G4Media.ro

Mircea Cărtărescu își lansează cartea ”Melancolia” la Stockholm

Sursa foto: George Calin / Inquam Photos

Mircea Cărtărescu își lansează cartea ”Melancolia” la Stockholm

Volumul „Melancolia‟, scris de Mircea Cărtărescu şi publicat de prestigioasa editură Albert Bonniers Förlag, în traducerea semnată de Inger Johansson, va fi lansat în Suedia, pe 16 februarie 2023, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm. Evenimentul de lansare va fi marcat printr-o dezbatere la care participă scriitorul Mircea Cărtărescu, alături de jurnalista şi scriitoarea suedeză Cecilia Hansson, transmite News.ro.

Mircea Cărtărescu, care are zece volume publicate în suedeză, va împărtăşi publicului experienţa de scriere a cărţii „Melancolia‟ şi va răspunde la întrebări din partea publicului. La eveniment, va participa şi traducătoarea Inger Johansson care i-a tradus scriitorului, în limba suedeză, nouă dintre cele mai importante cărţi. La finalul evenimentului, scriitorul va acorda autografe.

Mircea Cărtărescu a devenit cunoscut publicului suedez în 2002, odată cu „Nostalgia‟ (Albert Bonniers Förlag), descrisă în presa locală ca „proză europeană de mare calibru în spiritul modernismului târziu‟ (Svenska Dagbladet). „Nostalgia‟ a fost reeditată anul acesta în Suedia.
După 30 de ani de la apariţia acestei cărţi în România şi după 21 de ani de la prima ediţie din Suedia, scriitorul a revenit cu alte povestiri, reunite sub titlul „Melancolia“.

Mircea Cărtărescu are următoarele cărţi traduse de Inger Johansson şi publicate în Suedia la Albert Bonniers Förlag: Melancolia (2023), Solenoid (2019), Levanten (2015), Travesti (2013), Dagbok 1994-2003 (2011), Orbitor. Höger vinge (2008), Orbitor. Kroppen (2006), Orbitor. Vänster vinge (2004), Nostalgia (2002, 2023). În 2008, i-a apărut antologia de poezie, En lycklig dag i mitt liv/ O zi fericită din viaţa mea, tradusă de Dan Shafran & Lars-Inge Nilsson.

„Melancolia‟, publicată la începutul acestui an în Suedia, are deja cronici elogioase în cele mai prestigioase publicaţii din Suedia. Cartea se află pe primul loc în topul celor mai bune cărţi de literatură ale momentului în Suedia, conform cotidianului „Svenska Dagbladet‟.

„Poate că lumea este fără de sfârşit, însă nouă ni se revelă propria conştientizare a acestui lucru. Cărtărescu înfăţişează, în modul său neimitabil, tocmai această condiţie umană de bază‟. (Ingrid Elam, Dagens Nyheter))

„Nostalgia şi melancolia sunt stări de înstrăinare faţă de spaţiu şi timp. Atât în sensul propriu, cât şi mai filosofic: nostalgia, conceptul folosit de Albert Camus, este un dor după întregire şi contextualizare, iar melancolia este experienţa scindării şi a înstrăinării la care suntem condamnaţi. (Malte Persson, Expressen).

sursa: News.ro

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Nobel-ul pt literatura.. mult succes.

  2. Un neica nimeni ce se crede scriitor, asta datorita lui Manolescu…

    • Ai citit vreo carte de-a lui?
      Nici eu

    • Nene genial lasa muritorii ca noi sa citeasca Tu fumeaza mai departe acolo pe Olimpul tau Si mai spala bereta aia ca s-a murdarit de la mizeria din craniu

  3. La JAI locul e deja ocupat de E.S. Min. Dr.etc.etc. L.B!

  4. Felicitari. Spre deosebire de unii dintre comentacii de mai sus am citit cartea.

  5. Ca Cartarescu (scuzati cacofenia) nu are nici o ecranizare dupa vreuna din cartile sale. Nu s-a gasit nici un regijor, nici un scenarist sa le transpuna pe ecran sau in teatru. Nu este pacat de copacii taiati pentru hartia cartilor sale. Oare nu ar face mult mai bine planetei daca in loc sa scrie, rostogoliri de texte, ar planta copaci.

  6. Stai liniștit băiete, Cărtărescu e citit și admirat în toată Europa. Este invitat la conferințe unde sălile sunt pline, este discutat pe blogurile culturale, este prezent la marile târguri de carte, îi sunt decernate premii.
    Dar nouă ne-a spus Antena 3 că nu are valoare, deci așa trebuie să fie.
    România educată.

  7. „La mintea unilor”. Petru asta de mai sus e analfabet d-ala simplu, cap de creta, nici macar functional.
    Mai e un critic literar pe aici care scrie de „cacofenie” si pune virgula intre subiect si predicat. Altul care crede ca NM l-a facut scriitor. Si inca unul care crede ca Digi24. Astia chiar atata pot. In creierul lor mic si neted nu incape ideea ca MC pur si simplu e un autor care a reusit de unul singur sa fie publicat si tradus in toata lumea.

    Uite, atata a putut doar din 2015 incoace:

    Leipzig Book Award for European Understanding
    Austrian State Prize for European Literature
    Premio Gregor von Rezzori
    Thomas Mann Prize
    Prix Formentor
    FIL Award