolut nicio vina, si poate nici tu! Daca totusi mai incerci, ia-o si tu cu inceputul, de exemplu Ruletistul sau De ce iubim femeile, si daca nici asa nu merge, lasa-l, inseamna ca nu este pe structura ta, si nu-i nicio rusine. Este scriitor contemporan, adica ermetic, si daca nu-i stii cifrul, nu intri in poveste.
      PS. Intr-adevar, Boris Vian este magic, eu recitesc sau re-citesc, dupa cum spune Cartarescu, Spuma zilelor, si-mi rupe inima de fiecare data altfel.

  5. Ce putem noi citi in asa zisul roman Orbitor? Sa precizam, mai intai, ca nu toti putem citi, „romanul” fiind fara exagerare, imposibil de citit.

    1. Imi bag p..la in Regina Angliei
    2. Ma fut in ea de Casa Alba
    3. CIA ce cacat e?
    Ce sa mai comentezi?
    1. Nesimtit, golan si grobian. Se putea abtine, dar probabil ca il obsedeaza Majestatea Sa. Gerontofil?
    2. Casa nu e ca palatal, nici pisatul ca cacatul!
    3. Daca CIA e cacat, SIE cum mai este? Pai e ambrozie, daca e sa cada vreun Nobel, apoi numai de la SIE poa sa pice.

    Cine l-a propulsat? ICR si intelectualii lui Basescu, Liiceanu, in primul rand. Spor la lectura